Αντίο για πάντα «χρυσά διαβατήρια»

Θεωρία και πράξη μας δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά τα «χρυσά διαβατήρια»

Του Χρίστου Πέτρου

Ένα «γενναίο» οριστικό αντίο στα χρυσά διαβατήρια

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων, η εξήγηση για την έναρξη της διαδικασίας είναι ότι «η χορήγηση ιθαγένειας για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς πραγματική σχέση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ».

Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαδικασία, που ως αποτέλεσμα έχει την χορήγηση εθνικού διαβατηρίου που συνεπάγεται και ευρωπαϊκό στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος, κατά τους Ευρωπαίους «υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ». Με απλά λόγια για την Κύπρο, αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις ή ακόμη και οι σχεδιασμοί για ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα με πολιτογραφήσεις, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ως προς την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, δεν μπορούσε να εκφράσει πιο ξεκάθαρα τη δυσπιστία, σχετικά με ένα νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα που δεν θα παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα διαφθοράς. Σε ερώτηση που του έγινε χθες σχετικά με την ανακοίνωση για πιθανή λήξη του προγράμματος στην Κύπρο, ο Κρίστιαν Βίγκαντ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε αυτές τις ανακοινώσεις. Ωστόσο, τα συστήματα παραμένουν σε ισχύ προς το παρόν και στα δύο κράτη μέλη και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από παρόμοια επενδυτικά προγράμματα».

Αλλά και το «μπλόκο» απ’ την Ευρώπη να μην υπήρχε για νέο ΚΕΠ, έγκριτοι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι τέτοια προγράμματα είναι φύσει πηγή διαφθοράς. Ειδικότερα όταν εφαρμόζονται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα όταν προκύπτουν απ’ αυτά υπεραμοιβές των μεσαζόντων οι οποίοι στην ουσία δεν αμείβονται για τον κόπο τους ή το ρίσκο επιχείρησης τους, αλλά για την πρόσβαση σε θεσμικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Συνεπώς και η θεωρία, αλλά και η πράξη μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει σιγά σιγά να χωνέψουμε ως κράτος, πως δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρξει νεκρανάσταση Επενδυτικού Προγράμματος όπως το ξέραμε. Τουλάχιστον που να είναι -μέσω χορήγησης διαβατηρίων-, πηγή εσόδων για το κράτος όπως το ΚΕΠ που καταργείτε υπό το βάρος της ίδιας του της διαφθοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ