Απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός του 2021

Η τύχη του προϋπολογισμού του 2021 κρεμόταν μέχρι τέλους από μια λεπτή κλωστή αλλά δόθηκε τέλος με την ψηφοφορία να τελειώνει με 29 ψήφους κατά και 24 υπέρ.

Με τοποθέτησή του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, επικεφαλής της ΕΔΕΚ, έβαλε ένα τέλος στην όποια συζήτηση υπήρξε για να τελειώσει σήμερα το σήριαλ για τον προϋπολογισμό, δηλώνοντας ότι θα τον καταψηφίσει.

Ως εκ τούτου απορρίπτεται στο σύνολό του ο προϋπολογισμός του 2021, με 29 ψήφους εναντίον και 24 ψήφους υπέρ.

Υπέρ τάχθηκαν οι 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές των Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Εναντίον τάχθηκαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 6 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, 2 βουλευτές των Οικολόγων, 1 βουλευτής της Συμμαχίας και η Ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Η τύχη του προϋπολογισμού του 2021 κρεμόταν μέχρι τέλους από μια λεπτή κλωστή αλλά δόθηκε τέλος με την ψηφοφορία να τελειώνει με 29 ψήφους κατά και 24 υπέρ.

Μετά την επανέναρξη της συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής, πέρασε απόφαση με την ψήφο 50 βουλευτών και εγκρίθηκαν τα δωδεκατημόρια για τις δαπάνες του πρώτου μήνα του χρόνου. 

Με αυτή την απόφαση εγκρίνεται η άντληση κεφαλαίων από το Πάγιο Ταμείο του κράτους για τις δαπάνες του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και θα εγκρίνει η βουλή ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, κάτι το οποίο μπορεί να ισχύσει μέχρι τον Μάρτιο.

Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει εντός των επόμενων 45 ημερών να φέρει ενώπιον της βουλής, τον νέο διαμορφωμένο προϋπολογισμό και να ψάξει ξανά για την απαραίτητη πλειοψηφία ανάμεσα στους βουλευτές.

Τι προηγήθηκε της τελικής καταψήφισης

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε τοποθέτησή του μετά την συνεδρία και τις τοποθετήσεις των κομμάτων, παρακάλεσε τους βουλευτές αν προτίθενται να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό να μην εξεταστούν οι 56 τροπολογίες.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε ότι "Έχουμε ενώπιον μας ένα προϋπολογισμό έχοντας ενώπιον μας 24 θετικούς ψήφους και 25 εναντίον ενώ 4 δεν έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή ψήφου τους", ως εκ τούτου πρότεινε να μην προχωρήσουν στην εξέταση των τροπολογιών αν θα εκ των προτέρων θα καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

O κ. Άντρος Κυπριανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ, επισήμανε πως «υπάρχει κόμμα που δήλωσε ξεκάθαρα πως θα εξαρτηθεί το τι θα ψηφίσει αναλόγως της τύχης και της ψήφισης των τροπολογιών τους». Πρότεινε να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς χρονοτριβή.

O βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας από την Αλληλεγγύη, είπε ότι στη δημοκρατία δεν χωρούν ευκολίες, τονίζοντας πως «η θέση μας θα εξαρτηθεί από τις τροπολογίες μας αλλά και τις τροπολογίες άλλων κομμάτων».

Ωστόσο, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως "εάν ξεκαθαριστεί από τώρα ότι η πλειοψηφία της βουλής θα καταψηφίσει εκ των προτέρων, δεν θα επιμείνει να γίνει συζήτηση των τροπολογιών".

Με παρέμβασή της η κ.Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να πάει με βάση το Σύνταγμα, δηλαδή να ψηφιστούν ή να καταψηφιστούν οι τροπολογίες που έχουν προταθεί για τον Προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι με τις θετικές ψήφους των 3 βουλευτών της ΕΔΕΚ και του 1 βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών έπαιζε μέχρι την τελευταία στιγμή να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2021.

Μετά τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, αποφασίστηκε ότι θα προβαίναν σε ψήφιση των ομαδοποιημέων τροπολογιών του Προϋπολογισμού, ώστε στην συνέχεια να διαφανεί τι θα αποφασίζαν να πράξουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τονίζεται ότι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού είχαν αποφασίσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στην διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών, άρα οι τροπολογίες ψηφίστηκαν μη λαμβάνοντας υπόψη τους ψήφους των 18 βουλευτών του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ