Ιδιαίτερα ικανοποιημένος παρουσιάστηκε ο Διευθυντής Λειτουργικών και Διοικητικών Εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ από την ανταπόκριση που καταγράφεται μέχρι στιγμής για το Σχέδιο “Ενοίκιο Έναντι Δόσης”.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Ιακώβου μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στην ΚΕΔΙΠΕΣ περίπου 200 συμπληρωμένες αιτήσεις, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου στις 4 Δεκεμβρίου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η ανταπόκριση που υπάρχει είναι μεγάλη και πέραν από κάθε προσδοκία.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπουμε το Σχέδιο τελικά να τελεσφορεί», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων καταδεικνύει πως είναι ευκολοκατανοητές, απλές και συνοδεύονται μόνο από αντίγραφο ταυτότητας, βεβαίωση του αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων και λογαριασμό κοινής ωφελείας.
«Περιλαμβάνουν μόνο τα απαραίτητα και τα αυτονόητα», ανέφερε, λέγοντας πως πρόκειται για τα βασικά τα στοιχεία του αιτητή, της κατοικίας και του δανείου, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγησή για το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια ένταξης.
Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ακόμη, πως τα Επαρχιακά Γραφεία της ΚΕΔΙΠΕΣ έχουν εκτυπώσει και δώσει σε ενδιαφερόμενους άλλες 600 αιτήσεις, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα, πως θα μετουσιωθούν σε συμπληρωμένες αιτήσεις πολύ σύντομα.
Οικίες με πολλά έξοδα συντήρησης θα απορρίπτονται
Κληθείς να σχολιάσει τι γίνεται στις περιπτώσεις που μία οικία δανειολήπτη, ο οποίος εμπίπτει στο Σχέδιο, είναι σχετικά παλιά και χρειάζεται συντήρηση και κάποιες επιδιορθώσεις, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας που ακολουθείται για κάθε μία από τις αιτήσεις, περιλαμβάνεται και η διενέργεια τεχνικού ελέγχου της κατοικίας.
Όπως εξήγησε, ο έλεγχος εντοπίζει θέματα ασφάλειας και υγείας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει το σπίτι να καταστεί κατάλληλο, με την ΚΕΔΙΠΕΣ να αναλαμβάνει την επιδιόρθωση του.
«Εδώ υπάρχει ένα θέμα», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως «εάν το κόστος των επιδιορθώσεων ξεπερνά το 15% της εκτιμώμενης αξίας της κύριας κατοικίας, τότε η αίτηση θα απορρίπτεται».
Πάνω από 100 κλήσεις την ημέρα
Επιπρόσθετα είπε πως μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί πέραν των 2.000 τηλεφωνημάτων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕΔΙΠΕΣ, το οποίο, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει καθημερινά πάνω από 100 κλήσεις την ημέρα.
Ο κ. Ιακώβου συμπλήρωσε πως οι αιτήσεις άρχισαν να τυγχάνουν ήδη αξιολόγησης στη βάση προτεραιότητας, ενώ κάλεσε όσους θεωρούν ότι είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους, για να διεκπεραιωθούν το συντομότερο και ιδιαίτερα για όσους βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πλειστηριασμού ή εκποίησης, έτσι ώστε να τύχουν ενημέρωσης το συντομότερο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι τράπεζές τους και η περίπτωσή τους να τύχει του ανάλογου χειρισμού.
«Έστω και αν κάποιος δυνητικά επιλέξιμος έχει ενδοιασμούς να ενταχθεί, εισηγούμαι να προχωρήσει με την υποβολή την αίτησή του ανεξαρτήτως», τόνισε, προσθέτοντας πως «η αποδοχή της ένταξης στο Σχέδιο γίνεται μόνο με την υπογραφή από μέρους του δανειολήπτη της σχετικής συμφωνίας και του ενοικιαστηρίου συμβολαίου. Επομένως, θα έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του και ενόσω η αίτησή του τυγχάνει αξιολόγησης να σκεφτεί και να μελετήσει ο ίδιος τις εναλλακτικές επιλογές εκτός του σχεδίου, συγκρίνοντας τες με τη λύση που του προσφερεται εντός του σχεδίου και να αποφασίσει».
Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η λύση εντός του Σχεδίου θα είναι αναμφίβολα ευνοϊκότερη από την οποιαδήποτε λύση προσφερθεί εκτός αυτού, προσθέτοντας πως εάν -οι δανειολήπτες- επιλέξουν να θέσουν τους εαυτούς τους εκτός του Σχεδίου θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση.
Υπενθυμίζεται πως γύρω στους 2.500 δανειολήπτες υπολογίζεται πως θεωρούνται επιλέξιμοι, με την ΚΕΔΙΠΕΣ να διαθέτει €60 εκατομμύρια για τους σκοπούς του Σχεδίου.
Διαβάστε επίσης: Δύσκολη η ομοφωνία για κατώτατο – Τι εισηγούνται εργοδότες και συντεχνίες