Πόσο «προσεκτικοί» είναι οι Κύπριοι στο ίντερνετ

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το πώς διαχειρίζονται οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι πολίτες τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Τους τελευταίους 3 μήνες, τρεις στους τέσσερις Κύπριους που χρησιμοποίησαν για ιδιωτικούς λόγους το ίντερνετ, μπήκαν στη διαδικασία να διαχειριστούν την πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σήμερα Πέμπτη, το 51% των Κύπριων χρηστών του διαδικτύου, αρνήθηκε μερικώς ή πλήρως την πρόσβαση στη γεωγραφική τοποθεσία.

Πάνω από 6 στους 10 (61%) δεν επέτρεψαν τη χρήση προσωπικών δεδομένων για λόγους διαφήμισης ωστόσο μόνο το 14% των Κυπρίων χρηστών του διαδικτύου μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει ότι είναι ασφαλής ο ιστότοπος στον οποίον επιτρέπει πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα. Κατηγορία στην οποία η Κύπρος είναι στην προτελευταία θέση, αφού στη Ρουμανία μόνο το 8% των χρηστών του διαδικτύου προέβη στους ελέγχους ασφαλείας τους ισοτόπου που επιτρέπει πρόσβαση στα πρωσοπικά δεδομένα. 

Επιπλέον το 50% των Κυπρίων ενεργοποίησε την περιορισμένη πρόσβαση στο προφίλ του σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή κοινόχρηστο διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης.

Τα πανευρωπαϊκά στοιχεία

Το 2021, λίγο λιγότεροι από τα τρία τέταρτα (73%) των πολιτών της ΕΕ που χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 3 μήνες πριν από την έρευνα διαχειρίστηκαν την πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) από αυτούς τους χρήστες του διαδικτύου αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη χρήση προσωπικών δεδομένων για διαφήμιση και λιγότερο από τους μισούς (48%) περιόρισαν ή αρνήθηκαν την πρόσβαση στη γεωγραφική τους θέση.

Επιπλέον, το 40% περιόρισε την πρόσβαση στο προφίλ ή το περιεχόμενό του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε κοινόχρηστο διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης, ενώ το 39% διάβασε δηλώσεις πολιτικής απορρήτου πριν παράσχει προσωπικά δεδομένα. Μόνο το 36% έλεγξε ότι ο ιστότοπος στον οποίο παρείχαν τα προσωπικά του δεδομένα ήταν ασφαλής.

Το μερίδιο των ατόμων που διαχειρίστηκαν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα μέσω του Διαδικτύου το 2021 διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία και τη Φινλανδία (και οι δύο 91%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (89%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (56%), στην Πολωνία (59%) και στη Σλοβενία ​​(61%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ