Το μεγάλο στοίχημα της απασχόλησης

Ένα σαρωτικό κύμα ανεργίας θα βύθιζε τις οικονομίες σε ένα καταστροφικό υφεσιακό σπιράλ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Από την πρώτη στιγμή που η εξάπλωση του κορωνοϊού έλαβε διαστάσεις πανδημίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναβαθμίζει την απειλή κρούοντας τον κώδωνα του υγειονομικού κινδύνου, ένας μεγάλος τρόμος ανέτειλε στο μυαλό των οικονομολόγων. Ο «σεισμός» στην παγκόσμια υγεία ήταν η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη ήταν το «τσουνάμι» στην οικονομία, που απειλούσε με πτωχεύσεις εταιρειών, κλείσιμο αγορών και κατά συνέπεια απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ο συναγερμός χτύπησε νωρίς, με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να καταρτίζουν σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης σε διάφορες φάσης, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων. Η απειλή μιας νέας, παγκόσμιας και καθολικής κρίσης έκανε τους πάντες να αντιληφθούν ότι ένα σαρωτικό κύμα ανεργίας θα βύθιζε τις οικονομίας σε ένα υφεσιακό σπιράλ: κλειστές επιχειρήσεις σημαίνει νέοι άνεργοι, οι οποίοι θα έχουν, προϊόντος του χρόνου, όλο και λιγότερες επιλογές στην απασχόληση, σε μια εκθετική μείωση άνευ προηγουμένου. Αυτό θα φέρει μείωση της αγοραστικής δύναμης, άρα μείωση της κατανάλωσης και μείωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, που σημαίνει νέα λουκέτα και συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη θα περάσει στη σφαίρα των αναμνήσεων, τουλάχιστον για λίγα χρόνια ακόμα.

Γρήγορα αντανακλαστικά

Η Κύπρος έδρασε άμεσα: ο κόσμος πειθάρχησε στις συμβουλές των ειδικών και η κυβέρνηση έλαβε μέτρα και επένδυσε πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε τρεις φάσεις στήριξης του «σιαμαίου ζεύγους» επιχειρήσεις-εργαζόμενοι, με τα μέτρα και τα λεφτά να εξαντλούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και μετά;

Προς το παρόν, το σχέδιο αποδίδει: οι πλείστες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα ειδικά σχέδια, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν λάβει μισθολογικό βοήθημα από την κυβέρνηση, η ανεργία συγκρατείται. Το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, πάνω-κάτω μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά το μέγεθος του κύματος παραμένει άγνωστο, όπως και σε ποια ακτή θα «σκάσει». Ο Οκτώβριος δεν είναι μακριά, ενώ ήδη έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν πειθαρχούν στη νομοθεσία, απολύοντας υπαλλήλους ή μειώνοντας μονομερώς τους μισθούς.

Εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση συμφωνούν ότι κύριο μέλημα είναι να μειωθούν οι απώλειες και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, οι σαφείς δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ότι απαγορεύονται απολύσεις και μονομερείς ενέργειες, επισφράγισε τις προθέσεις. Ως γνωστόν, όμως, οι προθέσεις είναι απλώς προθέσεις.

Η μεγάλη εικόνα

Η Κύπρος δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αλλά σαφώς μια μικρογραφία με τις ιδιαιτερότητές της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Financial Times, εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δουλειά όταν ολοκληρωθούν τα κρατικά προγράμματα. Το μεγάλο στοίχημα των κυβερνήσεων είναι να δημιουργήσουν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας ή να εγκαινιάσουν προγράμματα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων, μια παράμετρος που ανέβηκε ψηλά στην ατζέντα των αναγκών.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης καλύπτουν 45 εκατ. θέσεις εργασίας ή το 1/3 του συνολικού εργατικού δυναμικού σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Τα συγκεκριμένα προγράμματα απέτρεψαν την εκτόξευση της ανεργίας στην Ευρώπη και την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, κάτι που συνέβη στις ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης έως το φθινόπωρο, φοβούμενες το «τσουνάμι» αν αυτά έληγαν νωρίτερα. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται.

Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπουν έως τα τέλη Ιουνίου αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 10%. Αν και το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου προβλέπεται εκτόξευση του ποσοστού ανέργων στο 17,5%, εντούτοις προκαλεί ανησυχία.

Το debate

Το Economy Today κάλεσε σε debate τους κοινωνικούς φορείς που σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα των εργασιακών. Οι απόψεις που κατατίθενται δεν αποτελούν έκπληξη για κανένα, ωστόσο τακτοποιούν τις θέσεις, τις επιδιώξεις και τις κόκκινες γραμμές του καθενός. Μέσα από τις γραμμές των γραφόντων, ξεκαθαρίζει η γραμμή εκκίνησης, η οποία μοιάζει να είναι κοινή, όπως και ο στόχος. Η διαδρομή αναμένεται να είναι ανώμαλη και θα κρίνει αν τελικά θα τερματίσουν όλοι αγκαλιασμένοι, έχοντας κόψει επιτυχώς την κορδέλα της μάχης, με μόνους κερδισμένους τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της.

Πάμπης Κυρίτσης

Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ

Η ΠΕΟ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε ο κίνδυνος της πανδημίας, αντιμετώπισε αυτή τη νέα κρίση προτάσσοντας δύο βασικές παραμέτρους. Η πρώτη, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι ύψιστη προτεραιότητα. Η δεύτερη, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακυλιστεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Προκειμένου να προωθήσει αυτούς τους στόχους, η ΠΕΟ διεκδίκησε κοινωνικό διάλογο.

Θεωρούμε ότι τόσο η αρχιτεκτονική των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων όσο και το εύρος της κάλυψής τους έχουν σαφώς και τη δική μας σφραγίδα.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι η διασύνδεση της όποιας στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με την υποχρέωσή τους να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να σεβαστούν τους μισθούς και τα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι πιέσεις ήδη έχουν ξεκινήσει. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών και της περικοπής παρεμφερών ωφελημάτων. Πιέσεις οι οποίες είναι πολύ πιο ισχυρές εκεί που οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι και δεν υπάρχει συλλογική συνδικαλιστική προστασία.

Στο θέμα αυτό θα είμαστε πάρα πολύ αποφασιστικοί. Θεωρούμε αυτές τις πιέσεις εντελώς απαράδεκτες. Κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης για συρρίκνωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων θα είναι για μας αιτία πολέμου.

Το κράτος, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και των μηχανισμών επιθεώρησης, οφείλει να κινητοποιηθεί για να προστατεύσει τους αδύνατους και τους μη προνομιούχους, που είναι οι εργαζόμενοι – έχοντας μάλιστα υπόψη ότι η προοπτική για μια γρήγορη επάνοδο σε ανάπτυξη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εσωτερική ζήτηση και την αγοραστική και καταναλωτική ικανότητα των πολιτών. Αν διολισθήσουν ξανά σε αντιλήψεις σκληρής λιτότητας και σε λογικές συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, το αποτέλεσμα θα είναι ένας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης και υπανάπτυξης, που θα οδηγήσει ξανά σε δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Κάτι που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αναπόφευκτα θα διαταράξει σοβαρά την κοινωνική συνοχή και θα οδηγήσει σε εργασιακή σύγκρουση και κοινωνική αναταραχή.

Οι αντοχές των εργαζομένων είναι πολύ περιορισμένες, έχοντας υπόψη ότι είναι αυτοί που έχουν πληρώσει τον λογαριασμό της κρίσης του 2013 με το κούρεμα και το μνημόνιο. Γεγονός που καταγράφεται ξεκάθαρα τόσο στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat και της κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θέλω να πιστεύω ότι η λογική του διαλόγου και της συναίνεσης θα τηρηθεί ως το τέλος με συνέπεια και ότι θα κυριαρχήσει σύνεση και μετριοπάθεια.

Ανδρέας Μάτσας

Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ

Η ομαλή κατάληξη της διαβούλευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ο καθορισμός των ειδικών σχεδίων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση σηματοδοτούν το επόμενο στάδιο διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν ως απότοκο της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Για τη ΣΕΚ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει σαφής στόχευση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχουν μπορέσει ακόμα να επαναδραστηριοποιηθούν επαρκώς, έτσι ώστε να στηριχθούν με επάρκεια οι εργαζόμενοι, με απόλυτο σεβασμό προς τα εργασιακά δικαιώματα και τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων, διασφαλίζοντας την απασχόληση και κατοχυρώνοντας τις μισθολογικές απολαβές και τα παρεμφερή ωφελήματα.

Οι πρόνοιες για διασφάλιση του συνεχούς της απασχόλησης, η προσπάθεια αποτροπής εκμετάλλευσης των σχεδίων, η αποφυγή των απολύσεων, η διαφύλαξη μισθών και γενικότερων όρων απασχόλησης, που αποτέλεσαν ουσιαστική παραίνεση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας προς τους εργοδότες, συνθέτουν βασικές συνιστώσες ομαλής εφαρμογής των σχεδίων και αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.

Παρά ταύτα, έχουμε ήδη γίνει δέκτες καταγγελιών που σχετίζονται με μονομερείς και αυθαίρετες προσπάθειες μερίδας εργοδοτών για μείωση μισθών και ωφελημάτων, είτε απροκάλυπτα είτε υπό το πρόσχημα της μείωσης του εργάσιμου χρόνου. Ξεκαθαρίζεται πως καμία αλλοίωση ως προς τους όρους απασχόλησης δεν μπορεί να γίνει μονομερώς και γι’ αυτό τον λόγο προτρέπονται οι εργαζόμενοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το τι αποδέχονται, ενώ εκεί όπου προκύπτει η όποια αυθαιρεσία, επιβάλλεται η άμεση και ανώνυμη –αν ενδείκνυται– καταγγελία, είτε προς τη συνδικαλιστική οργάνωση της επιλογής τους είτε απευθείας προς το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, αναδεικνύεται και κακίζεται το γεγονός πως μερίδα εργοδοτών οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτουν τα νέα σχέδια, εκτοξεύουν απειλές που σχετίζονται με προθέσεις να προβούν σε απολύσεις. Υπενθυμίζεται σαφώς και ξεκάθαρα πως όσοι έχουν αξιοποιήσει τα σχέδια που ολοκληρώθηκαν στις 12 Ιουνίου, έχουν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για προστασία και κατοχύρωση της απασχόλησης για περίοδο ίση με το χρονικό διάστημα αξιοποίησης των μέτρων και έναν επιπρόσθετο μήνα. Τυχόν αθέτηση των δεσμεύσεων ισοδυναμεί με ποινικό αδίκημα και τους θέτει υπόλογους έναντι του νόμου.

Η ΣΕΚ διευκρινίζει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις και θα συμβάλει στην ομαλή εφαρμογή των προνοιών που προβλέπονται μέσα από τα σχέδια, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν θα ανεχθεί καμία μονομερή και αυθαίρετη ενέργεια.

Η συναινετική στάση και το κλίμα συνεργασίας που επικράτησαν στο στάδιο του σχεδιασμού των μέτρων θα πρέπει να διαφυλαχθούν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το απαιτούμενο υπόβαθρο και οι ικανές και δυνατές συνθήκες για διατήρηση της εργατικής ειρήνης και εδραίωση της προοπτικής για αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων στην οικονομία, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για την επόμενη ημέρα.

Ο κοινωνικός διάλογος, ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών θεσμίων, όπως και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, αποτελούν για τη ΣΕΚ αδιαπραγμάτευτη ανάγκη και προτεραιότητα και θα καθορίσουν τα δεδομένα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάριος Τσιακκής

Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ

Το στοίχημα της οικονομίας, τώρα θα κριθεί. Μετά την άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, τώρα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον η επόμενη μέρα θα εξελιχθεί θετικά ή αρνητικά.

Το κράτος, με υποδείξεις και εισηγήσεις και του ΚΕΒΕ, επέκτεινε την ομπρέλα προστασίας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, συνεχίζοντας τα μέτρα στήριξης. Σίγουρα, τα νέα μέτρα είναι πιο στοχευμένα, διότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι οι επόμενοι μήνες του 2020 θα είναι δύσκολοι αλλά και καθοριστικοί για τη συνέχεια. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταγράψουν ζημιές, κάποιες ενδέχεται να μην καταφέρουν να επιβιώσουν, ενώ οι περισσότερες θα ταλαιπωρηθούν με το θέμα της ρευστότητας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, σίγουρα οι επιχειρήσεις θα αναπροσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους, θα προβούν σε εξοικονομήσεις πόρων και γενικά θα αναθεωρήσουν τις στρατηγικές και τις πολιτικές τους.

Ως ΚΕΒΕ, συστήνουμε στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να μην προκληθούν εργασιακά αδιέξοδα. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα σχέδια του κράτους απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, απ’ εκεί κι ύστερα, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Γι’ αυτό ανέφερα στην αρχή ότι το στοίχημα της οικονομίας είναι τώρα.

Θεωρούμε ότι, αν όλοι κινηθούμε συγκροτημένα, υπεύθυνα και μεθοδικά, θα καταφέρουμε να περάσουμε με ελεγχόμενες απώλειες τις συμπληγάδες που έχουμε μπροστά μας. Αν, όμως, παρ’ ελπίδα, η οικονομία εισέλθει σε παρατεταμένη ύφεση, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει απολύσεις προσωπικού, προσωρινές διαφοροποιήσεις ωρών εργοδότησης ή και μειώσεις μισθών, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των υφιστάμενων νομοθεσιών και σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους τους.

Μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα δημιουργήσει εργασιακές αντιδράσεις. Όμως, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι οι επιπτώσεις που δημιούργησε η πανδημία είναι τεράστιες και βασικό ζητούμενο είναι να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπρος και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συντεχνίες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συμβάλουν με τη στάση τους στη συνολική προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Όσον αφορά το Υπουργείο Εργασίας, θεωρούμε ότι έχουμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και μπορούμε για κάθε πρόβλημα που αναφύεται να βρίσκουμε λύσεις.

Καθοριστικός παράγοντας για το αύριο είναι η υπευθυνότητα που όλοι θα επιδείξουμε, καθώς και οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε σε Κύπρο και εξωτερικό για στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας. Κρίσιμο στοιχείο παραμένει πάντοτε η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής συμπεριφοράς, για αποφυγή νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα.

Μιχάλης Αντωνίου

Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

Αν συλλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής από την κρίση του κορωνοϊού, το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες οικονομικής αδράνειας ο παραγωγικός ιστός παραμένει εν πολλοίς αλώβητος συνιστά ένα μικρό «θαύμα».

Το χάος που κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν θα είχε οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, χωρίς την κρατική παρέμβαση. Με τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης, επιτεύχθηκε ο στόχος που από κοινού είχαμε όλοι οι εταίροι θέσει: να μην αποδομηθεί ο παραγωγικός ιστός και να διατηρηθούν οι σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, με τη διάθεση εθνικών πόρων ασύλληπτου μεγέθους.

Τα κρατικά αντανακλαστικά πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν εντυπωσιακά. Λήφθηκαν με πρωτοφανή ταχύτητα αποφάσεις που σε συνθήκες ομαλότητας απαιτούν μήνες ή και χρόνια επεξεργασίας. Και παρά τις οιονεί πολεμικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ο σεβασμός της κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο όχι μόνο δεν ήταν προσχηματικός αλλά ήταν αυτός που απέδωσε το διττό αποτέλεσμα: τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχεδίων. Θεωρούμε ταυτόχρονα δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τα σχέδια όπου χρειάζεται, για να καλυφθούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη στήριξης.

Ωστόσο, με μια τόσο βαθιά ύφεση, η πλήρης αποφυγή των απολύσεων είναι αδύνατη. Ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο της ΟΕΒ, το έτος θα κλείσει με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6% και με αυτά τα δεδομένα πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αναδιοργανωθούν και να αποδεσμεύσουν εργατικό δυναμικό. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχεία επιστροφή σε συνθήκες ανάπτυξης και η γρήγορη ανάκτηση όσων θέσεων εργασίας απολεσθούν.

Τη δε προσπάθεια για περιορισμό στο ελάχιστο των απολύσεων μπορεί να την διευκολύνει ή να την δυσχεράνει το συνδικαλιστικό κίνημα, ανάλογα με την ευελιξία που θα επιδείξει στην αξιοποίηση ηπιότερων μεθόδων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση που εξυπηρετούσε 100 πελάτες την ημέρα με δέκα εργαζόμενους, εάν λόγω των μέτρων θα μπορεί να εξυπηρετεί 50 πελάτες, προφανώς δεν θα μπορούν να απασχοληθούν παραγωγικά και οι δέκα. Η ισχυρή σύσταση της ΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις είναι να μην απολύσουν προσωπικό και αντί τούτου να κατανείμουν τις απαιτούμενες εργατοώρες και στους δέκα εργαζόμενους, προσαρμόζοντας ανάλογα τις ώρες απασχόλησης και τις αμοιβές όλων, μέχρι την επαναφορά της εργασίας σε συνθήκες κανονικότητας.

Η αξιοποίηση των ευχερειών που προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο σε κάθε ρύθμιση που θα καταστεί αναγκαία για διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, μπορεί να γίνει συντεταγμένα και ειρηνικά, χωρίς εργατική αναταραχή, στο μέτρο του αναγκαίου και με τήρηση της αρχής της αναλογικότητας. Αυτή θα είναι η καλύτερη υπηρεσία που ΟΕΒ και συντεχνίες μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ