«Καμπάνα» €350.000 σε όσους διαφημίζουν κυπριακά διαβατήρια

Πώς αντιδρά το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις διαφημίσεις για «τελευταίες ευκαιρίες για αγορά κυπριακού διαβατηρίου».

Επιμέλεια Χρίστος Πέτρου

Οι διαφημίσεις που κυκλοφορούσαν χθες Πέμπτη 15.10.2020 στο διαδίκτυο και για τις οποίες έκανε αναφορά το Economy Today, περί άρον άρον αγοράς κυπριακού διαβατηρίου στο πλαίσιο του ΚΕΠ, αφού μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, το Υπ. Συμβούλιο προέβη σε κατάργηση του προγράμματος, κινητοποίησαν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του, τονίζει πως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, η οποία θα επιληφθεί του θέματος. Αναφέρεται επίσης ότι η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται με διαγραφή από το μητρώο παρόχων του προγράμματος, αλλά και με την επιβολή διοικητικού προστίμου που δύναται να φτάσει μέχρι τις 350,000 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

Με αφορμή αριθμό  παράνομων /παραπλανητικών διαφημίσεων ή και αναρτήσεων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι ο Κανονισμός 17 των περί Τιμητικής Πολιτογράφησης για Λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επιχειρηματιών και Επενδυτών Κανονισμών (Κ.Δ.Π 379/20) προβλέπει ότι κάθε πάροχος θα πρέπει να συμμορφώνεται και εφαρμόζει τις οδηγίες του Παραρτήματος. Η παράγραφος (3) του Παραρτήματος των εν λόγω Κανονισμών, απαγορεύει ρητά στους παρόχους αλλά και στους συνεργάτες τους, την προβολή και διαφήμιση των πολιτογραφήσεων ή του κυπριακού διαβατηρίου σε κάθε μορφή διαφήμισης, περιλαμβανομένου του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε οποιαδήποτε εκδήλωση στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου που εντέλλεται βάσει των ιδίων Κανονισμών να επιληφθεί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται με διαγραφή από το μητρώο παρόχων του προγράμματος, αλλά και με την επιβολή διοικητικού προστίμου που δύναται να φτάσει μέχρι τις 350,000 ευρώ.

Πρόσθετα το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ο αριθμός των αιτήσεων που ήταν κατατεθημένες στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα εξεταστούν από την Μονάδα Πολιτιγραφήσεων, ανερχόταν στις 586. Από το σύνολο αυτών των αιτήσεων, οι 410 αφορούν αιτήσεις του 2019 και οι υπόλοιπες 176 κατατέθηκαν εντός του 2020.

Διευκρινίζεται, επίσης, πως οποιεσδήποτε νέες αιτήσεις για πολιτογράφηση μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα παραλαμβάνονται μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 30ης Οκτωβρίου 2020, νοουμένου ότι αυτές είναι πλήρως συμπληρωμένες με την προσκόμιση όλων ανεξαιρέτως των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών. Τονίζεται ότι καμία ελλειπής αίτηση δεν θα παραλαμβάνεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ