Το μυστήριο του κλεμμένου Βoeing 727 που παραμένει άφαντο

Δύο άνδρες λίγο πριν την δύση του ηλίου μπαίνουν σε ένα Boeing 727 και με σβησμένα φώτα απογειώνονται προς άγνωστη κατεύθυνση. Και προς ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και δύο δεκαετίες.

Η εξαφάνιση ενός μεγάλου επιβατικού αεροσκάφους είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, ιδίως στις μέρες μας όπου τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης και τα συστήματα ναυσιπλοΐας που διαθέτουν τα σύγχρονα αεροπλάνα εξασφαλίζουν ότι γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την θέση τους. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της πτήσης των Μαλαισιανών αερογραμμών που ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, παραμένει το πιο μεγάλο μυστήριο στην ιστορία των ταξιδιών με αεροπλάνο, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που η τύχη ενός τζετ και των επιβατών του δεν έχει εξακριβωθεί μέσα στα χρόνια.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή που θα μας απασχολήσει παρακάτω, η οποία διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός θρίλερ, με κυβερνήσεις και πράκτορες να αναζητούν την τύχη του και κανείς μέχρι σήμερα να μην έχει δώσει απάντηση για το τι μπορεί να έχει απογίνει.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Xωρίς ίχνος

Όλα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 2003 στο αεροδρόμιο Quattro de Fevereiro Airport, στην πρωτεύουσα της Αγκόλα, την Λουάντα. Εκεί βρισκόταν παρκαρισμένο για αρκετούς μήνες ένα Boeing 727 με αριθμό νηολογίου N844AA. Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1975 και για πάνω από 25 χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί από την American Airlines ως επιβατικό -μέχρι το 2000- έχοντας συμπληρώσει πάνω από 70.000 ώρες πτήσης. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε cargo και πέρασε από διάφορες εταιρείες και εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε μία διαδικασία πώλησης για να πληρωθούν τα χρέη του τελευταίου ιδιοκτήτη του.

Εκείνη την ημέρα όμως τα πράγματα πήραν μία παράξενη τροπή. Τα δύο μέλη του πληρώματος τα οποία ήταν υπεύθυνα για να επιβλέπουν τις εργασίες συντήρησης του μεγάλου αεροσκάφους εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο λίγο πριν νυχτώσει και μπήκαν κρυφά στο αεροπλάνο. Ο ένας είχε δίπλωμα πιλότου και ο άλλος ήταν μηχανικός, κανένας όμως από τους δύο δεν είχε την ικανότητα να πετάξει ένα τόσο μεγάλο αεροπλάνο. Οι δύο άνδρες έθεσαν σε λειτουργία τους κινητήρες και κινήθηκαν αργά στον διάδρομο απογείωσης με σβηστά φώτα. Λίγα λεπτά αργότερα, και προς έκπληξη των ανθρώπων που βρίσκονταν στον πύργο ελέγχου, το μεγάλο Boeing 727 ήταν πλέον στον αέρα, κατευθυνόμενο προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι δύο που βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος δεν έδωσαν κανένα σήμα καθώς είχαν κλειστό τον ασύρματο, ενώ πήραν πορεία προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και από τότε εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους κανένα σημάδι.

Την επόμενη ημέρα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια κάποια στοιχεία για τους κλέφτες του αεροπλάνου. Επρόκειτο για τον Ben C. Padilla, έναν Αμερικανό πιλότο και μηχανικό πτήσεων και τον John M. Mutantu, ένα μηχανικό από τη Δημοκρατία του Κονγκό. Ο πρώτος είχε δίπλωμα πιλότου για μικρά αεροσκάφη, όμως κανένας από τους δύο δεν είχε την ικανότητα να πετάξει ένα Boeing 727. Πολύ δε περισσότερο όταν για την ασφαλή πτήση ενός τέτοιου αεροπλάνου απαιτείτο τριμελές πλήρωμα, με έναν μηχανικό εκτός των δύο κυβερνητών.

Ο Padilla ήταν 50 ετών και ζούσε στην Φλόριντα μαζί με τα δύο παιδιά του και την σύζυγό του και είχε προσληφθεί από την Aerospace Salesand Leasing για να επιβλέπει τις εργασίες που γίνονταν στο 727. Οι συνάδελφοί του και οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Λουάντα δεν είχαν παρατηρήσει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά ούτε σημείωσαν κάποια ένδειξη ότι σχεδίαζε κάτι τόσο παράτολμο. Ο Mutantu δεν είχε κάποιο ιστορικό πίσω του και όσο και αν έψαξαν το παρελθόν του δεν βρήκαν κάτι που να εξηγεί την συμπεριφορά του. Παράλληλα, άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι για την ταυτότητα του αεροπλάνου και την πολυτάραχη ιστορία του μετά την American Airlines.

Αρχικά είχε πωληθεί στην εταιρεία Aerospace Salesand Leasing και μετασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί από μία Νιγηριανή εταιρεία, την IRS Airlines. Όμως το σχέδιο δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένο στο έδαφος για πάνω από ένα χρόνο, σωρεύοντας χρέη πάνω από 4 εκατ. δολάρια σε απλήρωτα τέλη προς το αεροδρόμιο. Στο μεταξύ είχαν αφαιρεθεί όλα τα καθίσματα και είχαν προστεθεί στο εσωτερικό του κάποιες μεγάλες δεξαμενές για μεταφορά καυσίμων σε ορυχεία διαμαντιών στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής. Η αμερικάνικη εταιρεία όμως αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να πουλήσει το αεροπλάνο και το ετοίμασε για αναχώρηση προς το Γιοχάνεσμπουργκ όπου θα έβρισκε τον αγοραστή. Όμως τις εξελίξεις πρόλαβαν οι δύο κλέφτες, οι οποίοι με φορτίο 14.000 γαλόνια καυσίμων μπορούσαν να πετάξουν για πάνω από 2.500 χιλιόμετρα χωρίς στάση.

To αεροδρόμιο Quattro de Fevereiro Airport / Photo: Wikimapia

Θεωρίες συνομωσίας

Από εκεί και μετά αρχίζει ένα απίστευτο θρίλερ αναζήτησης του αεροπλάνου, στην οποία ενεπλάκησαν πολλοί παράγοντες, από τους διεθνείς οργανισμούς για την αεροπλοΐα μέχρι μυστικοί πράκτορες της CIA και του FBI. Να θυμίσουμε εδώ ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται μόλις δύο χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οπότε η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων είναι ιδιαίτερα μεγάλο για το τι οδήγησε τους δύο άνδρες να κλέψουν το αεροσκάφος. Και πάνω από όλα, πώς ήταν δυνατόν να εξαφανιστεί από προσώπου γης ένα τόσο μεγάλο αεροπλάνο, χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος.

Οι θεωρίες που κυκλοφόρησαν ήταν πολλές. Κάποιοι μίλησαν για ασφαλιστική απάτη της εταιρείας που διαχειριζόταν το αεροπλάνο, εστιάζοντας στο σκοτεινό παρελθόν του CEO της εταιρείας, όμως δεν βρέθηκαν στοιχεία που να οδηγούν προς αυτό. Μια άλλη θεωρία ήταν ότι τελικά το αεροπλάνο έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό, αν και πάλι, η απουσία συντριμμιών δημιούργησε προβληματισμό. Υπάρχουν άλλες πληροφορίες ότι εντοπίστηκε ένα παρόμοιο αεροσκάφος στη Νέα Γουινέα, χωρίς ποτέ να επαληθευτούν. Υπήρξαν αναφορές ότι το κλεμμένο Boeing είχε ζητήσει άδεια προσγείωσης στις Σεϋχέλλες, πιθανόν για ανεφοδιασμό με καύσιμα, όμως η απόσταση που έπρεπε να καλύψουν ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα αποθέματα καυσίμου που είχαν στο αεροπλάνο.

Το 2004 η αδελφή του Padilla είχε υποστηρίξει ότι ο αδελφός της είχε μπει παρά την θέλησή του στο αεροπλάνο το οποίο -σύμφωνα με την ίδια- είχε καταπέσει κάπου στην Αφρική. Άλλες φήμες θέλουν να μην υπήρχαν μόνο οι δύο άνδρες στο αεροπλάνο αλλά και άλλοι, οι οποίο είχαν οργανώσει ένα παράτολμο σχέδιο, την κατάληξη του οποίου όμως κανείς δεν έμαθε ποτέ. Θεωρίες για εμπόριο ανταλλακτικών, για μεταφορά ναρκωτικών ακόμα και απαγωγή από… εξωγήινους πρόσθεσαν ακόμα περισσότερη «αίγλη» σε ένα μυστήριο που προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από όλες αυτές τις θεωρίες, γεγονός παραμένει ότι το μεγάλο Boeing 727 εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα απολύτως σημάδι. Και ακόμα και σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα, και παρά τις ατέλειωτες έρευνες από τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου, δεν έχει υπάρξει έστω και μια ένδειξη που να δείχνει τι απέγινε το κλεμμένο τζετ. Η ιστορία δύο ανδρών που μέσα στη νύχτα μπήκαν κρυφά μέσα σε ένα αεροπλάνο, και με κλειστά φώτα και σβησμένο ασύρματο εξαφανίστηκαν μια για πάντα είναι κάτι που όπως φαίνεται θα στοιχειώνει για καιρό την παγκόσμια αεροπορική ιστορία.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Στο μικροσκόπιο των Αρχών - Αμφιλεγόμενα κινεζικά μέταλλα σε αεροσκάφη Boeing – Airbus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ