Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν την Visa για τους Κύπριους

Προς το παρόν, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται ακόμη βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε χθες Τρίτη (26 Οκτωβρίου) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης τεσσάρων χωρών στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας που επιτρέπει στους πολίτες να έρχονται στην Αμερική χωρίς βίζα για διαμονή έως και 90 ημερών, σύμφωνα με το Εuractiv.

Προς το παρόν, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται ακόμη βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν καμία χώρα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη «αμοιβαιότητας για τις θεωρήσεις» με τις ΗΠΑ.

«Έχουμε τέσσερις υποψηφίους στα σκαριά: το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο Mayorkas την Τρίτη σε εκδήλωση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. «Είμαστε πολύ, πολύ επικεντρωμένοι στο πρόγραμμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη και οφέλη ασφάλειας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν την Κροατία στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ταξιδίων των ΗΠΑ, Ρότζερ Ντάου, δήλωσε την Τρίτη ότι η Κροατία δίνει ώθηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία των ΗΠΑ. "Κάθε φορά που προσθέτετε μία από αυτές τις χώρες, τα ταξίδια απλώς αυξάνονται", είπε ο Ντάου.

Ο Λευκός Οίκος είπε τον Αύγουστο μετά από μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ότι ο Μπάιντεν τόνισε ότι «η κυβέρνησή του θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με το Ισραήλ με τρόπους που θα ωφελούσαν τόσο τους πολίτες των ΗΠΑ όσο και τους Ισραηλινούς πολίτες, μεταξύ άλλων με τη συνεργασία για την ένταξη του Ισραήλ. στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας.»

Ο Μαγιόρκας συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό πρεσβευτή του Ισραήλ τον Αύγουστο και συζήτησε το θέμα της παραίτησης.

Τον Φεβρουάριο, προσθέτει το Euractiv,  ο Μαγιόρκας μίλησε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ylva Johansson και αμφότεροι «εξέφρασαν το συνεχές ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της συμφωνίας καταγραφής ονομάτων επιβατών ΗΠΑ-ΕΕ και τη συνεργασία με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία για την εκπλήρωση των προσόντων για τη Πρόγραμμα απαλλαγής βίζας."

Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μια χώρα πρέπει να πληροί απαιτήσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την επιβολή του νόμου, την επιβολή της μετανάστευσης, την ασφάλεια των εγγράφων και τη διαχείριση των συνόρων.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν 40 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ