Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της πανδημίας

Είναι πολλά τα λεφτά και θα τα πληρώσει ο συνήθης ύποπτος. Πόσα είναι τα λεφτά που περιμένουμε απ' την Ευρώπη και πότε θα τα λάβουμε.

του Χρίστου Πέτρου 

Οι πολίτες της ΕΕ θα πληρώσουν εν τέλει τον λογαριασμό της πανδημίας, φυσικά ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα πρέπει να πληρωθεί και πόσος θα είναι αυτός ο λογαριασμός. Το μεγάλο βάρος πάντως, θα το επωμιστούν μελλοντικές γενιές.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης, ανέφερε ότι «ένα ολικό lockdown, ξέρουμε ότι θα μας πάρει πολύ πίσω οικονομικά. Δεν υπάρχουν τα λεφτά για να αντέξουμε το ύψους 1,5% του ΑΕΠ που θα κοστίσει το ολικό lockdown. Συνεπώς αυτό σημαίνει μεγαλύτερο δανεισμό».

Το σχετικά καλό πρόσφατο παρελθόν αποπληρωμής δανείων της Δημοκρατίας, επιτρέπει κατά τον κ. Τελώνη να υπολογίζεται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε περίπτωση που το κράτος βγει για εξωτερικό δανεισμό.

«Νομίζω ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό για να βγούμε στις αγορές επειδή υπάρχει αρκετό ρευστό. Η οικονομία της Κύπρου έχει ένα καλό πρόσφατο ιστορικό παρελθόν αποπληρωμής δανείων».

Τα λεφτά της Ευρώπης – Πόσα είναι και πότε θα φτάσουν

Η πίεση που ασκείται στις οικονομίες της Ευρώπης, καθιστά σημαντικότατη την οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα μάλιστα εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τις αρμόδιες Επιτροπές, Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-2027).

Ο Μηχανισμός των 672,5 δισ. ευρώ (σε επιχορηγήσεις και δάνεια) αποτελεί τον πυρήνα της προσπάθειας ανάκαμψης, στο συνολικό σχέδιο των 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, Ιούλιο 2020.

Η Κύπρος βάσει εκτιμήσεων θα λάβει από τα εν λόγω σχέδια περίπου 1,2 δισ, ευρώ. 

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωβουλευτής και εκ των διαπραγματευτών της Ευρωβουλής για τα εν λόγω ταμεία, Κώστας Μαυρίδης, «ο μηχανισμός θα παρέχει χρηματοδότηση σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις από τα κράτη-μέλη, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ, για να γίνουν βιώσιμες και ανθεκτικές σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις».

Τονίζεται ότι αν και το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τα πιο πάνω σχέδια, η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωβουλής.

Ως εκ τούτου, αν και άκρως σημαντικά τα εν λόγω σχέδια στήριξης, δεν αναμένεται να φτάσουν σύντομα στα κράτη μέλη αφού πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες εξέτασης και έγκρισης τους αρχικά από τα Ευρωπαϊκά Όργανα που προαναφέρονται και ακολούθως από τα Εθνικά Κοινοβούλια. 

Πριν το τέλος του 1ου εξαμήνου του ‘21 δεν περιμένουμε λεφτά από την Ευρώπη. «Υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνο» ανέφερε ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που θα ακολουθήσει μέχρι την τελική αποταμίευση, θα πρέπει και τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν μεταξύ άλλων και σε επίπεδο μηχανισμών για να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ