Τελώνης: Γιατί δεν δόθηκαν περισσότερες παροχές και τι είναι αυτό που φοβάται

Ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης εξηγεί ποιοι παράγοντες ωθούν τις τιμές των καυσίμων προς τα πάνω, ενώ αναφέρεται και στο τι τον φοβίζει σε σχέση με την αγορά ακινήτων

Τους λόγους για τους οποίους ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επίσης και γιατί δεν δόθηκαν περισσότερες παροχές με δεδομένο ότι τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά, εξηγεί ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Τελώνης μιλά ακόμα για το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και για το τι είναι εκείνο που τον ανησυχεί ιδιαίτερα.

Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, ο κ. τελώνης σημείωσε πως είναι φανερό ότι υπήρξε ειλικρινής πρόθεση για να βοηθηθεί ο κόσμος και ειδικά οι χαμηλο-εισοδηματίες. Ο λόγος που εστιάζεις σε αυτή την τάξη, είναι διότι ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και ενέργεια χτυπά κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Για τους ψηλά αμειβόμενους, τα έξοδα αυτά αποτελούν μόνο το 10% του εισοδήματος τους. Για τους χαμηλά αμειβόμενους μπορεί να αποτελεί το 40-45% του εισοδήματος. Οπότε είναι λογικό να στρέψεις εκεί την προσοχή σου. 

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου
Κληθείς να σχολιάσει τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά ο κ. Τελώνης εστίασε στα εξής: Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τον ΟΠΕΚ+.  Έχει αποφασίσει μείωση παραγωγής, με στόχο να ψηλώσει την τιμή του πετρελαίου. Το έχει πετύχει ως ένα βαθμό αλλά όπως όλα τα καρτέλ κάπου μπάζει νερά. Ορισμένες χώρες δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα να μην φτάσει η τιμή εκεί που ήθελαν. Όπως φαίνεται αυτοί υπολόγιζαν την τιμή γύρα στα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ζήτημα της συντήρησης διυλιστηρίων. Εάν συντηρούνται ταυτόχρονα 3-4 διυλιστήρια και αυτά δεν παράγουν τότε μπορεί να αυξηθεί κάπως η τιμή. Εάν γίνει ένα ατύχημα πάλι μπορεί να επηρεάσει την τιμή. Αυτοί οι λόγοι συντρέχουν αυτή τη στιγμή. Έχουμε δυο πολιτικά γεγονότα που επηρεάζουν, έχουμε κάποια φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπου παρουσιάζεται ο πληθωρισμός κέρδους όπως λέγεται, ωστόσο και πάλι δεν θα έλεγα ότι οι τιμές έχουν ανεβεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Όσον αφορά στις επερχόμενες αυξήσεις στην κυπριακή αγορά εξαιτίας της κατάργησης της επιδότησης ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Μπορεί να είναι δικαιολογημένη η αύξηση σε πρώτο στάδιο προσαρμογής αλλά σε διάστημα 15-20 ημερών πρέπει να δούμε μια ομαλοποίηση των τιμών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τελώνης επισήμανε το γεγονός ότι εμείς επειδή δεν έχουμε διυλιστήριο παίρνουμε διυλισμένο πετρέλαιο οπότε άλλη η τιμή αυτή και άλλη του αργού πετρελαίου.

Περισσότερες παροχές;
Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση αρκετών να δοθούν περισσότερες παροχές δεδομένου ότι τα δημόσια οικονομικά είναι σε καλή κατάσταση, ο κ. Τελώνης σημείωσε ότι πρέπει να κοιτάζουμε πάντα τους διεθνείς δείκτες. Να μην πάθουμε ότι ο αστακός στην κατσαρόλα που δεν καταλαβαίνει ότι ψήνεται σιγά – σιγά, επισήμανε χαρακτηριστικά. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι πάνε καλά τα οικονομικά μας. Πάμε καλά σε σύγκριση με τι όμως; Με το ‘13. Έχουμε κάνει άλματα. Σε σύγκριση όμως με εκεί που θα έπρεπε να είμαστε, δεν φτάσαμε ακόμα. Το δημόσιο χρέος είναι ψηλό. Πρέπει να κατεβεί αρκετά πιο κάτω. Το ιδιωτικό χρέος είναι επίσης ψηλό.  Το γεγονός ότι μεταφέραμε τα δάνεια από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ανέφερε ότι αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή με αρνητικά γεγονότα λογικά η αγοραστική μας δύναμη θα ανέβει. Η ανάπτυξη στην Κύπρο προβλέπεται αρκετά καλή και για φέτος. Εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε κρίση αλλού και αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά μας, τότε προβλέπεται να πάμε καλά.

Αυτό που φοβάμαι…
Σχολιάζοντας τέλος την αγορά ακινήτων με τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης, αλλά και στις τιμές των ενοικίων, ο κ. Τελώνης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο φοβάται. Εάν υπάρξει περαιτέρω κρίση στην περιοχή μπορεί να ανεβούν και άλλο οι τιμές, καθώς έρχονται ξένοι μεσαίας εισοδηματικής τάξης οι οποίοι ανταγωνίζονται τους Κύπριους της μεσαίας τάξης. Μέχρι τώρα είχαμε τους πλούσιους που έρχονταν και αγόραζαν ένα ακίνητο του ενός εκατομμυρίου που ήταν εκτός της κυπριακής μεσαίας αγοράς. Όμως τώρα με αγορές των 300-400 χιλιάδων, αυτόματα προσθέτει στη ζήτηση τη στιγμή που η προσφορά είναι δεδομένη και κάπως περιορισμένη. Οπότε και εκεί μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα, επισήμανε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ και ΕΕ κουνούν το δάχτυλο στην Κύπρο για τα οριζόντια μέτρα στήριξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ