Φ. Ολάντ: Πώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα

 «Οι προκλήσεις σήμερα είναι περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο, γεωπολιτικής φύσης», ανέφερε από το βήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Τον τρόπο που οι γεωπολιτικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, ανέλυσε από το βήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Αν σας επισκεπτόμουν πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια, θα μιλούσα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι προκλήσεις σήμερα είναι περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο, γεωπολιτικής φύσης», αναφερόμενος στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα αλλά και στην Αφρική, και τον αντίκτυπό τους στην Ευρώπη. 

Ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στην απειλή της Ρωσίας που εμφανίζεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει «την στρατιωτική της ισχύ όταν διακυβεύονται τα ρωσικά συμφέροντα», αλλά και στην απειλή του Ιράν που διαθέτει πυρηνικά όπλα ενώ αναφέρθηκε και στην επίπτωση που έχουν συρράξεις στην μετακίνηση των πληθυσμών «διαφορετικών πληθυσμών που έρχονται ως μετανάστες στην ήπειρο μας». 

Αναφερόμενος στην Κίνα, είπε ότι «δεν είναι μόνο μια εμπορική, οικονομική και τεχνολογική δύναμη. Είναι και μια στρατιωτική δύναμη. Επιχειρεί να καταλάβει νησιά και εδάφη εδώ κι εκεί ή να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες. Η Κίνα προσπαθεί να εδραιωθεί ως η πρώτη οικονομική, εμπορική, πολιτική και επιστημονική δύναμη μέχρι το 2049 παγκοσμίως».

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας να χτίσουν συμμαχίες με άλλες χώρες του νότου, δυνατές χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής εδράζεται στο γεγονός ότι αυτές «νιώθουν ότι το τωρινό status quo δεν είναι όπως θα έπρεπε σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες». Και τόνισε ότι για να καταφέρουν να τις βάλουν στο άρμα τους εκμεταλλεύονται ακόμα και μνήμες που έχουν από την αποικιοκρατία. 

«Είναι σημαντικός παράγοντας ότι οι χώρες του Νότου θέλουν να αποκτήσουν την δική τους ισχυρή θέση στο γεωπολιτικό παιχνίδι», επισήμανε. 

Ο κίνδυνος μιας διαίρεσης

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ως βασικό περιορισμό τη διαίρεση που παρατηρείται στην Ευρώπη.  «Η Ευρώπη είχε συνεπή στάση στην στήριξη της Ουκρανίας αλλά υπάρχει διαίρεση για γεωγραφικούς αλλά και ιδεολογικούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την τάση κάποιων κομμάτων και ομάδων σε χώρες μέλη να μην θέλουν την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιθυμούν επιστροφή στα παλιά σύνορα τους.  «Αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ευρώπης να πάρει τις σωστές αποφάσεις αν δεν συμφωνήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών», είπε.

Ο δεύτερος περιορισμός είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο που τον χαρακτηρίζει μη επαρκή για να εφαρμόσει φιλόδοξη πολιτική για το περιβάλλον και την κοινή άμυνα. 

Το τρίτο εμπόδιο είναι ότι η Ευρώπη έχει επαρκές απόθεμα οικονομιών που δεν κινητοποιούνται σωστά για να γίνουν χρηματοδοτήσεις. Γι’ αυτό έχουμε πρόβλημα στην αγορά κεφαλαίων της Ευρώπης και «δεν έχουμε αρκετά κεφάλαια για τις ιδιωτικές επενδύσεις», σχολίασε.  

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε και το πρόβλημα που ενέχει για τη λειτουργία της Ευρώπης από τη δυνατότητα των χωρών να μπλοκάρουν διάφορες αποφάσεις που το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο κίνδυνο με τον οποίο είμαστε αντιμέτωποι τώρα». 

«Χώρες που δεν συμφωνούν με τους παραπάνω στόχους μπορούν να τους μπλοκάρουν. Για να μπορέσουμε να κινηθούμε προς την πρόοδο αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την πράσινη μετάβαση με την κοινή αμυντική πολιτική διαφορετικά», προειδοποίησε.

Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία να ενισχυθεί η πολιτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εποχή που παρακολουθούμε την αναβίωση των εθνικιστικών κομμάτων. 

«Η πολιτική θα καθορίσει την πρόοδο της  ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει από την Αθήνα, την γενέτειρα της Δημοκρατίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κύπρου από σταθερές σε θετικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ