"Δείχνουν" βουλευτή και κοινοβουλευτικούς συνεργάτες για τις διαρροές

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου κοινοβουλευτικοί συνεργάτες ζήτησαν επανελειμμένα πληροφορίες για αιτήσεις πολιτογραφήσεων.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Βουλευτή  και 2 κοινοβουλευτικούς συνεργάτες έδειξε η εσωτερική έρευνα της Βουλής για το ζήτημα διαρροής εγγράφων που αφορούν το σχέδιο πολιτογραφήσεων προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, κατά δημοσιογραφική διάσκεψη, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επανειλημμένα, μετά από οδηγίες συγκεκριμένου βουλευτή, δύο κοινοβουλευτικοί συνεργάτες ζήτησαν να διατυπώσουν κατά πόσο κάποια ονόματα αλλοδαπών περιλαμβάνονταν στα έγγραφα τα οποία απέστελλε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή. 

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ότι μετά την πιο επισταμένη έρευνα που έχει διενεργηθεί από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής αφορούσε αποκλειστικά υπηρεσιακούς παράγοντες η έρευνα και όπως φαίνεται οι διαρροές δεν έχουν γίνει από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει αναφερθεί ότι η πρόσβαση δόθηκε στους δύο συγκεκριμένους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, χωρίς όμως να τους δοθούν οποιαδήποτε έγγραφα.

Ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε επίσης ότι η δημοσίευση των εγγράφων με σφραγίδα της Βουλής από το κανάλι Al Jazeera οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε διαρροή είναι φανερό ότι σημειώθηκε μετά την τελική παράδοση των εγγράφων από το Αρχείο στους Βουλευτές. 

Επιπρόσθετα ειπώθηκε ότι "είναι φανερό ότι το Al Jazeera δεν δημοσίευσε μόνο τα έγγραφα κατατίθενται στη Βουλή αλλά μετά από δική του έρευνα, έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής για το την διαβάθμιση των εγγράφων με το σημερινό καθεστώς εξηγώντας ότι δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως "εμπιστευτικό", "απόρρητο" κτλ αφήνεται στην κρίση του αποστολέα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε επίσης ότι χρονικά, στα πρώτα στάδια εφαρμογής του σχεδίου για κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, τα έγγραφα που αποστέλλονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή δεν ήταν διαβαθμισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ