ΥΠΟΙΚ: Ούτε σε σχέδιο Α, ούτε σε Β περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους

Οι περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα είναι απομακρυσμένο σενάριο, αφού ως τώρα οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι περικοπές μισθών στο δημόσιο, είναι αντίθετες με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Α του κράτους, ούτε στο Σχέδιο Β για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Μιλώντας στη Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είχε ως πρώτιστο στόχο να κρατηθεί η κατανάλωση σε ψηλά επίπεδα λόγω και των χαρακτηριστικών της παρούσας οικονομικής κρίσης που προήλθε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης η κρίση του κορωνοϊού ήταν μία κρίση που προκάλεσε σοκ στην ζήτηση κι ως εκ τούτου ενδεχόμενες περικοπές στους μισθούς θα δημιουργούσε εμβάθυνση της κρίσης, αφού θα οδηγούσε την αγορά σε «οικονομική ξηρασία» λόγω της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση μέσω της επιθετικής δημοσιονομικής πολιτικής ενίσχυσε την ιδιωτική κατανάλωση επιδοτώντας τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κρατώντας και τους μισθούς στο δημόσιο σταθερούς.

Οι περικοπές στους μισθούς στον δημόσιο τομέα δεν αποτελούν μέρος των πλάνων της κυβέρνησης εκτός και αν αποτύχει εντελώς η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, «κάτι το οποίο φαίνεται απομακρυσμένο σενάριο, αφού ως τώρα οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση».

Ο κύριος Πετρίδης τόνισε ωστόσο, ότι «κανένας Υπουργός Οικονομικών στην Ευρωζώνη ή οποιαδήποτε σοβαρή χώρα δεν μπορεί να πει ότι αν δεν υπάρξει βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών δεν θα προβεί σε προγράμματα συγκράτησης».

Ανέφερε συνεχίζοντας ότι «Όπως υπάρχει Σχέδιο Α, υπάρχει και Σχέδιο Β το οποίο είναι χειρότερο από το Σχέδιο Α, αλλά υπάρχει και Σχέδιο Γ το οποίο είναι κάτι που αποτελεί το χείριστο σενάριο και σκοπός μας είναι να αποφευχθεί».

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει η αναστολή δόσεων

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η χώρα με την ψηλότερη συμμετοχή στα προγράμματα αναστολής των δόσεων των δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 55% των συνολικών δανείων να συμμετέχουν στο Σχέδιο.

Δεν δικαιολογείται η καθολική παράταση στην αναστολή ούτε από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα λόγω και των ενδείξεων που υπάρχουν στην οικονομία, αναφέροντας ότι οι αυξημένες καταθέσεις εκ μέρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων δείχνουν ότι υπάρχει ικανότητα αποπληρωμής των δόσεων.

Σημείωσε επίσης ότι η παράταση του μέτρου αναστολής δόσεων θα έδινε και τις λανθασμένες εντυπώσεις για την κυπριακή οικονομία προς τον διεθνή παράγοντα.

Οι αυξημένες καταθέσεις δείχνουν την ικανότητα αποπληρωμής των δόσεων από τους δανειολήπτες.

Για την τουριστική βιομηχανία, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει γίνει ειδική έρευνα από τις τράπεζες και έχουν προβεί σε διακανονισμούς με τα δάνεια που αφορούν τον κλάδο να αρχίσουν να αποπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό μετά την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Σημείωσε ότι συνολικά ο τουριστικός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των συνολικών δανείων.

Όλοι ανησυχούμε και γι’ αυτό λάβαμε πέραν των 80 δημοσιονομικών

«Όλοι ανησυχούμε και είναι γι’ αυτό που λάβαμε πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα έκτακτα μέτρα», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ανέφερε ότι έχουν ληφθεί περίπου 85 δημοσιονομικά μέτρα των οποίων το κόστος ξεπέρασε το 1 δις. ευρώ πέραν του αρχικού σχεδιασμού του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού για το 2020 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ πέραν του αρχικού σχεδιασμού ενώ για το 2021, ο προϋπολογισμός θα είναι προσανατολισμένος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της πανδημίας και αναμένεται να  ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια, πέραν του αρχικού σχεδιασμού.

Ανέφερε ότι για το 2021 η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιπτώσεων της πανδημίας με την σύσταση ταμείου επιχειρηματικότητας, της επιδότησης  των επιτοκίων, επιδότηση της εργασίας κατάρτιση του προσωπικού

Το δημόσιο χρέος στο 117% του ΑΕΠ για το 2020

Το 2020 θα κλείσει γύρω με 117% του ΑΕΠ δημόσιου χρέους αναφέρουν οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ο κ. Πετρίδης.

Η πανδημία αύξησε τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αρχικά λόγω της μείωσης του ΑΕΠ σημείωσε ο κ. Πετρίδης, ενώ η ανάγκη για αύξηση των δημοσίων δαπανών έφεραν την ανάγκη η Κύπρος να κάνει έξοδο στις αγορές δύο φορές φέτος.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο δανεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της έκδοσης ομολόγων με αρκετά ευνοϊκούς όρους, με τους όρους που επετεύχθη επικροτήθηκε από τους διεθνείς φορείς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πήγαμε καλύτερα από τις προβλέψεις μας και αναμένεται ύφεση μικρότερη του 7%.

Το ταμείο Ανάκαμψης και η αναμενόμενη σύμπνοια

Η βουλή θα πρέπει να συνεισφέρει μέσω της σύμπνοιας και της κατανόησης ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ.Πετρίδης ανέφερε ότι μέσα από τις επαφές που υπήρξαν με τα κόμματα δεν υφίστανται οι αποκλίσεις που διαφαίνονται στον δημόσιο διάλογο και στις δημόσιες τοποθετήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αύξηση των δημόσιων δαπανών χωρίς να ταυτόχρονα να γίνονται και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική κράτος. Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «σκληρές μεταρρυθμίσεις» αφού πρόκειται για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να μας επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις μέσω των όρων που θα περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά πρέπει να «κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα».

Στημένο show από τον Γενικό Ελεγκτή

Μιλώντας για το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η διαρροή εγγράφων και οι αποκαλύψεις έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Κύπρου.

Αυτό το οποίο προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει θωρακιστεί από τον καιρό που έχει ξεκινήσει..

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, τόνισε ότι πρέπει να αναπροσαρμόζονται και να αξιολογούνται συνεχώς αναφέροντας ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είναι αρκετά πιο αξιόπιστο από αντίστοιχα προγράμματα άλλων κρατών.

Μιλώντας για την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και τις αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή ανέφερε ότι ήταν όρος του προγράμματος να δίνονται πολιτογραφήσεις σε συγγενείς των επενδυτών και δεν αποτελεί κάποια αποκάλυψη.

Ανέφερε επίσης ότι η συνεδρία «κατέληξε να γίνει στημένο show» από τον Γενικό Ελεγκτή αφού παρουσίασε προκαταρκτικά ευρήματα χωρίς να έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις με τα υπό έλεγχο τμήματα των Υπουργείων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι σέβεται απόλυτα τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, ωστόσο «δεν είναι γενικός εισαγγελέας, δεν είναι γενικός ελεγκτής».

Δεν τίθεται πιθανότητα νέου Lockdown

Ο Υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την συζήτηση στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, αποκλείοντας το ενδεχόμενου νέου Lockdown όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Τόνισε την σημασία της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για αποφυγή της αύξησης των κρουσμάτων και της εξάπλωσης του ιού τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ