Το μεγάλο debate στα εργασιακά

Εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση συμφωνούν ότι κύριο μέλημα είναι να μειωθούν οι απώλειες και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Η Κύπρος έδρασε άμεσα: ο κόσμος πειθάρχησε στις συμβουλές των ειδικών και η κυβέρνηση έλαβε μέτρα και επένδυσε πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε τρεις φάσεις στήριξης του «σιαμαίου ζεύγους» επιχειρήσεις-εργαζόμενοι, με τα μέτρα και τα λεφτά να εξαντλούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και μετά;

Προς το παρόν, το σχέδιο αποδίδει: οι πλείστες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα ειδικά σχέδια, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν λάβει μισθολογικό βοήθημα από την κυβέρνηση, η ανεργία συγκρατείται. Το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, πάνω-κάτω μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά το μέγεθος του κύματος παραμένει άγνωστο, όπως και σε ποια ακτή θα «σκάσει». Ο Οκτώβριος δεν είναι μακριά, ενώ ήδη έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν πειθαρχούν στη νομοθεσία, απολύοντας υπαλλήλους ή μειώνοντας μονομερώς τους μισθούς. 

Εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση συμφωνούν ότι κύριο μέλημα είναι να μειωθούν οι απώλειες και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, οι σαφείς δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ότι απαγορεύονται απολύσεις και μονομερείς ενέργειες, επισφράγισε τις προθέσεις. Ως γνωστόν, όμως, οι προθέσεις είναι απλώς προθέσεις. 

Το Economy Today κάλεσε σε debate τους κοινωνικούς φορείς που σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα των εργασιακών. Οι απόψεις που κατατίθενται δεν αποτελούν έκπληξη για κανένα, ωστόσο τακτοποιούν τις θέσεις, τις επιδιώξεις και τις κόκκινες γραμμές του καθενός. Μέσα από τις γραμμές των γραφόντων, ξεκαθαρίζει η γραμμή εκκίνησης, η οποία μοιάζει να είναι κοινή, όπως και ο στόχος. Η διαδρομή αναμένεται να είναι ανώμαλη και θα κρίνει αν τελικά θα τερματίσουν όλοι αγκαλιασμένοι, έχοντας κόψει επιτυχώς την κορδέλα της μάχης, με μόνους κερδισμένους τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί με τη «Σημερινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ