Γλιτώνουν φόρους και κυρώσεις - Ρωσία και Κίνα εμπορεύονται χαλκό μεταμφιεσμένο σε scrap

Πόσο θα επωφεληθούν εξαγωγείς και εισαγωγείς από τις διαφορές στους δασμούς που εφαρμόζονται στο scrap και στο νέο μέταλλο

Φόρους και επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσες φαίνεται πως έχουν αποφύγει η Russian Copper Company (RCC) και οι κινεζικές εταιρείες έχουν με την εμπορία νέας ράβδου χαλκού μεταμφιεσμένης σε scrap.

Όπως αποκάλυψε το Reuters, ο χαλκός έχει τεμαχιστεί στην απομακρυσμένη περιοχή Σιντζιάνγκ από μεσάζοντες, προκειμένου να είναι δύσκολο να διακριθεί από το scrap, επιτρέποντας τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς να επωφεληθούν από τις διαφορές στους δασμούς που εφαρμόζονται στο scrap και στο νέο μέταλλο.

Ο εξαγωγικός δασμός της Ρωσίας για τις ράβδους χαλκού ήταν 7% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερος από την εισφορά 10% για τα scrap. Οι εισαγωγές ράβδων χαλκού στην Κίνα φορολογούνται με 4%, ενώ δεν υπάρχει δασμός στις εισαγωγές ρωσικού scrap.

Οι πωλήσεις νέου μετάλλου μεταμφιεσμένου ως παλιοσίδερα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζονται σε μια απόκλιση μεταξύ κινεζικών και ρωσικών στοιχείων.

Τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα αγόρασε σημαντικά περισσότερο scrap χαλκού από τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο, ενώ τα ρωσικά στοιχεία που έλαβε το Reuters έδειξαν ότι η ποσότητα του scrap που εξήχθη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, ήταν αμελητέα. 

Σε απάντηση σε ερώτημα του Reuters σχετικά με την ασυμφωνία, τα ρωσικά τελωνεία δήλωσαν πως «η ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία δεν παρέχει προσωρινά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο». Σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για το εμπόριο τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, η αγορά βασίζεται σε εμπορικούς παρόχους.

Ερωτηθείς σχετικά με το εμπόριο ράβδων χαλκού σε κινεζικές εταιρείες, η RCC, η οποία υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ότι προμηθεύει προϊόντα μόνο σε ρωσικές εταιρείες.

Η Κίνα έχει καταστεί σημαντικός προορισμός για τις ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να εξάγουν τα εμπορεύματά τους μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες για την υποστήριξη των πολεμικών προσπαθειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η «μεταμφίεση»

Ο τεμαχισμός της νεοσύστατης ράβδου χαλκού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απόκρυψη του νέου υλικού που μοιάζει πολύ διαφορετικό από το scrap.

Οι νέες, μακρόστενες, λεπτές ράβδοι χαλκού υψηλής καθαρότητας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή καλωδίων ρεύματος, είναι συνήθως τυλιγμένες σε σπείρες για ευκολότερη μεταφορά.

Τα απορρίμματα χαλκού, αντίθετα, είναι ένα μείγμα από σύρματα, σωλήνες και σωλήνες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Τεμαχίζονται σε κομμάτια μεγέθους κόκκου ή τυλίγονται και πιέζονται, όπως τα πακέτα με ζυμαρικά, για τη μεταφορά.

Ο τεμαχισμός είχε διαφύγει της προσοχής, καθώς η Κίνα έχει περιορίσει την πρόσβαση στην περιοχή Σιντζιάνγκ ως απάντηση στη διεθνή καταδίκη της καταστολής των Ουιγούρων, ανέφερε το Reuters.

Εκτός από το οικονομικό κίνητρο της αποφυγής των φόρων, το τεμαχισμένο μέταλλο είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί – γεγονός που καθιστά ευκολότερη την πώλησή του σε κινέζους κατασκευαστές.

Θεωρητικά, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια που να εμποδίζουν την Κίνα να αγοράζει μέταλλο από ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, αλλά οι κατασκευαστές μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την απώλεια εξαγωγικών επιχειρήσεων από αγοραστές που επιδιώκουν να αποφύγουν την παροχή κεφαλαίων στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις μπορεί επίσης να σημαίνουν δυσκολίες στη διεκπεραίωση πληρωμών και στο δανεισμό χρημάτων. Oρισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει νέες ομάδες για να ασχοληθούν με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Η ράβδος χαλκού

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων, κινεζικές εταιρείες πραγματοποίησαν συνολικά πέντε αγορές προϊόντων με την ένδειξη «ράβδος χαλκού» από το εργοστάσιο της RCC στην περιοχή των Ουραλίων. Οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από μια οντότητα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ονομάζεται Modern Commodity Trading DMCC, απέφεραν έσοδα ύψους περίπου 65 εκατ. δολαρίων.

Η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός πωλητής παλαιοχαλκού στην Κίνα.

Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι εισαγωγές θραυσμάτων χαλκού της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, το 97% ή 6.434 μετρικοί τόνοι, ήρθε μέσω των συνόρων Alashankou της Σιντζιάνγκ τον Δεκέμβριο.

Τα ρωσικά στοιχεία έδειξαν αναντιστοιχία, υποδεικνύοντας ότι η χώρα πούλησε μόνο 73 τόνους θραυσμάτων χαλκού στην Κίνα τον ίδιο μήνα.

Το 2021 και το 2022, κατά μέσο όρο 95,3 τόνοι και 125 τόνοι ρωσικού θραύσματος χαλκού πωλήθηκαν στην Κίνα κάθε μήνα. Ο όγκος αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, με τις μηνιαίες εισαγωγές να φτάνουν τους 11.599 τόνους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

«Αυτό το scrap από τη Ρωσία είναι de facto ράβδος χαλκού, αλλά δεν δηλώνεται ως τέτοια. Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε μια κινεζική κατασκευαστική πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η πηγή πρόσθεσε ότι το υλικό θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα από κατασκευαστές χαλκού στις επαρχίες Jiangsu και Zhejiang.

Ενώ τα ρωσικά στοιχεία έδειξαν ελάχιστες εξαγωγές scrap, τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ξαφνική αύξηση των εξαγωγών συρματόσχοινων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η «Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC», ένα εργοστάσιο που διαχειρίζεται η RCC, παρέδωσε 8.041 τόνους συρματόσχοινων χαλκού στην Κίνα μέσω του Alashankou στο Xinjiang τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με μόλις 1.618 τόνους τον Νοέμβριο.

«Από σήμερα, η Kyshtym Copper Electrolyte Plant πωλεί τα προϊόντα της μόνο σε εγχώριες εταιρείες», δήλωσε το εργοστάσιο Kyshtym σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις πωλήσεις του στην Κίνα.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Σε πτώση σήμερα οι τιμές παρά την απειλή πολέμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ