Πώς λειτουργούν τα οικονομικά του κράτους μετά την καταψήφιση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

Για πρώτη φορά έχει καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός και οδηγούμαστε πλέον στην διαδικασία έγκρισης δωδεκατημορίων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα οικονομικά του κράτους.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και θα εγκρίνει η βουλή ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, αλλά αυτό μπορεί να πάει μέχρι τον Μάρτιο. Δεν μπορούν να εγκριθούν 12 δωδεκατημόρια.

Το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 168 προνοεί ότι αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, δηλαδή 1/1/2021, τότε η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να δώσει εξουσιοδότηση ενέργειας οποιασδήποτε δαπάνης, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα εκάστοτε, τα λεγόμενα δωδεκατημόρια, και να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες, για το σύνολο του λογαριασμού του πάγιου ταμείου.

Η ακριβής διατύπωση στο άρθρο (εδάφιο 3) είναι : «Εάν ο προϋπολογισμός δεν έχη ψηφισθή υπό της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι της ημέρας ενάρξεως του οικονομικού έτους, εις ο ούτος αφορά, η Βουλή των Αντιπροσώπων δύναται, τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος, δι’ αποφάσεως αυτής να παράσχη εξουσιοδότησιν ενεργείας οιασδήποτε απαιτουμένης δαπάνης επί χρονικόν διάστημα μη υπερβαίνον τον ένα μήνα εκάστοτε και εν πάση περιπτώσει τους δύο μήνας εν συνόλω εκ του λογαριασμού παγίου ταμείου ή οιουδήποτε ετέρου λογαριασμού του Δημοσίου, εφ’ όσον ήθελε θεωρήσει τούτο αναγκαίον δια την συνέχισιν των εν τω προϋπολογισμώ προβλεπομένων δημοσίων υπηρεσιών και δη μέχρις εκπνοής του ειρημένου χρονικού διαστήματος αλλ’ η κατά τα ανωτέρω εγκρινομένη δαπάνη δι’ οιανδήποτε υπηρεσίαν δεν δύναται να υπερβαίνη το αναλογούν εις το ειρημένον χρονικόν διάστημα τμήμα του συνολικώς διά την εν λόγω υπηρεσίαν ψηφισθέντος δια του προϋπολογισμού του προηγουμένου οικονομικού έτους ποσού».

Σε τέτοια περίπτωση, μετά την καταψήφιση, θα πρέπει η Βουλή να συνέλθει ξανά για να ενεργοποιήσει αυτό το εδάφιο του Συντάγματος, για να μην γίνει στάση πληρωμών και να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος, με βάση το σχετικό άρθρο.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι είπε ότι καταρχάς μπορεί η Βουλή να προχωρήσει με τα δωδεκατημόρια, «και από κει και πέρα η λύση είναι να αποφασίσει η Βουλή για διάλυσή της και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών εάν η Βουλή εγκρίνει τα δωδεκατημόρια, αλλά πληρώνει το αναλογούν και αντιστοιχούν της περσινής περιόδου, δηλαδή ό,τι προνοείται στον  περσινό προϋπολογισμό.

«Δεν έχει στάση πληρωμών γιατί μπορεί η Βουλή να αποφασίσει να εγκρίνει δωδεκατημόρια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και στο μεταξύ μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 67, να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Κληρίδη σε ό, τι αφορά την προκήρυξη εκλογών, επειδή είναι στο τελευταίο έτος της βουλευτικής περιόδου, η νεοεκλεγείσα Βουλή καλύπτει την υπόλοιπη περίοδο και την επόμενη πενταετία, όχι μόνο για το υπόλοιπο της περιόδου της νυν Βουλής, με βάση το άρθρο 68. «Με βάση τη σύνθεσή της και ποιος θα έχει πλειοψηφία, θα τεθεί ο προϋπολογισμός για έγκριση», ανέφερε.

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού μπορεί προφανώς να διευθετηθεί με τις διαδικασίες που παρανοούνται και αναφέρονται πιο πάνω. Ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις, ειδικά αν δεν υπάρξει έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος.

Μετά τον Μάρτιο θα αρχίσει πλέον το πρόβλημα για το κράτος και κυρίως για τα οικονομικά του κράτους αφού χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός εγκεκριμένος από την Βουλή τότε εν πολλοίς δεν θα μπορεί να πληρώνει το κράτος και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Δηλαδή δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς στον δημόσιο τομέα, να καλύψει δαπάνες για την υγεία, παιδεία και γενικά όσα πρέπει να πληρώνει ένα κράτος και ειδικά σε περίοδο πανδημίας όπου οι ανάγκες είναι σαφώς αυξημένες.

Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει εντός των επόμενων 45 ημερών να φέρει ενώπιον της βουλής, τον νέο διαμορφωμένο προϋπολογισμό και να ψάξει ξανά για την απαραίτητη πλειοψηφία ανάμεσα στους βουλευτές.

ΠΗΓΗ: Economy Today / Euronews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ