Νέα εμπόδια για προϋπολογισμό λόγω εκποιήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

«Κόκκινες γραμμές» βάζει η ΕΔΕΚ στο θέμα της αναστολής εκποιήσεων

της Έλενας Καλυφόμματου

Μέσα από πρόταση της ΕΔΕΚ για τις εκποιήσεις περνά, όπως όλα δείχνουν ο κρατικός προϋπολογισμός

Εν μέσω έντονων ζυμώσεων, η ΕΔΕΚ θέτει ως «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα των εκποιήσεων. Ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει πρότασή της, η οποία δίνει περισσότερα όπλα στους δανειολήπτες.

Μέχρι χθες το σκηνικό, όπως είχε διαμορφωθεί, έδειχνε πως Κυβέρνηση και ΕΔΕΚ τα είχαν βρει για τον προϋπολογισμό.   Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η ΕΔΕΚ θέτει ως κόκκινη γραμμή την ψήφιση δύο προτάσεων που κατέθεσαν οι Βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας  Μυριάνθους, αναφορικά με τις εκποιήσεις.

Τι ακριβώς ζητά η ΕΔΕΚ

Οι προτάσεις Ευσταθίου - Μυριάνθους, αφορούν:

  • Προστασία των κύριων κατοικιών αξίας μέχρι  €400.000,
  • Προστασία επαγγελματικών στεγών μέχρι  €500.000,
  • Προστασία γεωργικών ακινήτων αξίας μέχρι €700.000.

Επιπλέον οι προτάσεις , αποσκοπούν, στην παροχή πρόσβασης στα Δικαστήρια του ενυπόθηκου οφειλέτη και στην παροχή σε αυτόν  ευκαιρίας να αμφισβητήσει το πραγματικό υπόλοιπο της οφειλής του, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει σήμερα.

Βάσει των προτάσεων της ΕΔΕΚ ο οφειλέτης θα δικαιούται επίσης να αμφισβητήσει την νομιμότητα της υποθήκης, όταν η υποθήκη είναι παράνομη και περαιτέρω να διεκδικήσει τον παραμερισμό της πώλησης ή την αναστολή της.

Με ​ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, καθιστά σαφές ότι οι πιο πάνω προτάσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Στην ανακοίνωση του κ. Ευσταθίου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:

«Γίνεται προσπάθεια οι πιο πάνω Προτάσεις να εξεταστούν και να ψηφιστούν πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Θα πρέπει να τονισθεί ότι για την ΕΔΕΚ και τους συντάκτες των Προτάσεων αυτών η ρύθμιση των εκποιήσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή». 

Ως εκ τούτου, η ΕΔΕΚ ρίχνει τη μπάλα στην κυβέρνηση, βάζοντας ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, την αποδοχή της πρότασής της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου του 2020 με 31 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, ψήφισε σε νόμο την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τις εκποιήσεις. Βάσει της πρότασης του ΑΚΕΛ που έγινε νόμος, αναστέλλονται εκποιήσεις πρώτης κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ και εκποιήσεις επαγγελματικών στεγών μικρών επιχειρήσεων. Ο εν λόγω νόμος αφορά την περίοδο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Αν και  μέχρι στιγμής  κυβέρνησης και ΔΗΣΥ δεν τοποθετήθηκαν ανοιχτά έναντι των προτάσεων της ΕΔΕΚ, εύλογα δημιουργείται η εντύπωση ότι το όλο ζήτημα απαιτεί σημαντικές συμβιβαστικές κινήσεις από το Κυβερνητικό στρατόπεδο και τον Συναγερμό. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ ψήφισε εναντίον, στην πρόταση του ΑΚΕΛ που προνοούσε μικρότερου εύρους πάγωμα εκποιήσεων συγκριτικά με την πρόταση - «κόκκινη γραμμή» της ΕΔΕΚ.

Τους δικούς της όρους βάζει και η Συμμαχία Πολιτών

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα του Γιώργου Λιλλήκα, ζητεί έκδοση διατάγματος από το Υπουργείο Εργασίας για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού με ισχύ μέχρι το 2022 και όχι για το αμέσως επόμενο διάστημα.  

Αν αυτά τα δύο γίνουν αποδεκτά, τότε ΕΔΕΚ και Συμμαχία θα υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένει στην καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Την Πέμπτη ξεκαθαρίζει το τοπίο

Ενδεχομένως να ξεκαθαρίσουν όλα την Πέμπτη, στη συνάντηση του Προέδρου με τους Πολιτικούς Αρχηγούς. Εκεί Θα διαφανεί ουσιαστικά αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υιοθετηθεί ήδη αριθμός εισηγήσεων των κομμάτων από την Κυβέρνηση. Ωστόσο την Πέμπτη θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τις προθέσεις που υπάρχουν από μέρους της Κυβέρνησης συνολικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ