Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ακροαματική διαδικασία της ποινικής υπόθεσης, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, λόγω απουσίας ενός εκ των τριών δικαστών του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Ως εκ τούτου, όπως αποφασίστηκε από το δικαστήριο, η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 5 Δεκεμβρίου του 2023, στις 10:00.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο αναμένονταν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης και της κατηγορούσας Αρχής επί των προδικαστικών ενστάσεων, που υπέβαλε ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζιοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, περί ανυπαρξίας έγκυρου νόμου στον οποίο στηρίζονται οι κατηγορίες, που βαραίνουν τους κατηγορούμενους στην υπόθεση.
Το θέμα «ανυπαρξίας έγκυρου νόμου»
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε εκ νέου θέμα ανυπαρξίας έγκυρου νόμου, λέγοντας ότι οι κατηγορίες τις Νομικής Υπηρεσίας στηρίζονται σε μη έγκυρο νόμο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κάποιες εκ των κατηγοριών (κατηγορίες 1, 3 και 5) στερούνται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα γνωστό στο νόμο.
Υπέβαλε στο δικαστήριο ότι ο κυρωτικός Νόμος μέσω του άρθρου 4 δεν συνιστά «Νόμο» εντός της έννοιας του άρθρου 12(1) του Συντάγματος ή «Δίκαιο» εντός της έννοιας του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, για λόγους όπως η έκδηλη αοριστία του κυρωτικού νόμου και την ασάφεια των απειλούμενων κυρώσεων.
Μεταξύ άλλων, κατέθεσε στο δικαστήριο νέα προδικαστική ένσταση, που αφορά στην κατηγορία 5, η οποία σχετίζεται με την παθητική εμπορία επηρεασμού.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου η κατηγορία 5 στερείται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτει οποιοδήποτε αδίκημα γνωστό στο Νόμο, γιατί το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα βασίζεται σε Νόμο, ο οποίος «έχει σιωπηρά εν μέρη καταργηθεί στο βαθμό που συγκρούεται από μεταγενέστερο και πιο ειδικά διατυπωμένο Νόμο, η θέσπιση του οποίου δεν ήταν υποχρεωτική, ο οποίος προβλέπει το ίδιο αδίκημα».
Ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε στο δικαστήριο ότι τυχόν συνέχιση της δίκης θα συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του κατηγορούμενου Χριστάκη Τζιοβάννη, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 12(1) του Συντάγματος και το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Έλλη Παπαγαπίου, στη βάση επιχειρηματολογίας ανέφερε πως δεν τίθεται νομικό ζήτημα επί του κατηγορητηρίου.
Στην επόμενη δικάσιμο υπεράσπιση και κατηγορούσα Αρχή καλούνται να αγορεύσουν επί της ουσίας στις δύο προδικαστικές ενστάσεις, με το Κακουργιοδικείο να ανακοινώνει την απόφασή του σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σημειώνεται ότι για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Αυξάνει τα έσοδά της από παγκόσμιες εξαγωγές LNG - Πώς βοηθά η ΕΕ