Το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να εμβαθύνει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς για ανάπτυξη

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρώς το 2024 στο 1,6% και θα αυξηθεί στο 2,0% το επόμενο έτος

Ζωτικής σημασίας θα μπορούσε να αποδειχθεί η βαθύτερη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης και των επιπέδων παραγωγικότητας στα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή στο AFP ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

"Υπολογίσαμε, στην πραγματικότητα, τι θα μπορούσατε να κάνετε μόνο με τη μεταρρύθμιση αυτής της ενιαίας αγοράς και την ολοκλήρωση - και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακά υψηλοί", είπε ο Διευθυντής του Ταμείου στην Ευρώπη Άλφρεντ Κάμερ, σε συνέντευξή του από την Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρώς το 2024 στο 1,6% και θα αυξηθεί στο 2,0% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ωστόσο, με τα ευρωπαϊκά μέσα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος - σε όρους αγοραστικής δύναμης - να εξακολουθούν να είναι περίπου κατά το ένα τρίτο χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την παραπαίουσα παραγωγικότητα και τα επίπεδα ανάπτυξης, είπε ο κ. Κάμερ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μείωση κατά 10% των εσωτερικών φραγμών εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ θα οδηγούσε σε αύξηση της ανάπτυξης εντός της ΕΕ κατά 7%.

"Απαιτείται ηγεσία, και απαιτείται να εξηγήσουμε στους πληθυσμούς ποια είναι τα οφέλη αυτής της ενιαίας αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο κ. Κάμερ.

"Οι Βρυξέλλες είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και κατηγορούνται για πολλά πράγματα", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "αυτή η αφήγηση πρέπει να αλλάξει".

Πέραν από την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, η έκθεση του ΔΝΤ προτείνει και άλλους τρόπους για την τόνωση των υποτονικών επιπέδων παραγωγικότητας, μεταξύ άλλων, με την αύξηση της ψηφιοποίησης και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

"Μπορείτε να κάνετε πολλά στην Ευρώπη για να καλύψετε αυτό το χάσμα παραγωγικότητας", πρόσθεσε.

"Αυτό που δεν είναι αρκετά καλό είναι όταν εξετάζετε τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρώπη", ανέφερε και πρόσθεσε: "Αυτό δεν θα σας βοηθήσει να συγκλίνετε".

Πληθωρισμός

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη λεγόμενη "ήπια προσγείωση", όταν οι χώρες μειώνουν επιτυχώς τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλούν αύξηση της ανεργίας ή να σκοτώνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αν και ο πληθωρισμός σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει αυξημένος, μεταξύ των προηγμένων οικονομιών αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, υποχωρώντας στο 2,4% φέτος και στο 2,1% το 2025, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

"Βλέπουμε μια ανάκαμψη, ενώ είχαμε ουσιαστικό αποπληθωρισμό", είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και πρόσθεσε πως "αυτή δεν είναι η συνήθης προσγείωση που έχουμε μετά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής".

"Επομένως, αυτή η ύφεση έχει αποφευχθεί", συνέχισε, "και αυτό είναι ένα μεγάλο, μεγάλο επίτευγμα".

Ωστόσο, το έργο δεν έχει ακόμη τελειώσει, είπε ο κ. Κάμερ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι "διασταυρούμενοι άνεμοι" που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού.

"Εάν οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες, και πάλι αυτό θα αύξανε τον πληθωρισμό στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Αύξηση της πίεσης στις δαπάνες

Η έκθεση του ΔΝΤ συνιστά στις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης με υψηλά επίπεδα χρέους να "προωθήσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση" - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης ορισμένων φόρων - για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα που εξαντλήθηκαν από τις κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

"Αυτό αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη δημιουργία αποθεμάτων για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο σοκ", υπογράμμισε ο κ. Κάμερ.

"Αλλά είμαστε επίσης πολύ σαφείς ότι οι πιέσεις για τις δαπάνες θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσε.

Ο Κάμερ είπε, ακόμη, ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν αύξηση των πιέσεων στις δαπάνες κατά 5,5% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, μέχρι το 2050.

"Αυτό είναι το κλίμα, αυτό είναι η άμυνα, αυτό είναι οι πληρωμές συντάξεων, αυτό είναι οι πληρωμές τόκων", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Έτσι, αν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε αυτά, πρέπει να δημιουργήσετε χώρο στον προϋπολογισμό", κατέληξε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο S&P αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ