Σε συνεργασία για προώθηση ψηφιακής μετάβασης συμφώνησαν ΥΠΟΙΚ και Υφ. Έρευνας

Για το ηλεκτρονικό σύστημα δικαιοσύνης eJustice, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή του, σε συνεργασία με εξωτερικό οίκο αλλά και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο

Τρόπους παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, που αποτελεί κύρια πολιτική της Κυβέρνησης, συζήτησαν οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, Μάκης Κεραυνός και Νικόδημος Δαμιανού, αντίστοιχα, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο ΥΠΟΙΚ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι «βασική πολιτική κατεύθυνση» της Κυβέρνησης, η οποία είναι «ενταγμένη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σημείωσε ακόμη ότι μαζί με τον Υφυπουργό συζήτησαν «θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων και καθορίσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρχει μια παραγωγική συνεργασία για όλα αυτά τα θέματα που είναι προτεραιότητα στην Κυβέρνησή μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ενημέρωσε τον ΥΠΟΙΚ για τις δράσεις που προγραμματίζει το Υφυπουργείο στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης.

Ο στόχος της ψηφιακής μετάβασης και του σύγχρονου ανταγωνιστικού ψηφιακού κράτους, είπε ο Υφυπουργός, «είναι οριζόντιος, είναι πολυδιάστατος και πολύπλοκος στόχος και χρειάζεται να εργαστούμε όλοι για να τον πετύχουμε και σίγουρα οι απόψεις και η βοήθεια του ΥΠΟΙΚ είναι καθοριστικής σημασίας».

Υπό αξιολόγηση το eJustice – Συνάντηση με ΠΔΣ στις 12 Μαρτίου

Σε ερώτηση για το ηλεκτρονικό σύστημα δικαιοσύνης eJustice, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή του, σε συνεργασία με εξωτερικό οίκο αλλά και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Υπενθυμίζεται ότι το eJustice παρουσίασε σοβαρά προβλήματα κατά την έναρξη της εφαρμογής του στις αρχές Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα το Υφυπουργείο να επιστρέψει το προκαταρτικό σύστημα iJustice μέχρι την επίλυση των προβλημάτων.

«Πρώτος στόχος είναι η σωστή αξιολόγηση του συστήματος μετά από το τι συνέβη. Αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με εξωτερικό οίκο που μας βοηθά αλλά πάντοτε - γιατί γράφονται και λέγονται διάφορα - και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ)», είπε ο κ. Δαμιανού.

Σημείωσε ότι έχει αποστείλει γραπτή απάντηση στον Πρόεδρο του Συνδέσμου, τον οποίο, όπως ανέφερε, έχει διαβεβαιώσει ότι «θέλουμε δίπλα μας. Θα ακουστούν και οι απόψεις τους αλλά και τα όσα έχουν εντοπίσει για αυτό το σύστημα». Ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι έχει καθοριστεί συνάντηση με τον ΠΔΣ για τις 12 Μαρτίου.

Προχωρούν οι δράσεις για τη κυβερνοασφάλεια

Απαντώντας σε ερώτηση για το Σχέδιο Δράσης για τη κυβερνοασφάλεια, το οποίο είχε αναγγείλει ο προκάτοχός του, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ.

Χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως «ύψιστης σημασίας», ο Υφυπουργός Έρευνας παρατήρησε πως δεν μπορούν να λεχθούν πολλά πράγματα καθότι «αφορά σε ένα ευαίσθητο τομέα».

Ερωτηθείς αν οι δράσεις του Σχεδίου εκτείνονται σε βάθος χρόνου, ο κ. Δαμιανού είπε πως η προσπάθεια είναι να μην είναι σε βάθος χρόνου και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει κάποια ενίσχυση αυτού του τομέα που ονομάζεται κυβερνοασφάλεια, καθότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, όπως ισχύει σε κάθε επιχείρηση στη σημερινή εποχή.

«Ο σκοπός, και ακριβώς και αντικείμενο της συνάντησης, ήταν πώς θα επισπεύσουμε κάποια πράγματα σε αυτό το πλαίσιο. Άρα προχωρούμε κανονικά όπως είχε ανακοινώσει ο προκάτοχος μου», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Κεραυνός διαβεβαίωσε πως σε αυτή την προσπάθεια, «που είναι ουσιαστικής σημασίας το ΥΠΟΙΚ θα στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες αυτές και θα βαδίσουμε μαζί για να λυθεί αυτό το θέμα, που είναι πρώτα απ’ όλα θέμα ασφάλειας».

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβέρνηση: Θετική στη δημιουργία δικοινοτικού ΦΒ πάρκου στη νεκρή ζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ