Οι επικεφαλής ΣΕΚ και ΠΕΟ για το πακέτο στήριξης

Ανδρέας Μάτσας και Πάμπης Κυρίτσης σχολιάζουν, στο Economy Today, τα μέτρα που εξήγγειλαν Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Του Νέστορα Βασιλείου

Θετικά αποτιμούν τα μέτρα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ. Οι Ανδρέας Μάτσας και Πάμπης Κυρίτσης στην πρώτη τους αντίδραση, στο Economy Today, μετά την ανακοίνωση των μέτρων στρέφουν το βλέμμα και στην επόμενη μέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ σημειώνει με νόημα ότι θα ήταν τραγικό για την χώρα να αποτύχει στο τέλος αυτών των τριών βδομάδων, που διαρκεί το lockdown, και να χαθεί η ευκαιρία καλύτερης διαχείρισης της κρίσης, ενώ τονίζει την ανάγκη υπερψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ χαρακτηρίζει αναγκαία ανάσα τα μέτρα, που έχουν εξαγγελθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει από την κυβέρνηση η συζήτηση και ο διάλογος για ουσιαστική αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις τους στο Economy Today.

 

Α. Μάτσας: «Θα ήταν τραγικό εάν…»

«Η ΣΕΚ χαιρετίζει το γεγονός ότι τα μέτρα διατηρούν την φιλοσοφία, η οποία έχει συμφωνηθεί και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, που προηγήθηκε έτσι ώστε να στηρίξει και την απασχόληση και τους εργαζόμενους, αλλά την ίδια στιγμή και την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ σημαντικό να κρατήσουμε αυτό, που ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών έχει αναδείξει, ότι τα μέτρα αποτελούν αντεπίθεση στην προσπάθεια αναχαίτισης των προβλημάτων, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της σήραγγας και αυτό πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάθε φορά που διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους ζητήματα.

Είναι επίσης σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός ότι διατηρείται ως προϋπόθεση η υποχρέωση του εργοδότη ότι για να έχει πρόσβαση σε αυτά τα μέτρα, η διατήρηση στην απασχόληση, στην εργασία, του προσωπικού του έτσι ώστε να περιορίζουμε τα προβλήματα που άπτονται της σφαίρας της ανεργίας. Είναι επίσης σημαντικό να αναδείξουμε την ανάγκη υπερψήφισης του προϋπολογισμού για να μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί. Παράλληλα στέλνεται ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με την ανάγκη περαιτέρω διαχείρισης των προβλημάτων και πάταξης των φαινομένων που παραπέμπουν στην φοροδιαφυγή, στην αδήλωτη εργασία έτσι ώστε να δοθεί περισσότερη δυνατότητα στήριξης σε όσους έχουν ανάγκη αυτή την στιγμή.

Βέβαια θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η συναίνεση, μέσα από τη συνένωση δυνάμεων και από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες ώστε με σεβασμό προς τους εργαζόμενους να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση όσο το δυνατό πιο ισορροπημένα, δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν τραγικό και για την υγεία, και για την κοινωνία και για την οικονομία και για την ίδια την αγορά εργασίας, για την παιδεία αλλά και για την ψυχολογία της κοινωνίας, των ανθρώπων, στο τέλος αυτών των τριών βδομάδων να πούμε ότι αποτύχαμε, χάσαμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε ακόμη καλύτερα την κρίση. Θα πρέπει αυτό το διάστημα να αξιοποιήσουμε τα μέτρα για να περιορίσουμε την έκταση του προβλήματος και να μπορέσουμε πολύ πιο συλλογικά και ολοκληρωμένα να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας».

 

Π. Κυρίτσης: «Ανάσες για να μην κοπεί η αναπνοή μας»

«Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι μια αναγκαία ανάσα μετά τα όσα έχουν αποφασιστεί σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και το lockdown. Είναι σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα, όμως πρέπει να πω ότι η παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει συσσωρεύει ολοένα και περισσότερα κοινωνικά προβλήματα για την μεγάλη μάζα των εργαζομένων. Κατά συνέπεια η κοινωνική ανισότητα, που ήταν ήδη πολύ μεγάλη μετά την κρίση του 13’, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά διευρύνεται.

Στο 60% είναι το εισόδημα όσων εργαζομένων ζουν με τα επιδόματα, €500 για τους άνεργους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί μικρομεσαίοι είναι μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφούν και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, νέοι τελειώνουν τις σπουδές τους δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία καθώς ανεβαίνει η ανεργία. Έρχονται και οι δόσεις, έρχονται και οι εκποιήσεις. Για τις εκποιήσεις δεν έχουμε ακούσει τίποτε στις εξαγγελίες.

Άρα τα μέτρα είναι ανάσες, βεβαίως, και τα χαιρετίζουμε για να μην κοπεί η αναπνοή μας, αλλά είναι ώρα η κυβέρνηση να μπει σε μια διαδικασία διαλόγου και συζήτησης με την κοινωνία, μαζί μας, με τους κοινωνικούς εταίρους για ουσιαστική αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού κράτους. Αυτή η συζήτηση στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει. Η επάνοδος στην λεγόμενη κανονικότητα μετά την κρίση δεν μπορεί να είναι με την ίδια λογική, που ήταν με τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες. Ο λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και είναι ώρα για μέτρα μακροπρόθεσμης προοπτικής και για τα εργασιακά δικαιώματα και για τα κοινωνικά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα και πολλές άλλες παραμέτρους. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε κάτω γιατί η κατάσταση για τον απλό κόσμο αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη».     

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ