H μπάλα στη Βουλή για κρατικές εγγυήσεις

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα καλούνται τώρα να αποφασίσουν για την εφαρμογή ή όχι των κρατικών εγγυήσεων

Της  Έλενας Καλυφόμματου,    

Κι' ενώ οι οικονομικές ανάσες, τελούν υπό την αίρεση ότι θα περάσει ο κρατικός προϋπολογισμός, επανέρχεται ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων η πρόταση για δανειοδότηση των επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις.

Γίνονται, καθώς φαίνεται παρασκηνιακές διεργασίες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών προχωρεί σε ανίχνευση εδάφους.

Οι κρατικές εγγυήσεις αν και είχαν αποσυρθεί από την κυβέρνηση τον Μάιο, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της πλειοψηφίας των κομμάτων, πλέον, ο Υπουργός οικονομικών επαναφέρει το νομοσχέδιο στο τραπέζι της συζήτησης, έτσι ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να μπορούν να δανειστούν.

 Το τελευταίο διάστημα, πάντως, υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα στους οικονομικούς κύκλους, ως ένα ακόμη εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

 Η Κυβέρνηση, ωστόσο, απ' όσο γνωρίζουμε είχε τις επιφυλάξεις της, διότι δεν ήθελε το ναυάγιό της για δεύτερη φορά. 

 

Τι άλλαξε τη δεδομένη χρονική στιγμή και επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων;

Καταρχάς, άλλαξαν άρδην τα οικονομικά δεδομένα και τα μεγέθη της ζημιάς που έχει υποστεί το επιχειρείν, συνεπεία της πανδημίας.

 Από τον Μαίο που είχε αποσυρθεί το νομοσχέδιο, από την Κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες δεν σταμάτησαν ποτέ να ζητούν την επαναφορά του, αφού όπως ισχυρίζονται είναι το πιο ουσιαστικό όπλο στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.

 

Ποια σημάδια αντίδρασης υπάρχουν από τις πολιτικές δυνάμεις

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες λένε οι πολιτικές δυνάμεις είναι ανοιχτές σε διάλογο, βέβαια όμως, αναμένουν την επιστολή του Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην οποία θα υπάρχουν αναλυτικά τα δεδομένα, έτσι ώστε να είναι σε θέση  να τοποθετηθούν.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις είχαν συζήτηθεί και στην χθεσινή σύσκεψη αρχηγών και μάλιστα είχαν συνδεθεί και με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

 Συγκεκριμένα, η Αλληλεγγύη, ζήτησε κρατικές εγγυήσεις, κυρίως σε μικρομεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις.

Από την άλλη, το ΔΗΚΟ είναι το κόμμα που από την πρώτη στιγμή της απόσυρσής του νομοσχεδίου, θέτει ζήτημα της επαναφοράς του.  Βέβαια, υπό έναν όρο, τον ίδιο που είχε και την προηγούμενη φορά. Την ανάμειξη της Ελεγκτικής υπηρεσίας στην διαδικασία χορήγησης των εγγυήσεων, από την κυβέρνηση, ως παρατηρητής. Αν γίνει αποδεκτός αυτός ο όρος τότε το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να ψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ