Ανάπτυξη 5,3% στην Ουκρανία το 2023 παρά τον πόλεμο

Τι προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Με ρυθμό 5,3% έτρεξε το 2023 η οικονομία της Ουκρανίας, η οποία κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο ενός διαδρόμου εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και συγκέντρωσε μεγάλη σοδειά παρά τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 4,7% τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Πέμπτη. Η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30% το 2022 αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή.

Ενώ οι ρωσικές επιθέσεις έχουν βλάψει το ηλεκτρικό δίκτυο, τα λιμάνια, τους σιδηρόδρομους και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, η Ουκρανία καταγράφει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, καθώς ανακάμπτουν ι αγροτικές εξαγωγές και οι εγχώριες επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις.

«Η ουκρανική οικονομία συνέχισε να δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2023», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα. «Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι επανεμφανίζονται το 2024, με την ανάπτυξη να αναμένεται να αμβλυνθεί στο 3%-4% λόγω της αβεβαιότητας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς γίνονται πιο δεσμευτικοί».

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η Πολωνία ηγήθηκε της απαίτησης να μπλοκάρει ορισμένες από τις πωλήσεις τροφίμων της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει τους δικούς της αγρότες, ως ένδειξη κούρασης μεταξύ των συμμάχων του μαχόμενου έθνους. Οι καθυστερήσεις στην ξένη βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δοκιμάζουν την ικανότητα του Κιέβου να αμύνεται και να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό του. Ο στρατός της Ουκρανίας αγωνίζεται να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό για να αμυνθεί ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις, ενώ οι εργοδότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα αναμένονται με ανυπομονησία από τους κατόχους ομολόγων, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να αναθεωρήσει το χρέος της πριν λήξει η διετής στάση στα τέλη του έτους. Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα καθορίσουν επίσης πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση για τίτλους που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη – τα λεγόμενα εντάλματα ΑΕΠ – εάν εξαιρεθούν από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης. Τα warrants διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 56 σεντς για το δολάριο.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Βαλτιμόρη: 3 δισ. δολ. ασφαλιστικές απαιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ