Για μεγάλο χτύπημα στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και περιμένουν με αγωνία ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο τελευταίος θα εφαρμόσει την πολιτική δασμών την οποία έχει εξαγγείλει.
Η κρυφή ελπίδα των Ευρωπαίων είναι ότι τελικά ο Τραμπ δεν θα κάνει όλα όσα έχει υποσχεθεί και ότι θα εστιάσει την προστατευτική του πολιτική απέναντι στα κινεζικά προϊόντα, αφήνοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές… στην ησυχία τους.
Ακόμα όμως κι αν οι δασμοί εστιάσουν στην Κίνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα υποφέρουν εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εφαρμόσουν κυρώσεις σε προϊόντα που χρησιμοποιούν κινεζικά εξαρτήματα ή τεχνολογία αλλά και εάν πιέσουν την Ευρώπη να αποσυνδεθεί από την Κίνα.
Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι βαθιά ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της για αγαθά, μετά τις ΗΠΑ. Το διμερές εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας έφτασε τα 739 δισ. ευρώ το 2023.
Οι μεγαλύτερες εισαγωγές της Ευρώπης από την Κίνα είναι τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ηλεκτρικά μηχανήματα, συσκευές και επεξεργαστές. Οι κυριότερες εξαγωγές της είναι αυτοκίνητα και οχήματα, φάρμακα και άλλα μηχανήματα. Όλοι αυτοί είναι βασικοί τομείς και αν μπλοκαριστούν ή αποκοπούν, αυτό θα πλήξει βαθιά την ευρωπαϊκή οικονομία.
Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν την οικονομική και τεχνολογική πρόοδο της Κίνας θα προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες στην Ευρώπη.
Πολύ περισσότερες επιπτώσεις θα έχουν τυχόν αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Σε περίπτωση γενικών δασμών 10% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, η κυρίαρχη εκτίμηση σήμερα είναι ότι θα διαταράξουν σημαντικά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και θα επιβαρύνουν βασικούς τομείς που εξαρτώνται από το εμπόριο, όπως τα αυτοκίνητα και τα χημικά προϊόντα.
Είναι μάλιστα πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα και στη νομισματική πολιτική, εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων, για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και να αποδυναμώσει το ευρώ, με στόχο να αποτρέψει την ύφεση λόγω μείωσης των εξαγωγών που θα προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί.
Σε μια τέτοια περίπτωση η απόκλιση μεταξύ των νομισματικών πολιτικών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα είναι η μεγαλύτερη από τη δημιουργία του ευρώ, καθώς στις ΗΠΑ θα υπάρξει η αντίθετη τάση, να κρατηθούν τα επιτόκια υψηλότερα, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αφού οι δασμοί θα ανεβάσουν τις τιμές στις ΗΠΑ.
Το παγκόσμιο σκηνικό σε ένα τέτοιο σενάριο θα θυμίζει την περίοδο της δεκαετίας του 1930 όταν οι περισσότερες χώρες του κόσμου ανέβασαν και εκείνες τους δασμούς, ακολουθώντας τις ΗΠΑ που ξεκίνησε πρώτη και στη συνέχεια όλες οι χώρες προχώρησαν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις για να στηρίξουν τις εξαγωγές τους.
Ήταν ένας οικονομικός, εμπορικός και νομισματικός πόλεμος που οδήγησε τελικά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο…
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε αγαθά αξίας 502,3 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2023, αποτελώντας το ένα πέμπτο του συνόλου των εξαγωγών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μεγάλος όγκος αποτελείται από μηχανήματα και οχήματα (207,6 δισ. ευρώ), χημικά προϊόντα (137,4 δισ. ευρώ) και άλλα βιομηχανικά προϊόντα (103,7 δισ. ευρώ), τα οποία όλα μαζί αποτελούν σχεδόν το 90% των εξαγωγών της Ε.Ε.
Σε σχετική ανάλυσή της η ABN Amro, προειδοποιεί ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν κατάρρευση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία και την Ολλανδία, να πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, οι δασμοί του Τραμπ θα μειώσουν κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανή οικονομική απώλεια 260 δισ. ευρώ.
Η Natixis Corporate & Investment Banking Germany, από την πλευρά της, υπολογίζει ότι μια αύξηση των δασμών κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% στη Γερμανία, 0,3% στη Γαλλία, 0,4% στην Ιταλία και 0,2% στην Ισπανία.
Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν και οι μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι μια απώλεια 1% του ΑΕΠ μεταφράζεται σε πλήγμα στα κέρδη ανά μετοχή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά 6-7 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο θα ήταν αρκετό για να εξαλείψει την αναμενόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2025.
Την περίοδο 2018-2019 που ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ τότε, είχε επιβάλει δασμούς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με υψηλή έκθεση στους δασμούς των ΗΠΑ μείωσαν τις επενδύσεις έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που είναι πιθανό να επαναληφθεί και τώρα μετά την επιβολή δασμών, υπονομεύοντας την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η UBS σε έκθεσή της εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεδομένου ότι το 25% των πωλήσεων των εταιρειών που μετέχουν στον δείκτη Euro STOXX 600 προέρχεται από τις ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι οι πιο ευάλωτοι τομείς θα είναι εκείνοι της κατανάλωσης και της τεχνολογίας.
Οι κλάδοι των χημικών προϊόντων και της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην αγορά των ΗΠΑ εάν οι δασμοί φτάσουν στο επίπεδο του 10%.
Η UBS εκτιμά ότι με γενικούς δασμούς 10% των ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές, ο σωρευτικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα κυμαινόταν μεταξύ 0,5% και 1% στο ΑΕΠ.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά την εκλογή Τραμπ, οι μετοχές της Ford και της General Motors ανέβηκαν κατά περίπου 4% , ενώ αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η Volkswagen είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν κατά περίπου 6%.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και ορισμένες αναλύσεις ανεβάζουν σε πάνω από 180.000 τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν την επόμενη δεκαετία λόγω αυτών των δασμών, καθώς μάλιστα οι εταιρείες βρίσκονται ήδη σε δύσκολη φάση.
Το 2023, η Volkswagen ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών της κατά σχεδόν 30%, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους και σε προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού. Η εταιρεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ και οι δασμοί θα επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητά της.
Αλλά και για την BMW τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 79,4% το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την πτώση είναι η μαζική ανάκληση μοντέλων λόγω ελαττωματικών συστημάτων πέδησης αλλά και μειωμένη ζήτηση στην Κίνα.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της BMW δήλωσε ότι ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζουν για να αντιμετωπίσουν τους αμερικανικούς δασμούς, είναι να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ!
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Wall Street και ομόλογα στρέφουν τους προβολείς στον πληθωρισμό