Λιμάνι Λάρνακας: «Ξεχνάει» την ουσία και βάζει πλώρη για... εισπράξεις ο ανάδοχος

Ο ανάδοχος θέλει να μειώσει τα υποχρεωτικά έργα και να δώσει βάρος στην ανάπτυξη γης - Κάθετη η Ελεγκτική, βάζει «φρένο» σε εκπτώσεις

Κόκκινες γραμμές σπεύδει να χαράξει η Ελεγκτική Υπηρεσία για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας. Η Kition Holdings ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη γης προκειμένου να εισπράξει χρήματα για να υλοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης, με την ΕY να επιμένει ότι κάποια έργα είναι υποχρεωτικά και αποτελούν ουσιώδεις όρους της συμφωνίας, γεγονός που δεν επιτρέπει την αλλαγή του σχεδιασμού.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κ. Μάριος Πετρίδης, αναφέρθηκε αρχικά στο πλαίσιο της σύμβασης. «Κάθε σύμβαση διέπεται από τους όρους της και φυσικά από τη σχετική νομοθεσία. Η συγκεκριμένη είναι σύμβαση παραχώρησης έργου, που σημαίνει ότι αναθέτουμε στον ανάδοχο την υποχρέωση να κάνει ένα δημόσιο έργο (σ.σ. το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας) και η ανταμοιβή του δεν είναι πληρωμές από το κράτος, αλλά το δικαίωμά του να επιβάλει τέλη στους χρήστες αυτών των έργων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, επειδή σε αυτή την περίπτωση το έργο δεν θα ήταν βιώσιμο μόνο από τα τέλη, «του δώσαμε φιλέτα γης δίπλα από το έργο και του είπαμε ‘εδώ μπορείς να κάνεις ανάπτυξη γης’, διαμερίσματα, εστιατόρια, καφετέριες και ό,τι άλλο θέλει ο ίδιος. Τα υποχρεωτικά έργα, όμως, είναι το λιμάνι και η μαρίνα. Η ανάπτυξη γης και το πώς θα γίνει αυτή, είναι σε μεγάλο βαθμό δική του επιλογή».

Ξεχνάμε την ουσία και βάζουμε πλώρη για… εισπράξεις

Αναφερόμενος στους όρους για το λιμάνι και τη μαρίνα, o κ. Πετρίδης επισήμανε ότι αποτελούν τον πυρήνα των υποχρεώσεων του αναδόχου. «Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες που έχουμε λένε ότι ο ανάδοχος επιδιώκει να μειώσει αυτές τις υποχρεώσεις, να κάνει πιο λίγα πράγματα στα υποχρεωτικά έργα και να δώσει βάρος στην ανάπτυξη γης. Γι’ αυτό ζητήσαμε ενημέρωση και θα δούμε τι ακριβώς ζητά». Πάντως, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε ότι αυτό το σενάριο δεν είναι επιλογή για την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δεν έχει την ευχέρεια να τροποποιεί έργα ανάλογα με τη θέλησή της, τη στιγμή που υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί να προωθήσει αλλαγές που εκφεύγουν του πλαισίου που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να πάνε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) που είναι και το αρμόδιο όργανο. Εκεί θα εκφράσουμε κι εμείς τις απόψεις μας».

«Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στα υποχρεωτικά έργα»

«Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στα υποχρεωτικά έργα», ξεκαθάρισε καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης και εξήγησε: «Αν η προσφορά μιας εταιρείας έλεγε ότι η προβλήτα που θα σας προσφέρω μπορεί να εξυπηρετεί πλοία 250 μέτρων αντί 330 που έλεγαν οι όροι του διαγωνισμού, αυτή η προσφορά θα είχε απορριφθεί. Αφού ήταν ουσιώδης όρος. Άρα δεν μπορώ να έρθω τώρα και να τροποποιήσω ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού».

Διαβάστε επίσης: Σκλαβενίτης: Στα σκαριά νέα εξαγορά στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ