Ο Σεντένο (ΕΚΤ) προειδοποιεί: Κίνδυνος να το παρακάνουμε με τις αυξήσεις στα επιτόκια

Πληθαίνουν οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν υπερβολικά τα επιτόκια.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας υπήρξε προσφάτως ο σημαιοφόρος των «περιστεριών» μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής οι οποίοι θα αποφασίσουν στις 14 Σεπτεμβρίου αν θα αυξήσουν και πάλι το κόστος δανεισμού ή αν δικαιολογείται μια παύση στον κύκλο σύσφιγξης.

«Στη νομισματική διάσταση, ο κίνδυνος του να ”κάνουμε πάρα πολλά” αρχίζει να είναι ουσιαστικός», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ένα κείμενο ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. «Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αυξάνεται και η οικονομία προσαρμόζεται στις νέες χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό
Τα σχόλια του Σεντένο υποδηλώνουν μια σκλήρυνση της θέσης έναντι μιας αύξησης των επιτοκίων, που έρχονται να προστεθούν στα σχόλιά του τον περασμένο μήνα στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Τζάκσον Χόλ του Γουαϊόμινγκ, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή παραμονεύουν «καθοδικοί κίνδυνοι» για την οικονομία.

Αντίθετα, τα «γεράκια» συνάδελφοί του επιστρέφουν στη μάχη επιδιώκοντας περαιτέρω σύσφιγξη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη εξακολουθεί να διατηρείται πάνω από το 5%.

Το Σάββατο, ο Βέλγος Πιερ Ουνς δήλωσε ότι «ίσως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο», στον ίδιο τόνο με τον Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Igor Kolomoisky: Στα δίχτυα των Ουκρανών ο «Κύπριος» για απάτη πολλών δισεκατομμυρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ