Αγώνας δρόμου για να κλειδώσουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, που πλήττονται από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Του Νέστορα Βασιλείου

Ολική ανατροπή στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων έχουν επιφέρει οι αποφάσεις για lockdown, το οποίο βάζει λουκέτο στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, που πλήττονται από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο χθες βράδυ για μεγάλη νύχτα και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθούν σήμερα τα μέτρα στήριξης.

«Τα μέτρα περιορισμού έχουν αποφασιστεί χθες και επικυρώνονται σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δουλεύει πυρετωδώς ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν», ανέφεραν στο Economy Today πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών (χθες το βράδυ 7 Ιανουαρίου 2020).  

Ράβε – ξήλωνε

Αυτό συνέβη καθώς ο σχεδιασμός για στήριξη τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων είχε τρέξει στην βάση μιας ηπιότερης μορφής lockdown, κάτι το οποίο έχει αλλάξει.

Αυτή λοιπόν η αλλαγή συνεπάγεται εκ βάθρων διαφοροποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ώστε να ανταποκρίνονται στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας.

Συνεπώς τρέχουν διάφορες ασκήσεις για να κλειδώσει η στήριξη που θα δοθεί και θα καλύπτει πλέον πέραν του μισθολογικού κόστους και λειτουργικά έξοδα επιχειρήσεων που επηρεάζονται.

Για να καθοριστούν όλα αυτά, όπως μαθαίνουμε, λαμβάνονται υπόψη μεταξύ άλλων το χρονικό διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, ο κύκλος εργασιών τους και τρέχουν διάφορες φόρμουλες για να διαφανεί τι μπορεί να γίνει.

Το δεδομένο είναι ότι η ολική ανατροπή δεδομένων και το σκληρότερο lockdown κάνει τον προγραμματισμό ακόμη πιο δύσκολο.  

Το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, για παράδειγμα, επαναφέρει, προφανώς και το επίδομα φροντίδας παιδιού, το οποίο είδαμε στο lockdown του Μαρτίου.

Επιστολή ΚΕΒΕ

Το επιχειρείν διαφωνεί με το lockdown και όπως πληροφορούμαστε το ΚΕΒΕ ετοιμάζει επιστολή η οποία φεύγει για τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Εισηγείται, μεταξύ άλλων, να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο με αυστηροποίηση των μέτρων λειτουργίας και να υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν όλους τους υπαλλήλους τους σε τεστ αντιγόνου μια φορά την βδομάδα με το κόστος του να καλύπτεται από το κράτος.   

Αυτό όπως λένε διατηρεί εν ζωή το επιχειρείν και ταυτόχρονα αποφορτίζει το κράτος από την επιδότηση μισθών.

Και στο βάθος προϋπολογισμός

Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η σύσκεψη Αρχηγών υπό τον πρόεδρο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Είναι μια σημαντική εκκρεμότητα, η οποία θα πρέπει να κλείσει για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και τα μέτρα στήριξης. Ο χρόνος πιέζει και το ζητούμενο για την κυβέρνηση θα είναι να υπερψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός πριν από το τέλος του μήνα για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει βήματα για να συναντήσει κάποιες θέσεις της αντιπολίτευσης και απομένει να δούμε κατά πόσο αύριο θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ