Mειώσεις μισθών πριν στεγνώσει το μελάνι των νέων μέτρων

Παρά τις προειδοποιήσεις της Υπουργού Εργασίας, κάποιοι εργοδότες επιχειρούν μονομερώς να μειώσουν τους μισθούς σε υπαλλήλους.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφτηκαν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, οι καταγγελίες για παράνομες πρακτικές στα εργασιακά ξεκίνησαν να καταφθάνουν. 

Αν και μόλις χθες, Τρίτη, κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, η Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε με σαφήνεια ότι απαγορεύονται οποιεσδήποτε μονομερείς κινήσεις εκ μέρους των εργοδοτών, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση μισθού, μείωση ωραρίου ή αποδέσμευση χωρίς συναίνεση, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, κάποιες επιχειρήσεις αποφάσισαν να μην συμμορφωθούν. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Αντρέας Μάτσας ανέφερε ότι μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις δηλώσεις της Υπουργού, πολλοί εργαζόμενοι έχουν τηλεφωνήσει στην συντεχνία για να καταγγείλουν μονομερείς παρεμβάσεις στα δικαιώματά τους. 

Σύμφωνα με αυτές, οι εργοδότες ζήτησαν μείωση μισθών, υπό το πρόσχημα της μείωσης του εργάσιμου χρόνου, κάτι που αν γίνει μονομερώς, είναι παράνομο. 

“Έχω ενημερωθεί από συναδέλφους για προβλήματα που κατεγράφησαν. Ελπίζω ότι πρόκειται για προθέσεις που δεν θα υλοποιηθούν. Αφορούν σε επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και κουρεία και σε τομείς που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία. Πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι: ο στόχος μας με τις εργοδοτικές οργανώσεις είναι κοινός, στην βάση του ότι πρέπει να δώσουμε ώθηση στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας”.

Τόνισε δε ότι κανένας δεν πρέπει, υπό το πρόσχημα της πανδημίας, να προβεί σε μέτρα ή μονομερείς αποφάσεις οι οποίες θα πλήξουν τόσο την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας και θα θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίσουν την δυνατότητα και την προοπτική που πρέπει να δοθεί για την επόμενη ημέρα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Λεωνίδας Πασχαλίδης, ο οποίος τόνισε στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ότι κάθε μονομερής ενέργεια είναι παράνομη. 

“Προσωπικά, μέχρι στιγμής δεν έχω τέτοιες πληροφορίες, αλλά η θέση του ΚΕΒΕ είναι ξεκάθαρη κι έχει καταγραφεί. Έχουμε καλέσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα σχέδια στήριξης και να μην προβούν σε απολύσεις. Από εκεί και πέρα μια επιχείρηση, με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, προβεί σε μείωση μισθών, αυτό επιτρέπεται. Δεν μπορεί η επιχείρηση από μόνη της να επιβάλει τέτοιες μειώσεις ή άλλα μέτρα στους εργαζόμενους. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν τα μέτρα και δεν θα έχουμε απολύσεις”, είπε. 

Ο κος Πασχαλίδης έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) σύμφωνα με τις οποίες όλα τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο θα συμμετάσχουν στα σχέδια, κάτι που αποτελεί μια “σωστή εξέλιξη” η οποία θα διασφαλίσει την απασχόληση στο μεγάλο ξενοδοχειακό τομέα. 

“Όλοι θα θέλαμε, αν ήταν δυνατό, να δίνονταν περισσότερα λεφτά και περισσότερη στήριξη σε περισσότερους τομείς. Όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Είμαστε σε ένα οριακό σημείο. Πρέπει να έχουμε κι ένα μαξιλαράκι για να μας κρατήσει ζωντανούς, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας αναγκάσουν να προβούμε σε επιπρόσθετες ενέργειες”, κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ