FT: Η Ευρώπη βάζει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους;

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν πλεονεκτικά καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν πλεονεκτικά καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.  Σε άρθρο των Financial Times αναφέρεται ότι αυξάνεται η πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να καταργηθούν οι αγαπημένες, όπως τις ονομάζουν,  φορολογικές συμφωνίες μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Σε αυτό που θα ισοδυναμούσε με μια άνευ προηγουμένου νομική επίθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους να χρησιμοποιήσει μία συνθήκη την οποία δεν έχει ως τώρα επικαλεστεί για να μειώσει την ικανότητα των πολυεθνικών εταιρειών να εκμεταλλεύονται τα  πλεονεκτικά συστήματα φορολόγησης εταιρειών που έχουν κάποια κράτη.

Βασικά, σε αντίθεση με τη συνήθη φορολογική νομοθεσία στην ΕΕ, η πρωτοβουλία θα απαιτούσε μόνο την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ και όχι την ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών, περιορίζοντας την ικανότητα μιας κυβέρνησης να ασκήσει βέτο. Το μέτρο θα χρειαστεί επίσης έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι φοροαποφυγές πολυεθνικών έχουν πυροδοτήσει την πολιτική ατζέντα μετά την πανδημία καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης θέσει ως στόχο να αναβιώσει τα σχέδιά της για φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα τον περασμένο μήνα.

 Αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι τα σχέδια, σύμφωνα με το άρθρο 116 της Συνθήκης της ΕΕ, βρίσκονταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά θα είχαν ως στόχο τον προσδιορισμό ορισμένων ανταγωνιστικών εθνικών φορολογικών συστημάτων ως στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς. Είναι πιθανό να προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών μελών, οι οποίες προστατεύουν έντονα τις φορολογικές τους εξουσίες.

Είναι μια σημαντική εβδομάδα για τις επιδιώξεις της ΕΕ σχετικά με την φορολόγηση των πολυεθνικών. Την Τετάρτη, το Γενικό Δικαστήριο, το δεύτερο στην ιεραρχία δικαστήριο της ΕΕ, θα αποφασίσει εάν η Επιτροπή είχε δικαίωμα να επιβάλει στην Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση το 2016. Αν η απόφαση απορριφθεί από το δικαστήριο, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα της επιτροπής να ασκεί έλεγχο στις πολυεθνικές. "Εάν η επιτροπή χάσει την υπόθεση της Apple, τότε εξαντλούνται τα εργαλεία για να ακολουθηθεί επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός", δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταβάλει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για καταστολή των ευνοϊκών συστημάτων φορολογικού σχεδιασμού για πολυεθνικές εταιρείες, αλλά οι κινήσεις έχουν απορριφθεί από χώρες με παραδοσιακά πιο ευνοϊκούς φορολογικούς κανόνες. «Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την απεμπλοκή του αδιεξόδου που είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε διπλωμάτης της Νότιας Ευρώπης.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι η Επιτροπή αφιερώνει χρόνο για την προετοιμασία του εξαιρετικά ευαίσθητου μέτρου, καθώς οι Βρυξέλλες χρειάζονται εγγυήσεις ότι δεν θα αποτραπεί αυτή η προσπάθεια από μια μειοψηφία που εμποδίζει τις κυβερνήσεις. Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το άρθρο 116 της συνθήκης ΕΕ παρέχει στις Βρυξέλλες τις εξουσίες για τη διόρθωση των «στρεβλώσεων» στην ενιαία αγορά, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Το μέσο επιτρέπει στην επιτροπή να προτείνει μια οδηγία που αποσκοπεί στη διόρθωση των στρεβλωτικών φορολογικών συστημάτων και να μηνύσει τις κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν συμμορφώνονται. Το μέτρο είναι πιθανό να στοχεύει σε χώρες όπως Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ιρλανδία, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Οι διπλωμάτες αναμένουν ότι τα σχέδια θα δεχτούν έντονο πόλεμο από κάποια κράτη, ανοίγοντας την προοπτική μακρόχρονης νομικής μάχης στο ΔΕΚ.

Ο Πολ Τανγκ, Ολλανδός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της υποεπιτροπής φορολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Η εφαρμογή του άρθρου 116 θα μπορούσε να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές στους φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ. Είναι ένας αγώνας προς τα κάτω που ωφελεί λίγους σε βάρος των υπόλοιπων. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς. "

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ