Ανοίγουν τα χαρτιά τους υπ. Εργασίας – εταίροι για κατώτατο

Θέλει να κλείσει το θέμα πριν τα Χριστούγεννα ο Γιάννης Παναγιώτου

Ως ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, το οποίο θα εξετάσει το θέμα της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού. Αν και δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το ενδεχόμενο να κλείσει σήμερα το ζήτημα, εντούτοις όλες οι πλευρές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δείξουν τις προθέσεις τους. Όπως προκύπτει, το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο θα αυξηθεί ή όχι ο κατώτατος μισθός, αλλά σε ποιο βαθμό. Και το στοίχημα είναι μεγάλο, δεδομένου ότι η αναθεώρηση θα αφορά τα δυο επόμενα χρόνια.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του σε σχέση με την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού και θα ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις απόψεις τους, καθώς όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, στόχος της κυβέρνησης είναι όπως οι σχετικές ανακοινώσεις γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Παναγιώτου θα ακούσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό να προκύψει ομοφωνία για να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για το ποσό της αναθεώρησης.

Δεδομένη θεωρούν την αύξηση κατώτατου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένου όπως αναφέρουν ότι η αναθεώρηση θα ισχύσει για τα επόμενα δυο χρόνια.

Την ίδια ώρα, προσθέτουν, όλα τα δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη της αύξησης του κατώτατου όπως είναι μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός και ο τιμάριθμος, ενώ καθοριστικός για το ποσοστό υπολογισμού της αύξησης είναι για τις συντεχνίες ο μέσος διάμεσος μισθός. Πέραν των πιο πάνω, οι συντεχνίες αναμένεται να θέσουν ακόμα μια φορά στο τραπέζι προς συζήτηση το θέμα της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου, ώστε όπως υποστηρίζουν να αίρεται η κάθε διάκριση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν κατ’ αρχήν ότι δεν είχε εξαντληθεί ο διάλογος στην αρμόδια επιτροπή που είχε δημιουργηθεί για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και επομένως η σύγκληση του Εργατικού Σώματος θα έπρεπε να είχε μετατεθεί για πιο μετά.

Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, τονίζεται από πλευράς εργοδοτών, ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να βασίζεται σε μετρήσιμα κριτήρια. Δηλαδή να τεθούν τρεις ή τέσσερις παράμετροι, ο πληθωρισμός, η παραγωγικότητα, η αύξηση του ΑΕΠ και ενδεχομένως και η ανεργία και να υπάρξει στάθμιση των ποσοστών ώστε να προκύψει η όποια ενδεχόμενη αύξηση στον κατώτατο. Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν είναι πανάκεια να ληφθεί απόφαση πριν από την αρχή του νέου χρόνου, αφού οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός εισήχθη για πρώτη φορά στην Κύπρο την 1.1.2023 και όπως ήταν η συμφωνία, θα υπήρχε αναθεώρηση ένα χρόνο μετά, δηλαδή την 1.1.2024. Με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο εθνικός κατώτατος μισθός είχε οριστεί στα 940 ευρώ, ενώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα ανερχόταν στα 885 ευρώ. 

Από την εφαρμογή του κατώτατου υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά στα επαγγέλματα, εξαιρούνται η γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και η ναυτιλία. Επίσης εξαιρούνται όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρησης μέσα από σύμβαση ή άλλο διάταγμα. Αν προκύπτουν καλύτερα οφέλη από διάταγμα, με κανένα τρόπο τα  οφέλη αυτά δεν επηρεάζονται. Επίσης υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όταν πρόκειται για κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου, ενώ μετά από συμφωνία εργοδότη και εργοδοτούμενου μπορεί να υπάρξει αποκοπή 15% για σίτηση και 10% για στέγαση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρίτο αίτημα Κύπρου στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ