Χειρότερη από αρχικούς φόβους η γερμανική ύφεση

Προειδοποιήσεις από κορυφαία Ινστιτούτα για την οικονομία

Χειρότερη, από τους αρχικούς φόβους, θα είναι τελικά η ύφεση της γερμανικής οικονομίας το 2023, προειδοποίησαν την Πέμπτη κορυφαία Ινστιτούτα για την οικονομία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της γερμανικής βιομηχανίας πλήττουν την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί τώρα κατά 0,6% το 2023, αναφέρουν στις τελευταίες κοινές προβλέψεις τους τα γερμανικά Ινστιτούτα, τα οποία είχαν καταδείξει στους τελευταίους μήνες ότι αναμενόταν ύφεση, αν και το ποσοστό συρρίκνωσης θα είναι τελικά χειρότερο από το ποσοστό που είχαν εκτιμήσει προηγουμένως.

«Ο σημαντικότερος λόγος για αυτή την (αρνητική) αναθεώρηση είναι ότι η βιομηχανία και η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτουν πιο αργά από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Όλιβερ Χολτεμόλερ, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε, μία από τα πέντε ινστιτούτα που βρίσκονται πίσω από την πρόβλεψη.

Οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα -- από τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό που άρχισε να αυξάνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέχρι την αδυναμία του τομέα της μεταποίησης και τον αντίκτυπο των ιστορικών υψηλών επιτοκίων της Ευρωζώνης.

Τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, και ιδίως η αργή ανάκαμψη από την πανδημία στον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, την Κίνα, επιβαρύνουν επίσης την εξαγωγική δύναμη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Υπήρχαν θετικές ενδείξεις στις αρχές του έτους ότι η Γερμανία μπορεί να έχει ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά οι προβλέψεις την Πέμπτη των πέντε ινστιτούτων είναι απλώς το τελευταίο δυσοίωνο μήνυμα στους τελευταίους μήνες.

Η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση γύρω στις αρχές του 2023 και έκτοτε προσπαθεί να ανακάμψει, με την ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο.

Στην τελευταία κοινή οικονομική πρόβλεψη των συγκεκριμένων ινστιτούτων που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο αναμενόταν ανάπτυξη 0,3% το 2023.

Ωστόσο, έκτοτε, ορισμένα από τα εμπλεκόμενα ινστιτούτα είχαν προβλέψει χωριστά συρρίκνωση για φέτος, αν και οι προβλέψεις τους ήταν λιγότερο δυσοίωνες από την τελευταία αυτή κοινή πρόβλεψη.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη προηγμένη οικονομία που θα συρρικνωθεί φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2%.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχές 2024 τα νέα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ