Τελευταία ζαριά με Λαβρόφ στην διαπραγμάτευση με τους Ρώσους

Τον Σεπτέμβριο θα πέσει η τελευταία ζαριά στην διπραγμάτευση για την Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, όταν θα επισκεφτεί την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Του Νέστορα Βασιλείου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σεργκει Λαβρόφ στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο θα πέσει η τελευταία ζαριά της διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους για το φλέγον ζήτημα που καίει τον τομέα των υπηρεσιών και αφορά στην αλλαγή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου -Ρωσίας κατόπιν σχετικού αιτήματος της Μόσχας.

 Αν και οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, σε τεχνοκρατικό και διπλωματικό επίπεδο, κρατούν μικρό καλάθι, επιθυμούν να κυνηγήσουν μέχρι την ύστατη την οποιαδήποτε πιθανότητα αποδοχής από τους Ρώσους εξαιρέσεων που ζητεί η Λευκωσία. 

Στο πλαίσιο της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο προεδρος της Δημοκρατιας έθεσε το θέμα και η απάντηση που έλαβε τον παρέπεμψε, ουσιαστικά, στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στο νησί. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξυ των Υπουργείων Οικονομικών των δυο χωρών φαίνεται να έχουν κλειδώσει, συμφωνα με πληροφοριες, την εξαίρεση όσων εταιρειών είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ. 

Τα δεδομένα βεβαίως είναι οτι το ρωσικό αίτημα δεν αποσύρεται, αλλά και το γεγονός πως αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν για τη σημασία της διατήρησης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας (έστω και υπό τα νέα δεδομένα). 

Η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε αίτημα για αύξηση της παρακράτησης φόρου από μερίσματα, που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% σε 15%, καθώς και για αύξηση της παρακράτησης φόρου σε έσοδα από τόκους από 0% σε 15%.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021. 

Παρά ταύτα η «αύρα» των αλλαγών έχει άμεση επίπτωση στον νευραλγικής σημασίας τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος πλήττεται σημαντικά από αυτή την εξέλιξη και εν μέσω της κρίσης που κουβαλά η πανδημία του κορωνοϊού. 

Το μεγάλο ζητούμενο της διαβίβασης ανάλογου αιτήματος από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε Ολλανδία και Ελβετία, ώστε να μην τίθεται η Κύπρος σε δυσμενέστερη μοίρα δεν φαίνεται να γίνεται πράξη από τους Ρώσους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ