Θα πίνουμε ακριβότερο καφέ τους επόμενους μήνες;

Γιατί όλα δείχνουν ότι θα πικρίσει περισσότερο ο καθημερινός μας καφές και τι αποκαλύπτουν στο Economy Today οι ειδικοί επί του θέματος.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Αναμφισβήτητα ο καφές τις τελευταίες δεκαετίες είναι καθημερινό σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο και οι ενδεχόμενες αυξήσεις ή ελλείψεις του πολύτιμου καρπού ενδιαφέρουν την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Είτε ο κυπριακός στην χόβολη, είτε χτυπημένος και παγωμένος είτε ένα ζεστό φλυτζάνι καφέ αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας κι ως εκ τούτου κι ένα σεβαστό ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος του μέσου Κύπριου.

Γιατί όλα δείχνουν ότι θα πικρίσει περισσότερο ο καθημερινός μας καφές και τι αποκαλύπτουν στο Economy Today οι ειδικοί επί του θέματος.

Είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις των τιμών του καφέ

Ο Άρης Χριστοφόρου ιδιοκτήτης του Daily Roast, ο οποίος εισάγει και καβουρδίζει ο ίδιος τον καφέ που προμηθεύει στους καταναλωτές αναφέρει ότι οι αυξήσεις των τιμών του καφέ είναι ραγδαίες τους τελευταίους μήνες.

Σημείωσε ότι για τους τουλάχιστον τελευταίους 6 μήνες απορροφούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις το κόστος των αυξήσεων αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να το επωμίζονται.

Ερωτηθείς από το Economy Today για ενδεχόμενες αυξήσεις, απάντησε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν περίπου κατά 10% οι τιμές που αντιμετωπίζουν οι λάτρεις του καφέ.

Ο Άρης Χριστοφόρου εξήγησε ότι στον Arabica Specialty με τον οποίο ασχολείται παρουσιάστηκαν αυξήσεις οι οποίες ξεπερνούν το 25% σχεδόν για τους κόκκους που εισάγει από όλες τις χώρες και δη από Γουατεμάλα, Αιθιοπία Βραζιλία, Κένυα, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

Η παγκόσμια άνοδος των τιμών δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον καφέ

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου υπεύθυνος επενδυτικής έρευνας στην Exclusive Capital Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 30% από την αρχή του έτους, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, λόγω της ισχυρής ζήτησης, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και των μικρότερων από τις αναμενόμενες συγκομιδές.

«Σαφώς αυτό δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον καφέ, δυστυχώς για τους λάτρεις του καφέ», τόνισε.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η τιμή μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (ICE)- έχει αυξηθεί πάνω από 100%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σημείωσε ότι τα προϊόντα για τον καφέ Robusta που αποτελεί μια φθηνότερη, λιγότερο εύγευστη εναλλακτική λύση – έχουν επίσης αυξηθεί πάνω από 100%, από τα χαμηλά $1,10 ανά λίβρα τον Μάρτιο του 2020 στα υψηλά 10 ετών που κυμαίνονταν στα 2,30 $/lb στις 02 Δεκεμβρίου 2021.

Συννεφιασμένο το σκηνικό γύρω από την παραγωγή καφέ

Η άνοδος των τιμών του καφέ οφείλεται κυρίως στην τεράστια ανισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και της αυξανόμενης ζήτησης καφέ, ενώ η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων επιδείνωσε τα προβλήματα της προσφοράς καφέ σε όλο τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί στον καφέ πιστεύουν ότι υπάρχουν όλες οι πιθανότητες αυτές οι τιμές να αυξηθούν υψηλότερα το 2022 και μετά, καθώς η παγκόσμια προσφορά καφέ εξαντλείται εν μέσω μικρότερης από την αναμενόμενη συγκομιδή στη Βραζιλία, ενώ η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται έναντι των χαμηλών αποθεμάτων και αποθεμάτων .

Γιατί μειώθηκε η προσφορά του πολύτιμου καρπού

Εξηγώντας ο Βρασίδας Νεοφύτου ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά καφέ μειώθηκε δραματικά το 2021 μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καφέ στον κόσμο -η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της παγκόσμιας συγκομιδής- λόγω απροσδόκητης έντονης ξηρασίας και ασυνήθιστων παγετών.

Ο πρώτος και πιο σημαντικός αρνητικός καταλύτης για την προσφορά καφέ ήταν η πολύ σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία - που ήταν η χειρότερη ξηρασία της χώρας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα - που ξεκίνησε νωρίτερα στη σεζόν, μειώνοντας τον αριθμό των καφεόδεντρων και των κερασιών στον καφέ της Βραζιλίας αναπτυσσόμενες περιοχές, γνωστές ως «Ζώνη του Καφέ».

Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού η ίδια περιοχή επλήγη από τον χειρότερο παγετό από το 1994, καταστρέφοντας περίπου. τα δύο τρίτα των δέντρων και των κερασιών του καφέ.

Η ζήτηση για το πολύτιμο ρόφημα παραμένει στα ύψη

Η ζήτηση για καφέ, το αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο, παραμένει εκπληκτικά ισχυρή παρά την πανδημία Covid-19 και τους κοινωνικούς περιορισμούς. καθώς οι λάτρεις του καφέ συνεχίζουν να πίνουν άφθονο καφέ στο σπίτι ή από καφετέριες.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Καφέ, ο εμπορικός όμιλος του κλάδου, είπε επίσης ότι η ζήτηση καφέ δεν επλήγη από την πανδημία.

Οι ειδικοί της αγοράς λένε ότι η παγκόσμια ζήτηση καφέ σήμερα έχει διπλασιαστεί σε όγκο από ό,τι την τελευταία φορά που ένας μεγάλος παγετός έπληξε τη Βραζιλία (1994-95), αναγκάζοντας τους μεσίτες καφέ να μπουν σε μια εκτεταμένη φρενίτιδα αγορών πανικού το 2021.

Έρχονται αυξήσεις στον καθημερινό μας καφέ;

Οι τιμές λιανικής του καφέ δεν έχουν αυξηθεί τόσο σημαντικά όσο πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά μέχρι στιγμής, καθώς οι εταιρείες και οι εταιρείες καφέ ανά το παγκόσμιο αγοράζουν εκ των προτέρων τεράστιες ποσότητες κόκκων καφέ και έχουν στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου για να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους και να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις τιμές πώλησης.

Ωστόσο ο Βρασίδας Νεοφύτου τονίζει ότι εάν οι τιμές χονδρικής του καφέ παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τα αυξημένα logistics, το ενεργειακό κόστος και τους υψηλότερους μισθούς, το κόστος θα πρέπει να περάσει στους καταναλωτές του καφέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ