Ευρωζώνη: Απρόσμενη αύξηση των μισθών – Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ

Οι μισθοί στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο έναντι αύξησης 4,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, φτάνοντας τα επίπεδα – ρεκόρ  που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους

Επιτάχυνση κατέγραψε ο δείκτης μισθολογικής αύξησης στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2024 κόντρα στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ που ανέμενε επιβράδυνση προκειμένου να διατηρηθεί η πτωτική τάση του πληθωρισμού.

Οι μισθοί στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο έναντι αύξησης 4,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, φτάνοντας τα επίπεδα – ρεκόρ  που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση του δείκτη ή διατήρηση στα ίδια επίπεδα.

Η ανοδική τάση είχε διαφανεί ήδη από την Τετάρτη, όταν η Bundesbank δήλωσε ότι οι μισθοί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτινάχθηκαν κατά 6,2% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αφορολόγητες εφάπαξ πληρωμές που δόθηκαν στους εργαζομένους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Τα στοιχεία έρχονται μόλις δύο εβδομάδες προτού η ΕΚΤ προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων. Παρότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ισχυρίζονται ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ μισθών, εταιρικών κερδών και παραγωγικότητας. Η ανησυχία επικεντρώνεται στον πληθωρισμό που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος εργασίας.

Πάντως, σε ανάρτησή τους, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι η γενική αυξητική τάση στους μισθούς θα μετριασθεί. «Η αύξηση των μισθών των συλλογικών συμβάσεων αναμένεται να παραμείνει αυξημένη το 2024, γεγονός που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος και αντανακλά την πολυετή διαδικασία προσαρμογής των μισθών», έγραψαν. «Ωστόσο, οι μισθολογικές πιέσεις φαίνεται ότι θα καταγράψουν επιβράδυνση το 2024. Τα στοιχεία του προγράμματος παρακολούθησης μισθών της ΕΚΤ για τους πρώτους μήνες του έτους, όταν πραγματοποιούνται οι περισσότερες συμφωνίες, δείχνουν ότι οι πιέσεις των μισθών μετά από διαπραγμάτευση μετριάζονται», πρόσθεσαν.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: Έμμεσο σήμα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ