Πρόδρομος νέου κύκλου κόκκινων δανείων οι αναστολές δόσεων

Το σχέδιο της αναστολής δόσεων έχει περιλάβει δάνεια ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Για να αποτραπεί το σενάριο μιας μεγαλύτερης ύφεσης για την κυπριακή οικονομία θα πρέπει να γίνουν ενέργειες αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου νέου κύκλου έξαρσης των προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας παράλληλα με την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο αποτελεσματικού παραγωγικού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας.

Μιλώντας στο οικονομικό ένθετο του Economy Today, ο Δρ. Γιώργος Συρίχας, οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός της υψηλής συμμετοχής των κύπριων δανειοληπτών στα σχέδια αναστολής δόσεων δανείων, συγκριτικά με την συμμετοχή που υπήρξε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο της αναστολής δόσεων έχει περιλάβει δάνεια ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον κ. Συρίχα να τονίζει ότι μεγάλο ποσοστό των εν λόγω δανείων κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν τους επόμενους μήνες ως μη εξυπηρετούμενα.

Το ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα κυμαίνεται γύρω στο 30% των συνολικών χορηγήσεων, ποσοστό σχεδόν δεκαπλάσιο από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Κακή Τράπεζα και συγχωνέυσεις

Το ψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πιθανόν να επισπεύσουν τις αλλαγές στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Ο κ. Συρίχας σημείωσε ότι ίσως να είναι επιτακτική η ανάγκη η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», καθώς και οι διαρθρωτικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα που πιθανόν να περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις τραπεζών.

Παρά την μεγάλη ρευστότητα των τραπεζών δεν διοχετεύονται κεφάλαια στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις λόγω του μεγάλου ιδιωτικού χρέους που χαρακτηρίζει την κυπριακή οικονομία. Χωρίς ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την κυπριακή οικονομία στενεύουν τα περιθώρια οικονομικής μεγέθυνσης της, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να ετεροκαθορίζονται με την πορεία των κόκκινων δανείων.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Συρίχας τόνισε ότι η Κύπρος «δεν πρέπει να χάσει ούτε ευρώ» από ότι της αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απαιτείται να δομηθεί ένα σχέδιο το οποίο να είναι συνεκτικό και ολοκληρωμένο το οποίο να είναι ταυτίζεται με τις επιδιώξεις και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως πυλώνες την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή εποχή.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει την δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης που προσεγγίζουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι διαρθρωτικές κινήσεις στο κυπριακό παραγωγικό μοντέλο αποτελεί επιτακτική ανάγκη ούτως ώστε η η κυπριακή οικονομία μακροπρόθεσμα να καταστεί λιγότερο επιρρεπής και ευάλωτη στους διάφορους εξωτερικούς κλυδωνισμούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ