Σχέδια για επιλεκτικό κλείσιμο επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου κύματος

Οικονομολόγοι και επιδημιολόγοι συνεργάζονται για να καταρτίσουν λύσεις ανάγκης σε περίπτωση που χρειαστεί.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Νέες ιδέες και προσεγγίσεις βάζουν στο τραπέζι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο σχετικά με την διαχείριση ενός νέου κύματος εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, σε περίπτωση που χρειαστεί νέο lockdown για τις οικονομίες των κρατών. 

Οι πληγές που αφήνει ανοιχτές το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με την όποια εμπειρία έχει κερδηθεί τους πρώτους μήνες, οδηγούν στην αναζήτηση νέων λύσεων. 

Εξάλλου, όπως οι ομόλογοί του από άλλες χώρες, έτσι και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το 2019, αναφέρει ότι μια σοβαρή ύφεση για την Κύπρο είναι προ των πυλών. 

“Οι προοπτικές της οικονομίας για το 2020 και μετά, έχουν επισκιαστεί δραματικά από τις αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων και του κόστους στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία και τονίζει πως “θα πρέπει και μετά την πάροδο της κρίσης, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια πλήρους εξυγίανσης της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος”.

Επιλεκτικό lockdown​

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι με τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπήρχαν, η Κύπρος χειρίστηκε το ζήτημα πολύ καλά, ωστόσο πλέον το δημοσιονομικό απόθεμα που υπήρχε διαθέσιμο έχει χρησιμοποιηθεί. 

“Σε περίπτωση που έχουμε ένα νέο κύμα εξάπλωσης, τότε θα είναι δύσκολο για το Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει τα ίδια γενναιόδωρα μέτρα. Επίσης, έχουμε δει ότι οι επιπτώσεις από ένα γενικευμένο lockdown είναι μεγάλες. Πιστεύω ότι σε περίπτωση νέου κύματος, θα πρέπει εξ ανάγκης να δούμε και άλλες εναλλακτικές”, είπε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε παγκόσμια κλίμακα είναι αρκετοί οικονομολόγοι που χρησιμοποιούν επιδημιολογικά σε συνδυασμό με μακροοικονομικά μοντέλα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ετερογένεια του πληθυσμού, όσον αφορά στο ρίσκο των ηλικιακών ομάδων, κάτι που στα συνηθισμένα επιδημιολογικά μοντέλα δεν υπάρχει. 

Συγκεκριμένα, συνυπολογίζονται η ηλικία των ατόμων, η γεωγραφική κατανομή, η επαγγελματική ιδιότητα και άλλοι παράγοντες. 

“Μια λύση είναι να εφαρμοστούν επιλεκτικά lockdowns που θα επιβαρύνουν λιγότερο την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τους νέους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή μειώνουν την πιθανότητα για τυχόν προβλήματα στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ευπαθείς ομάδες ή κάποια επαγγέλματα ή γεωγραφικές περιοχές που έχουν χτυπηθεί”, ανέφερε. 

Πώς θα γίνει η κατανομή;

Στην ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυτό το καθεστώς, ο κος Ζαχαριάδης απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι το σημαντικό θα ήταν οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να εργάζονται και τα λιγότερο ευάλωτα άτομα χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο όσοι κινδυνεύουν. 

Ως εκ τούτου, συμπέρανε, τα πλείστα επαγγέλματα μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. 

Ωστόσο, ο κος Ζαχαριάδης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε πουθενά, πλην της Γερμανίας η οποία εφάρμοσε "γεωργαφικό" lockdown, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντί αυτού καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα. 

“Κάτι που έχουμε μάθει όλοι και μας το έχουν εξηγήσει οι επιδημιολόγοι, είναι ότι το χειρότερο όλων είναι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Από εκεί και πέρα, η ιδέα του επιλεκτικού lockdown δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι κάτι που μελετούν αρκετοί οικονομολόγοι σε συνεργασία με επιδημιολόγους τους τελευταίους μήνες και αποτελεί μια λύση ανάγκης”, κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ