Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την Κύπρο φέρνει το Φυσικό Αέριο

Σημαντικό βήμα για την Κύπρο το φυσικό αέριο, δηλώνει ο επικεφαλής της κοινοπραξίας τερματικού

Η εισαγωγή του φυσικού αερίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της Κύπρου στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, δηλώνει ο επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή  του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, Γενικός Διευθυντής της China Petroleum Pipeline Engineering (CPP), Duan Bingquan.
 
Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Duan Bingquan, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στη νησί με αφορμή το πρόσφατο « EMC – Eastern Mediterranean Conference & Exhibition»,  ανέφερε πως για την ίδια την CPP, το τερματικό στο Βασιλικό αποτελεί ένα σημαντικό έργο, όπως σημαντικό είναι και για την ίδια την Κύπρο.
 
«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο, ώστε να προχωρήσει προς την καθαρή ενέργεια» είπε και πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο είναι ο συνδετικός κρίκος, από την «εποχή του πετρελαίου», στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Το φυσικό αέριο, συνέχισε, είναι πιο «πράσινο και καθαρό» και θεωρείται, διεθνώς, μια αξιόπιστη και ασφαλής ενέργεια, γι αυτό και η εισαγωγή του στην Κύπρο θεωρείται ζωτικής σημασίας, προς όφελος και των πολιτών αλλά και της βιομηχανίας.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι, ο απλός πολίτης θα αντιληφθεί μακροπρόθεσμα και τα οικονομικά οφέλη από τη χρήση αυτής της μορφής ενέργειας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως,  η λειτουργία του τερματικού στο Βασιλικό θα φέρει νέες επενδύσεις στην Κύπρο, στον τομέα αυτό.
 
Ο κ. Bingquan πρόσθεσε ότι, στη βάση της στρατηγικής τοπικής προσαρμογής της εταιρείας, το έργο απασχολεί μόλις τέσσερα άτομα προσωπικό από την Κίνα, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό αφορά Κύπριους και κοινοτικούς,  με τον βασικό εξοπλισμό να προέρχεται, είτε από την Ευρώπη, είτε την Αμερική.
 
Υπενθύμισε, επίσης, ότι για σκοπούς παραλαβής του υγρού φυσικού αερίου (LNG) από προμηθευτές και αποθήκευση και επεξεργασία του, πριν την προώθηση του στη ξηρά , αγοράστηκε το πλοίο «ΕΤΥΦΑ Προμηθέας», που βρίσκεται στο ναυπηγείο της COSCO στη Σαγκάη και το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης του.
 
Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2023, είπε, ενώ απέδωσε τη συνεχή μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος, που αρχικά είχε υπολογιστεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, κυρίως στην πανδημία Covid-19 αλλά και σε κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
«Πιστεύω πως αυτή η νέα ημερομηνία παράδοσης είναι εφικτή και είμαστε δεσμευμένοι να παραδώσουμε το έργο όπως έχουμε υποσχεθεί με τη στήριξη όλων των μερών και ειδικά της ΔΕΦΑ» συμπλήρωσε.
 
Είναι σύνηθες φαινόμενο να προκύπτουν κάποια προβλήματα και δυσκολίες σε ένα τόσο μεγάλο έργο, υπέδειξε και  εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως θα αντιμετωπιστούν οι όποιες προκλήσεις και προβλήματα, καθώς όπως σημείωσε, ο στόχος είναι κοινός για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και υπάρχει άριστη συνεργασία.
 
Στη συνέντευξη του, ο Γενικός Διευθυντής της CPP είπε πως η εταιρεία, θυγατρική του κολοσσού China National Petroleum Corporation (CNPC), αποτελεί τον βασικό κατασκευαστή  αγωγών στην Κίνα, που φτάνουν συνολικά τα 120,000 χιλιόμετρα, ενώ το μερίδιο της στην αγορά ανέρχεται στο 85%. Η εταιρεία, πρόσθεσε, δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια στο εξωτερικό, με παρόμοια έργα στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και την Νότια Αμερική.
 
Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας και αγωγό επί της προβλήτας για τη διασύνδεση της με την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Βασιλικό.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο, με προϋπολογισμό 289 εκατομμυρίων, με την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) να έχει εξασφαλίσει 101 εκατομμύρια χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του έργου κοινού ενδιαφέροντος «Connecting Europe Facility».
 
 Η υπόλοιπη χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από τη συμμετοχή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, με 43 εκατομμύρια ευρώ και από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με 150 εκατομμύρια ευρώ και 80 εκατομμύρια ευρώ , αντίστοιχα.

 

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ