Τι αλλάζει για τους Κύπριους με τη συμφωνία του Βrexit

Ποιοι και πώς επηρεάζονται σε Κύπρο και Ευρώπη από την συμφωνία Brexit

Η Συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα κείμενο περίπου 2.000 σελίδων. Οι λεπτομερείς της συμφωνίας δεν είναι ακόμη γνωστές και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τα ωφελεί ή τις επιπτώσεις που έχει για τις χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ωστόσο από τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι τώρα, μπορούν να καταγραφούν μερικές μικρές ή μεγάλες αλλαγές σε πτυχές αυξημένου ενδιαφέροντος για τους Κύπριους και τους Ευρωπαίους γενικότερα.

Εργαζόμενοι και Φοιτητές

Για τους πολυάριθμους Κύπριους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό που ίσχυε πριν τη συμφωνία, θα συνεχίσει να ισχύει και με την εφαρμογή της. Επί παραδείγματι, δικηγόροι, λογιστές, πιλότοι κ.α. που εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία με αναγνωρισμένα τα επαγγελματικά τους προσόντα (όπως ορίζονταν από Ευρωπαϊκές Οδηγίες) θα εργάζονται υπό τους ίδιους όρους αφού, δεν θα τους ζητηθεί κάποιο επιπλέον πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FT: Οι αυταρχικοί ηγέτες κάνουν μαθήματα στην Ευρώπη

Ωστόσο για όσοι από 1η Ιανουαρίου επιθυμούν να εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, θα ισχύουν άλλοι όροι, με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Επαγγελματικά προσόντα να μην αναγνωρίζονται και να χρειάζονται επιπλέον πιστοποιήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή του καθεστώτος που θα ισχύει για τους Ευρωπαίους στην Βρετανία, ισχύει και για τους Βρετανούς στην Ευρώπη.

Μια ανάλογη διευθέτηση φαίνεται να ισχύει και για τις χιλιάδες των Κύπριων φοιτητών. Δηλαδή, όσοι διανύουν τη φοίτησή τους, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και αλλαγές στο καθεστώς παραμονής τους ή ακόμη και στο ύψος των διδάκτρων (στον βαθμό που αυτό αφορά φορολογίες και άλλα θεσμικά τέλη).

Ωστόσο για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν τα επόμενα χρόνια στην Βρετανία, οι συνθήκες θα είναι κάπως διαφοροποιημένες και θα γίνουν γνωστές εντός των επόμενων ημερών.

Εμπόριο

Σε επίπεδο εμπορίου, δεν πρόκειται να αλλάξει στην ουσία του το δασμολογικό μοντέλο που ισχύει στο πλαίσιο της Ε.Ε. Από την 1η Ιανουαρίου που τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία, δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, κάτι το οποίο ίσχυε φυσικά μέχρι τώρα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο όμως της νέα συμφωνίας, θα τεθούν σε ισχύ μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών, καθώς η Βρετανία θα είναι εκτός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούρκοι χάκερς «χτύπησαν» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε πρακτικό επίπεδο, οι νέοι κανονισμοί συνεπάγονται μια κάποια καθυστέρηση στον εκτελωνισμό εμπορευμάτων, αύξηση του κόστους εκτελωνισμού και αυστηροποίηση των ελέγχων σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τρόφιμα και ζωικά είδη.

Μεταφορές εμπορευμάτων

Για τις μεταφορές ειδικότερα, σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας, οι βρετανικές αεροπορικές θα έχουν ευρεία πρόσβαση για δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, δεν θα έχουν όμως τη δυνατότητα να συνδέουν προορισμούς εντός του μπλοκ. Η Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει να συμφωνήσει ξεχωριστά με κάθε μία τις χώρες-μέλη για έναρξη μεταφοράς εμπορευμάτων εκτός του μπλοκ.

Σε ότι αφορά τις αυτοκινητιστικές μεταφορές εμπορευμάτων, θα ισχύουν περιορισμοί για τους Βρετανούς στην Ευρώπη και για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία.

Επισκέπτες και ταξιδιώτες

Αναφορικά με τους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, προνοεί ότι, οι Βρετανοί θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή Σένγκεν χωρίς βίζα για 90 ημέρες. Μάλιστα αυτό θα γίνεται, με πιθανή ελεύθερη πρόσβαση και για ορισμένες επαγγελματικές επισκέψεις. Σημειώνεται ότι από 1η Ιαννουαρίου, για εργασία και διαμονή σε άλλες χώρες, θα είναι απαραίτητη για τους Βρετανούς σχετική άδεια από τις κατά τόπους κρατικές αρχές.

Αυτό επίσης που αλλάζει για τους Βρετανούς, είναι οδηγούς που θα θέλουν να διακινούνται με το αμάξι τους στην Ε.Ε., είναι ότι πρέπει να αποκτήσουν νέο διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Με πιστοποιητικό θα μπορούν να μεταφέρονται και κατοικίδια από και προς Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία.

Διαχείριση και ανταλλαγή δεδομένων

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου Βρετανία και Ε.Ε. είχαν ελεύθερη ροή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών.

Από την 1η Ιανουαρίου, τα data δεν περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία, αλλά ένας κανονισμός επάρκειας δεδομένων, που διευκολύνει τη μεταβίβαση δεδομένων από την Ε.Ε. προς της Βρετανία, αν και τέτοιου είδους μεταβιβάσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο περίπλοκες. Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την ελεύθερη μεταβίβαση δεδομένων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν τη θέσπιση κανονισμού επάρκειας δεδομένων στις αρχές του 2021.

 

ΠΗΓΗ: Economy Today,  Moneyreview.gr 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ