"Ράβε Ξήλωνε" το νέο πακέτο στήριξης εργαζομένων

Στόχευση είναι η λέξη "κλειδί" που χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ενώ συγκλονιστικό χαρακτηρίζεται το παρασκήνιο από τους παίκτες της οικονομίας.

Του Νέστορα Βασιλείου

Παρατείνεται η ανακοίνωση των μέτρων για το πακέτο στήριξης , εκτός  απροόπτου μέχρι την Τρίτη.

Ενώ υπήρχαν πληροφορίες για το ότι θα προέκυπταν ανακοινώσεις εντός της μέρας για το κυβερνητικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, το έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, παρατείνει την διαδικασία.

Την Παρασκευή έγιναν δύο συναντήσεις στο Προεδρικό για το ζήτημα στης οικονομικής στήριξης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Εργασίας. 

Απότοκο των έντονων πιέσεων από οικονομικούς φορείς, υπάρχει εκ νέου διαβούλευση μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων για τους τελικούς δικαιούχους των κυβερνητικών παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει και των ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβούν από Δευτέρας εργοδότες και εργαζόμενοι συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, οι Ζέτα Αιμιλιανίδου και Κωνταντίνος Πετρίδης είχαν συνάντηση σήμερα το πρωί. 

Οι πληροφορίες φέρουν τις πιέσεις να αυξάνονται για συμπερίληψη περισσότερων τομέων οικονομικής δραστηριότητας στο πακέτο στήριξης, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αντοχών των κρατικών ταμείων.

Σίγουρα θα στηριχθεί μέχρι τις 12 του Οκτώβρη ο κλάδος των ξενοδοχείων με επιδότηση μισθών.

Στόχευση είναι η λέξη "κλειδί" που χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Δεδομένων των πιέσεων στα κρατικά ταμεία η προσπάθεια είναι η ορθολογική διαχείριση πυρών κατά τρόπο, που να εξασφαλίζεται ότι θα στηριχθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και αυτοί που έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν της κρίσης του κορωνοϊού.

Συνεπεία τούτου η στήριξη αναμένεται ότι θα δοθεί σε επιχειρήσεις, που θα μπορούν να τεκμηριώσουν απώλειες μεγάλου μέρους του κύκλου εργασιών τους.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τομείς όπως αυτός της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία ήταν εκτός του σχεδίου στήριξης, αλλά και αυτών του λιανεμπορίου, της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα.

Η ανησυχία είναι διάχυτη και στην όχθη των συνδικαλιστών και σε αυτή των εργοδοτών. Αυτό συμβαίνει γιατί είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μορφή της κρατικής στήριξης.

Οι μεν συνδικαλιστές ταυτίζονται με την κυβερνητική γραμμή, που θέλει στοχευμένη στήριξη. Οι δε εργοδότες ευνοούν οριζόντια στήριξη ως είχε μέχρι σήμερα με αύξηση του ποσοστού της επίπτωσης στον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης στο 40% - 50% προκειμένου να καταστεί δικαιούχος.

Οι ανησυχίες στους κόλπους των συνδικαλιστών σχετίζονται με το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης.

Στους εργοδότες οι ανησυχίες σχετίζονται με την επόμενη μέρα και τη διαχείριση της κατάστασης από τις επιχειρήσεις, που θα μείνουν εκτός του πακέτου στήριξης.

Στην τελική η ανησυχία των δύο πλευρών, για διαφορετικούς λόγους όμως, έχει μια κοινή συνισταμένη και σχετίζεται άμεσα με την απασχόληση και τους μισθούς.

Πρόσθετα σημειώνεται και η καθυστέρηση στην πρόσβαση σε ρευστό από τα ευρωπαϊκά ταμεία. αλλά και όλων των διαδικαστικών, που χρειάζονται να τρέξουν για να μπει στην οικονομία ρευστό από την Ευρώπη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ