Γκάφα Βουλής - Ξέχασαν να ορίσουν εισπράκτορα για το τέλος του 0,40% σε αγοραπωλησίες ακινήτων

Οι νομοταγείς, που σπεύδουν για να πληρώσουν το οφειλόμενο με βάση το νόμο ποσό, απλά χασομερούν.

Του Νέστορα Βασιλείου

Ένα τεράστιο κενό απονευρώνει τον Νόμο που προνοεί την πληρωμή τέλους στις αγοραπωλησίες ακινήτων και μετοχών εταιρειών ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα και να διοχετεύονται υπό μορφή στήριξης σε πρόσφυγες που διατηρούν ακίνητα στα κατεχόμενα. Η Βουλή, όπως φαίνεται, δεν προνόησε για τα βασικά, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να γίνονται, αλλά τα λεφτά να μην εισπράττονται από το Κράτος.

Το κουβάρι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όσο περνά ο χρόνος και δεν δίδεται λύση στο πρόβλημα από το νομοθετικό σώμα, το οποίο μετρά μέρες πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής. 

 Ήταν 11 Φεβρουαρίου όταν η Βουλή, εν τη σοφία της, υπερψήφιζε ομόφωνα την πρόταση νόμου, που προνοούσε την πληρωμή τέλους 0,40% στις αγοραπωλησίες ακινήτων και όχι μόνο.

Στόχος και σκοπός της τροποποίησης του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών νόμου, είναι να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα.

 Επί της ουσίας ο Νόμος που έχει τεθεί σε ισχύ προβλέπει:

- Πληρωμή τέλους 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου στις ελεύθερες περιοχές.

- Το ποσό πληρώνεται από τον πωλητή της ακίνητης ιδιοκτησίας.

- Το τέλος εισπράττεται και σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών οποιασδήποτε εταιρείας, η οποία είναι, μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτρια ακίνητης ιδιοκτησίας.

Στην Ολομέλεια της Βουλής διατυπώθηκαν τότε και εκτιμήσεις ότι τα έσοδα από την εισφορά μπορεί να φτάσουν έως και τα €20 εκατ. όταν επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. 

 

Η γκάφα

Το συγκεκριμένο τέλος, όμως, δεν μπορεί να πληρωθεί και δεν πληρώνεται μέχρι σήμερα καθώς ο νομοθέτης δεν έχει ορίσει εισπρακτική αρχή.

Δεν υπάρχει κανείς για να εισπράττει αυτά τα χρήματα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νομοταγείς, που σπεύδουν για να πληρώσουν το οφειλόμενο με βάση το νόμο ποσό, απλά να χασομερούν.

 

Ο χρόνος πιέζει για διόρθωση

Τα πράγματα για να υπάρξει η αναγκαία διόρθωση και να μπορέσει να λειτουργήσει ο Νόμος δεν είναι και τόσο απλά .

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • - Ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών με επιστολή του ζητεί από τη Βουλή να ξεκαθαρίσει στο Νόμο ποιος θα εισπράττει αυτά τα λεφτά.
  • - Η άποψη του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η εισπρακτική Αρχή πρέπει να είναι το Τμήμα Κτηματολογίου.
  • - Ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών πρέπει να καταρτίσει και Κανονισμούς σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και τον Έφορο Εταιρειών.

Όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζονται χρόνο για να γίνουν καθώς απαιτείται και η τροποποίηση νόμων.

Σε δύο βδομάδες η Βουλή θα αυτοδιαλυθεί ενόψει εκλογών κι αν το θέμα δεν επιλυθεί τότε μετατίθεται προς επίλυση από τη νέα σύνθεση του Σώματος.

 

Τι θα γίνει μέχρι τη διόρθωση;

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο εγείρεται είναι μεταξύ άλλων και εάν θα πληρωθούν τα ποσά των αγοραπωλησιών, που πραγματοποιούνται εν τη απουσία εισπρακτικής αρχής.  

Αυτό ήταν και το ερώτημα που θέσαμε σε αρμόδια πηγή του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Όπως μας ανέφερε: «Επειδή δεν υπάρχει ο μηχανισμός είσπραξης δεν σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσουμε αυτά τα ποσά.

Ο Νόμος ισχύει από την στιγμή που ψηφίζεται».

Βεβαίως φορείς της αγοράς μας έλεγαν ότι υπάρχουν και αγοραπωλησίες ακινήτων, που γίνονται μεταξύ πολιτών τρίτων χωρών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, διερωτώνται με ποιο τρόπο θα εντοπιστεί ο πωλητής για να πληρώσει, «θα τον ψάχνουν στην Κίνα, στην Αγγλία ή αλλού»;

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ψέγεται ο Νόμος αλλά η προχειρότητα με την οποία το νομοθετικό Σώμα ενήργησε.

Είναι στοιχειώδες ότι σε ένα τέτοιο νόμο θα έπρεπε να ξεκαθαρίζεται ποιόν πληρώνεις, πότε πληρώνεις και ποιες κυρώσεις έχεις όταν δεν πληρώνεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ