Κούσιος: «Δεν περίμενα κάτι άλλο από τον INTOSAI»

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυβερνητικού Εκπροσώπου με Γενικό Εισαγγελέα για την ανακοίνωση του INTOSAI

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, η Κυβέρνηση δεν έδρασε αυτοβούλως ως προς την μη απόδοση φακέλων σχετικών με τις πολιτογραφήσεις, στην Ελεγκτική Υπηρεσία. «Εμείς ακολουθούμε ως Κυβέρνηση τις γνωματεύσεις και τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα» σημείωσε.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση, ούτε και θα μπορούσε, η Κυβέρνηση να παρέμβει στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ή άλλου ανεξάρτητου θεσμού», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωσή της INTOSAI.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γνωστοποίησε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι σε χθεσινοβραδινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ενημερώθηκε πως «ο κ. Σαββίδης θα απαντήσει στον οργανισμό INTOSAI εντός των επόμενων ημερών».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ο κ. Κούσιος ανέφερε πως, αναγνωρίζει στην υπό αναφορά ανακοίνωση πως και ο ίδιος ο οργανισμός θεωρεί ότι τα Δικαστικά Όργανα είναι αρμόδια να κρίνουν και να αποφασίζουν για το δέον γενέσθαι σε τέτοιες περιπτώσεις.  «ο ΙΝΤSAI δηλώνει ότι τα κυπριακά δικαστήρια πρέπει να αποφασίσουν» σημείωσε ο κ. Κούσιος.

«Δεν περίμενα κάτι άλλο από τον INTOSAI για να είμαι ειλικρινής» τόνισε ο κ. Κούσιος, ενώ πρόσθεσε πως «Το γεγονός και μόνο ότι να αναφέρεται στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όλοι το αναγνωρίζουμε. Ωστόσο τονίζει ότι δεν είναι θέμα δικό της αλλά των δικαστηρίων της Κύπρου για το τι πρέπει να γίνει».

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος έχει ασχοληθεί και έχει διαβάσει τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού όπου αναγνωρίζεται κάπου, όπως είπε ο κ. Κούσιος πως «μπορεί να ζητηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία να αναστείλει τις εργασίες της, όταν διεξάγονται ανακρίσεις».

Τέλος, ο κ. Κούσιος υπογράμμισε ότι «Έχει κλείσει το θέμα προσφυγής στο Ανώτατο με την έννοια ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν  προσέφυγε εντός του χρόνου που μπορούσε να το πράξει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ