Stop Κομισιόν και Ευρωβουλής σε νέο σχέδιο πολιτογραφήσεων

«Πρέπει να γίνει σαφές και να συμφωνήσουν όλοι ότι δεν θα δεχτεί η Κομισιόν πωλήσεις ευρωπαϊκών διαβατηρίων, σε επενδυτές τρίτων χωρών».

Επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

«Πρέπει να γίνει σαφές και να συμφωνήσουν όλοι ότι δεν θα δεχτεί η Κομισιόν πωλήσεις ευρωπαϊκών διαβατηρίων, σε επενδυτές τρίτων χωρών». Με αυτή του την δήλωση ο Επίτροπος  Ρέιντερς ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι, δεν υπάρχει η απαιτούμενη ανοχή από την Κομισιόν, για ένα νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα που θα παρέχει δυνατότητα πολιτογράφησης.

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:00 η συζήτηση στην Ευρωβουλή με θέμα «σοβαρές απειλές για την ασφάλεια μέσω των πωλήσεων διαβατηρίων και θεωρήσεων της ΕΕ σε εγκληματίες».

Η αποστέρηση υποψηφιοτήτων είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να αποφασιστεί από τις δικαστικές αρχές, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο, τόνισε ο Επίτροπος Ρέιντερς στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα λεγόμενα προγράμματα πώλησης χρυσών διαβατηρίων, από Κράτη Μέλη της ΕΕ.

«Οι διαδικασίες επί παραβάσει, είναι η τελευταία από μια σειρά προσπαθειών για περιορισμό των παρατυπιών από τα κράτη μέλη» τόνισε ο Επίτροπος Didier Reynders. Η Κομισιόν, σύμφωνα με τον κ. Ρέιντερες προσπάθησε για αρκετό καιρό να πετύχει πολιτική λύση και όχι νομική. Κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατόν και ως εκ τούτου, για αυτό το λόγο προχώρησε στις διαδικασίες επί παραβάσει. Ο Επίτροπος ανέφερε ότι τα επενδυτικά προγράμματα που περιέχουν και πολιτογραφήσεις, αποτελούν «πηγή ανησυχίας για την Κομισιόν, μιας και υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες». Η Κομισιόν προσπάθησε επανειλημμένα να συνετίσει τις χώρες που εφάρμοζαν τα εν λόγω επενδυτικά προγράμματα. Έγιναν, όπως ανέφερε ο κ. Reynders συναντήσεις και συζητήσεις με Υπουργούς των Κρατών που εφάρμοζαν Επενδυτικά προγράμματα. Αν και δεσμεύτηκαν για διάφορα σχετικά ζητήματα προς την Κομισιόν, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. «Είναι όντως αρμοδιότητα και ευθύνη των κρατών ο σχεδιασμός τέτοιων προγραμμάτων», ωστόσο συνέχισε ο κ. Ρέιντερς «πρέπει να τηρούνται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες».  

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς ανέφερε ότι, το πρόγραμμα είχε αδυναμίες που κάποιο τις εκμεταλλεύθηκαν. Οι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν.  Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου, είπε ο κ. Φουρλάς. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έγινε πειραματόζωο με τα κουρέματα καταθέσεων. «Υπενθυμίζεται επίσης, -εξάλλου το αναφέρετε και εσείς κύριες Επίτροπε-, ότι έχει τερματίσει το Επενδυτικό της πρόγραμμα. Δεν δέχομαι να στοχοποιείται γενικά ο λαός της Κύπρου που δίνει μάχη επιβίωσης».

Ο επίσης Κύπριος Ευρωβουλευτής από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου, τόνισε ότι, «ως ομάδα ήμασταν από την αρχή αρνητικοί σε αυτά τα προγράμματα». Ειδικά, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ότι η ευρωπαϊκή αριστερά, ήταν αρνητική  σε προγράμματα τα οποία δεν έχουν με σαφή τρόπο σύνδεση και διάχυση των εισπράξεων σε κοινωνικές παροχές. Ο κ. Γεωργίου τόνισε πώς νιώθει διπλό το χρέος, και ως κύπριος πολίτης και ως ευρωβουλευτής, να επισημάνει την «καθολική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας για πλήρη διαφάνεια» και τερματισμό τέτοιων προγραμμάτων που είναι όπως είπε, «δίοδος εγκληματιών στην Ευρώπη». 

Σε όλες τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών επισημάνθηκε ότι «τα διαβατήριά μας και η ευρωπαϊκή μας ιθαγένεια, δεν είναι προς πώληση». Ξεχωριστή θέση στις ομιλίες των Ευρωβουλευτών, είχε το θέμα της υπονόμευσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, μέσω της πολιτογράφησης και της πώλησης ευρωπαϊκού διαβατηρίου σε γνωστούς εγκληματίες. Επίσης οι Ευρωβουλευτές απευθυνόμενοι στον αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν, ρώτησαν αφενός γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να ξεκινήσουν σοβαρούς ελέγχους επί του θέματος. Ο Επίτροπος ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξουν «δεύτεροι έλεγχοι για εγκληματίες πολιτογραφηθέντες». 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ