Στεγαστική πολιτική επικεντρωμένη σε νέα ζευγάρια, πολύτεκνους και ακριτικές περιοχές

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ τόνισε την σημασία ενός στρατηγικού σχεδιασμού-master plan που θα εξασφαλίζει ότι θα λειτουργήσει το νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής.

Οι νέες βελτιώσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής και έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ψηφιστούν στον Προϋπολογισμό του 2021, δίνουν έμφαση στα νεαρά ζευγάρια, στις πολύτεκνες οικογένειες και στις ακριτικές περιοχές με αυξημένα ποσά επιδότησης.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, Μάριος Πελεκάνος σημείωσε ότι σημαντικός πυλώνας των νέων βελτιώσεων που έχουν γίνει στην στεγαστική πολιτική είναι και η παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, όπως οι αυξημένοι συντελεστές δόμησης με αντάλλαγμα την υποχρέωση να επιστρέψουν οι επιχειρηματίες μέσω του ΚΟΑΓ στην κοινωνία, πιο προσιτές τιμές στην αγορά στέγης.

Ο κ. Πελεκάνος τόνισε την σημασία ενός στρατηγικού σχεδιασμού - master plan που θα εξασφαλίζει ότι θα λειτουργήσει το νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Για παράδειγμα για τα σχέδια της στεγαστικής πολιτικής που αφορούν ανέγερση κατοικιών σε αγροτικές περιοχές, ο κ. Πελακάνος ανέφερε ότι κανένα ζευγάρι δεν θα επιλέξει να κατοικήσει σε μη αστικές περιοχές, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν οι υποδομές, αν πρώτα δεν εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να εργάζεται. Συνεπώς θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες ώστε να στηριχτεί η απασχόληση στις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να είναι επιτυχημένο το σχέδιο.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπολογιστούν και τα οικονομικά περιθώρια του κράτους για τον σχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής αλλά και να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος ώστε τα σχέδια του ΚΟΑΓ να είναι βιώσιμα, τόσο για το κράτος τόσο και για τους δικαιούχους.

Ανάμεσα στα Σχέδια του ΚΟΑΓ υπάρχει και σχέδιο το οποίο θα προσφέρει κατοικίες με φθηνά ενοίκια  σε χαμηλόμισθες οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να προβούν σε αγορά κατοικίας. Στόχος των σχεδίων είναι να μην αναλάβουν οικογένειες βάρη τα οποία δεν μπορούν να σηκώσουν.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε επίσης ότι οι κατοικίες οι οποίες θα εμπίπτουν στα σχέδια του ΚΟΑΓ, συμπεριλαμβανομένων όσων θα είναι υπό ενοικίαση θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης άρα θα έχουν και χαμηλότερο κόστος χρήσης.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής προγραμματισμός ώστε να πετύχει η νέα στεγαστική πολιτική του κράτους, τονίζοντας την σημασία της στέγης ως δικαίωμα του κάθε πολίτη του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ