ΥΠΟΙΚ: Έρχεται νέο πλήρες πακέτο για την στήριξη της οικονομίας (vid)

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνηση έδειξε όλη την καλή διάθεση εδώ και δύο μήνες κάνοντας συνεχώς τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Διαφορετικά μέτρα τα οποία θα καλύπτουν διαφορετικά σκέλη της οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ αυτών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προς αντικατάσταση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, μετά την απόσυρση του δεύτερου εκ μέρους της Κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο Σχέδιο Β΄ το οποίο συντάσσεται αυτές τις ημέρες να περιληφθεί η απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων, την οποία η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί και περιλάβει στο διαφοροποιημένο σχέδιο για τις εγγυήσεις. Η απόσυρση του νομοσχεδίου πυροδότησε ένα νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων.

Μιλώντας στις “Τομές στα γεγονότα” ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για ένα “ολοκληρωμένο πακέτο”. 

“Σίγουρα η Κυβέρνηση δεν έχει λεφτόδεντρο και σίγουρα έχουμε κάνει συνεχείς εκκλήσεις να μην μπούμε αυτή την περίοδο σε μια συνεχή παροχολογία, πέραν των δυνάμεών μας. Δεν σκοπεύουμε να εκφύγουμε των δυνατοτήτων του κράτους. Ένα από τα θετικά του σχεδίου εγγυήσεων ήταν ότι το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν σχετικά μικρό. Το 1,5 δισ.. ευρώ σε βάθος χρόνου μπορεί να μεταφραζόταν σε δημοσιονομικό κόστος έως και 250 εκ. ευρώ και μάλιστα να επιμεριστεί σε αρκετά χρόνια. Περνάμε όμως κάπου αλλού: μπορεί να είναι πιο δαπανηρό, αλλά θα αναπροσαρμόσουμε όλη μας την οικονομική πολιτική το πλαίσιο των δυνατοτήτων μας”, είπε. 

Πρόσθεσε δε ότι με το νέο σχέδιο θα δοθεί ώθηση στην ρευστότητα, χωρίς ωστόσο ο κρατικός προϋπολογισμός να μπορεί να αντικαταστήσει την ρευστότητα των τραπεζών. 

“Πάρα πολλά από τα κόμματα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτή την φιλοσοφία. Λένε ότι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και την Κυβέρνηση. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πρόωρου και άτοπου προεκλογικού τοπίου. Δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο και την διαφάνεια. Είχαμε ευτράπελες τροπολογίες οι οποίες βρέθηκαν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, όπως για παράδειγμα να συσταθεί επιτροπή παραπόνων σε πολιτικό επίπεδο για το πού θα δοθούν τα δάνεια. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν”, τόνισε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνηση έδειξε όλη την καλή διάθεση εδώ και δύο μήνες κάνοντας συνεχώς τροπολογίες, ακόμα και με τις οποίες είχε επιφυλάξεις ή διαφωνούσε, ενώ μείωσε το ύψος των εγγυήσεων από 2 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο σε 1,5 εκ. ευρώ. 

“Κατατέθηκαν 22 τροπολογίες που αλλοιώνουν κι άλλο την φιλοσοφία, που καθιστούν το σχέδιο ανεφάρμοστο. Η Κυβέρνηση έκανε μια ύστατη προσπάθεια με ακόμα μια σύσκεψη αρχηγών στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αλλά δεν καταλήξαμε. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει”, επισήμανε σε έντονο ύφος. 

Από την πλευρά του απευθύνθηκε στον “μικρομεσαίο” και “μεροκαματιάρη”, αλλά και την επιχείρηση που εργοδοτεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Κυβέρνηση θα τους στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, ενώ δήλωσε εκ νέου ότι την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται νέα μέτρα προς αντικατάσταση του νομοσχεδίου. 

Οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, η απόσυρση του νομοσχεδίου των εγγυήσεων έφερα αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα και τους άλλους φορείς. 

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, "η απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου είναι πράξη ευθύνης. Η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες μέρες προτάσεις που θα στηρίξουν περαιτέρω τις κυπριακές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, τους εργαζομένους και την οικονομία του τόπου."

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι "είναι οξύμωρο οι θιασώτες της «κυβερνώσας βουλής» να κατηγορούν τα κόμματα γιατί αξιοποιούν τα δικαιώματα που τους παρέχει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Οι κυβερνώντες δεν είχαν καν την υπομονή να περιμένουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Οι περισσότερες τροπολογίες είναι αμφίβολο αν συγκέντρωναν πλειοψηφία”.  

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε "γιατί η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο και τη διαφάνεια;  

Τι είναι αυτό που φοβάται τόσο, ώστε να αποσύρει ολόκληρο το νομοσχέδιο αφήνοντας την αγορά χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα;”, ενώ με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών 

κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράζοντας την απορία "τι ενόχλησε την κυβέρνηση και απέσυρε το νομοσχέδιο; Οι πρόνοιες για διαφάνεια και έλεγχο;"

Από την πλευρά του ο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "μετά από δύο μήνες καθυστέρηση, αφού δεν πέρασε το σκανδαλώδες σχέδιο για πάρτι ημέτερων, η Κυβέρνηση αφήνει αβοήθητη την οικονομία;”, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει ότι "δικαιώματα στις κρατικές χορηγήσεις και στην οικονομική στήριξη από το κράτος έχουν όλες οι τάξεις του λαού και όχι μόνον οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, κατά τεκμήριον ευκατάστατοι, προνομιούχοι και υψηλόμισθοι”.  

Το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι "η απόσυρση του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση αναδεικνύει την προχειρότητα που επιδεικνύεται σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα”.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει μεγάλη θλίψη και βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στο σχέδιο Β για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

"Χωρίς γρήγορη πρόσβαση σε νέο φθηνό δανεισμό, μία-μία θα αρχίσουν να καταρρέουν με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους. Οι εξήντα μέρες που έχουν περάσει αναξιοποίητες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για πλειάδα επιχειρήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες", σημειώνει η ΟΕΒ.

Τέλος, το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι "μόνο ανήσυχη μπορεί να νοιώθει σήμερα η κυπριακή κοινωνία μετά την απόσυρση από την Κυβέρνηση του Νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις".

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του "η σημερινή εξέλιξη μόνο τις μαύρες μέρες του 2013 μπορεί να θυμίζει με τη διαφορά ότι σήμερα δεν έχουμε ούτε τον τουρισμό ούτε τις διεθνείς αγορές για να στηριχθούμε. Χωρίς ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε είναι κλείσιμο επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων του κράτους. Ότι προστατεύσαμε τους τελευταίους δύο μήνες κινδυνεύουν να καταστραφούν σε μια μέρα. Στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε επιβάλλεται συστράτευση δυνάμεων, βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από κάθε άλλη επιλογή".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ