Ισραήλ: Η Επιτροπή Οικονομικών εγκρίνει αύξηση του ελλείμματος στο 6,6%

Από 2,5% - Σημαντική αύξηση του στόχου του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2024

Πρόταση για σημαντική αύξηση του στόχου του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2024 στο 6,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), από το προγραμματισμένο 2,25%, ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του Ισραήλ, λόγω των υψηλότερων δαπανών για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Η έγκριση της πρότασης από την επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της ισραηλινής Βουλής, Κνεσέτ, τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πόλεμος που επικεντρώνεται κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, διαρκεί σχεδόν πέντε μήνες και έχει αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και τις αποζημιώσεις σε όσους επηρεάζονται από τη σύγκρουση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται επιχειρήσεις και όσοι κάτοικοι διαμένουν σε συνοριακές πόλεις, κοντά στη Γάζα, στο νότιο μέρος του Ισραήλ, αλλά και κοντά στον Λίβανο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες - καθώς και σε ξενοδοχεία όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί.

"Η διαφορά στον στόχο του ελλείμματος ανέρχεται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια σέκελ (19 δισεκατομμύρια δολάρια) και προορίζεται για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων δαπανών που απαιτούνται ως αποτέλεσμα του πολέμου", αναφέρει η Επιτροπή Οικονομικών σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κοινοβούλιο του Ισραήλ έδωσε την αρχική του έγκριση σε έναν τροποποιημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ύψους 584 δισεκατομμυρίων σέκελ ή 724 δισεκατομμυρίων σέκελ, συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής του χρέους.

Το Ισραήλ ενέκρινε το 2023 έναν διετή προϋπολογισμό (2023 και 2024), αλλά ο πόλεμος στη Γάζα έχει πλήξει τα οικονομικά της ισραηλινής Κυβέρνησης, απαιτώντας αλλαγές στον προϋπολογισμό και πρόσθετες δαπάνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Fitch: Ακόμα 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό από άλμα κόστους ναυτιλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ