Ύψιστη προτεραιότητα η νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματος, είπε ο ΠτΔ

Εργαζόμαστε άοκνα για την προώθηση δράσεων που να αποκαθιστούν τη φήμη της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού και οικονομικού κέντρου, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Η πολιτική δέσμευση για επίδειξη μηδενικής ανοχής για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, είναι πραγματική, είναι απτή και είναι αμετάκλητη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο δείπνο που παρέθεσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου (AmCham) στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της γιορτής για τη Μέρα των Ευχαριστιών.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «για το θέμα της φήμης της Κύπρου σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και των κυρώσεων, θα ήθελα να επαναλάβω με τον πλέον έντονο τρόπο ότι, για αυτή την Κυβέρνηση, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και του πλαισίου επιβολής είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας».

«Εργαζόμαστε άοκνα για την προώθηση δράσεων που να αποκαθιστούν τη φήμη της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού και οικονομικού κέντρου, περιλαμβανομένης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουνίου, που αφορά ένα συνολικό πακέτο μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας την κάθοδο στην Κύπρο ομάδας  ξένων εμπειρογνωμόνων τις επόμενες μέρες, για να υποβοηθήσει τη δουλειά που κάνουν οι κυπριακές Αρχές προς τον σκοπό αυτό.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Είπε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση έχει συστήσει το Σχέδιο Δράσης για την Οικονομική Διπλωματία υπό το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι μια εκ των δράσεων αφορά το πρόγραμμα για τη μη θεώρηση βίζας μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε, δε, ότι τον περασμένο Απρίλη διόρισε την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ως συντονίστρια αυτού του σχεδίου δράσης.

«Παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης των αμερικανικών επιχειρήσεων ως προς τις οικονομικές προοπτικές της Κύπρου», είπε ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίσης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνηση για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων αναμεσα στις δύο χώρες.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της άνθησης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σε διάφορους σημαντικούς τομείς, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ενέργειας, της άμυνας και της εκπαίδευσης», λέγοντας ότι «η διμερής σχέση είναι στρατηγική». Δήλωσε περήφανος, δε, που κατά τη θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών υπογράφηκε Δήλωση Προθέσεως «που αποτελεί τη βάση για τη δουλειά που έχουμε κάνει στους τομείς της ναυτικής ασφάλειας, της αντιτρομοκρατίας και σε άλλους τομείς που θα διευρύνουμε», όπως είπε ο Πρόεδρος.

«Η Κύπρος είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος», πρόσθεσε στη συνέχεια, αναφέροντας επίσης ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις διαδραματίζουν βασικό και πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι μέσω των κοινών οικονομικών συμφερόντων και των αμοιβαίων επενδύσεων που οικοδομούμε τα θεμέλια για μια διαρκή συνεργασία», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, επίσης, ότι «στοχεύουμε στην ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων και στη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προωθεί τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα».

«Είμαι ενθουσιασμένος για την αξιοθαύμαστη προοπτική στις σχέσεις μας», επεσήμανε τέλος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. προσθέτοντας ότι »«τόχος μας είναι να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως και τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς. Και είμαστε τυχεροί που έχουμε στην Κύπρο την Πρέσβυ, Τζούλι Φίσερ, η οποία συμμερίζεται αυτό τον ενθουσιασμό και εργάζεται άοκνα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων». 

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρέσβειρα ΗΠΑ: Σταθεροποιητική δύναμη στην Αν. Μεσόγειο η Κύπρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ