ΣΕΛΚ: "Δεν είχαμε προηγούμενη ενημέρωση για τον Εποπτικό Μηχανισμό"

Τι ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Ιορδάνου

Ο ΣΕΛΚ ως θέση αρχής στηρίζει την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και εφαρμογής των κυρώσεων, αλλά δεν έτυχε προηγούμενης ενημέρωσης σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου.

«Ως θέση αρχής του ΣΕΛΚ, όπως την έχει υποβάλει σε προηγούμενες προτάσεις του προς στην Κυβέρνηση, είναι ότι υποστηρίζει τη σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και κυρώσεων που να καλύπτει ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα», ανέφερε ο κ. Ιορδάνου.

Μέσω της αρχής αυτής, εξήγησε, θεωρούμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και παρακολούθηση των εργασιών των αρμόδιων εποπτικών αρχών ως επίσης και η αναγκαία καθοδήγηση από το κράτος και η ομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο κ. Ιορδάνου ανέφερε ωστόσο ότι «ο ΣΕΛΚ δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση και έχουμε διαβάσει τις ανακοινώσεις, όπως μεταφέρθηκαν από τον Τύπο».

«Άποψή μας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει η διαβούλευση μεταξύ των τριών φορέων που εμπλέκονται  προτού τεθεί σε εφαρμογή ο εν λόγω μηχανισμός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΣΕΛΚ, «από όσα έχουμε διαβάσει από τον Τύπο φαίνεται να προκύπτουν διάφορα κατά τη άποψη μας σοβαρά λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα ως επίσης και ενδεχομένως νομικά κωλύματα στην εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί».

Όπως είπε, ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην λειτουργία του νέου συστήματος.

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να κληθούμε από τη κυβέρνηση σε συζήτηση του όλου θέματος και επαναλαμβάνουμε την στήριξη μας στις προθέσεις του Προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης για αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου ως επιχειρηματικού προορισμού κύρους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στα χαρακώματα ο Δικηγορικός Σύλλογος - Διαφωνεί με Ενιαία Εποπτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ