Ενίσχυση ναυτιλιακής συνεργασίας συζήτησαν Χατζημανώλη – Στυλιανίδης

Αποφασίστηκε πιο πρακτική συνεργασία προς αντιμετώπιση των προκλήσεων στη ναυτιλία

Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η έλλειψη ναυτικών, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, απασχόλησαν συνάντηση της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη  με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη την Τρίτη. Αποφασίστηκε πιο πρακτική συνεργασία προς αντιμετώπιση των προκλήσεων στη ναυτιλία.

Σε δήλωση της μετά το πέρας της σύσκεψης των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, η Μαρίνα Χατζημανώλη είπε πως υπήρξε μια παραγωγική συνάντηση, σημειώνοντας ότι «η  ναυτιλία αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο».

Η συνεργασία δεν θα μπορούσε να ήταν λιγότερο από άριστη, σε όλα τα επίπεδα, για δυο ναυτιλιακά κράτη με παράδοση, τα οποία συνδέουν μακραίωνοι ιστορικοί δεσμοί που εδράζονται σε κοινές αξίες και αρχές, συμπλήρωσε.

Η κ. Χατζημανώλη τόνισε ότι, ως δυο χώρες μέλη της ΕΕ και του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, «ο συντονισμός και οι συνέργειες είναι απαραίτητα στοιχεία στην προσπάθεια διαφύλαξης της βιωσιμότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας και κατ’ επέκταση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας των χωρών μας».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, με την θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου, η συνεργασία αυτή εντάχθηκε σε ένα δομημένο διάλογο και στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με σκοπό την προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών».

Συγκεκριμένα, ανέφερε, συζητήθηκαν θέματα όπως είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η προβολή και προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δυο χωρών καθώς και η δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Η Υφυπουργός υπέδειξε ακόμη ότι τον ερχόμενο μήνα η Κύπρος θα συμμετέχει στη μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση της Ελλάδας «Ποσειδώνια 2024», και ευχαρίστησε τον ομόλογο της «για την άψογη συνεργασία που έχουμε».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι «η συνάντηση που είχαμε με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, όχι απλά επιβεβαίωσε τους εθνικούς δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου, όχι απλά επιβεβαίωσε ότι οι δυο χώρες παραμένουν πυλώνες της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αλλά νομίζω ανοίξαμε και δρόμους περαιτέρω συνεργασίας και μάλιστα πιο πρακτικής».

Η σημερινή ανταλλαγή απόψεων, συνέχισε, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία, με πρώτο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αφού όπως είπε «η ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας και είναι προβλήματα που σίγουρα επηρεάζουν και την ευρωπαϊκή ναυτιλία».

Υπογράμμισε δε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα  είναι δυο χώρες που μπορούν να κρατήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η κάθε μια ενδεχομένως από διαφορετικό τομέα», ενώ πρόσθεσε ότι «αποφασίσαμε στις διαβουλεύσεις που θα έχουμε με τους ομολόγους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο - σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - έχουμε κάνει ήδη πολλές διαβουλεύσεις και οι δυο – να συνεχίσουμε στη γνωστή μας θέση».

Η θέση αυτή, εξήγησε, είναι πως «η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας χρειάζεται την ευρωπαϊκή ναυτιλία και φάνηκε και στην πανδημία και μετά» και σημείωσε πως «για να μπορέσει όμως η ευρωπαϊκή ναυτιλία να κρατήσει την ανταγωνιστικότητα της πρέπει να δει με ρεαλιστικό μάτι όλα τα θέματα που αφορούν και την Πράσινη Μετάβαση αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τη σχέση των ευρωπαϊκών πολιτικών με τις πολιτικές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού».

Το δεύτερο σημείο που συζητήθηκε, είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης, αφορά «ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μείζον πρόβλημα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας». «Θα έχουμε πρόβλημα ναυτικών στο μέλλον και ειδικά Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να βρουν λύσεις για να διατηρήσουμε το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό μας» είπε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε παιδιά δικά μας να είναι στο ναυτικό επάγγελμα με τις ψηλές τους αποδόσεις».

Διαβεβαίωσε ακόμη πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα, να αυξήσουμε και πάλι το κύρος του ναυτικού επαγγέλματος για να δούμε δηλαδή τα ελληνικά και κυπριακά πλοία να έχουν ως καπετάνιους και μηχανικούς Έλληνες και Κύπριους». Πρόκειται, σημείωσε, για ένα στοίχημα για την Ελλάδα, η οποία ανακήρυξε το 2024 ως έτος ναυτικής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, τη σύσκεψη απασχόλησε «το άλλο κρίσιμο θέμα που είναι το πώς θα περάσουμε στην απόλυτη ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών του νηολογίου των δυο Υπουργείων», σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω».

«Αναζητήσαμε μια βοήθεια από την Κύπρο και την έχουμε. Ευχαριστούμε πολύ το Υφυπουργείο και τους συνεργάτες του. Έτσι είναι, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και όποιος είναι πιο μπροστά από τον άλλο την προσφέρει αφειδώλευτα γιατί είμαστε σε αυτόν τον τομέα συγκοινωνούντα δοχεία», είπε.

Ευχαρίστησε επίσης τη Μαρίνα Χατζημανώλη και τους συνεργάτες της «για την εξαίρετη συνεργασία», ενώ σημείωσε ότι αύριο η αντιπροσωπεία του Υπουργείου του και του Λιμενικού Σώματος, θα συζητήσουν το μεταναστευτικό με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση κατά πόσο, ενόψει και των ευρωεκλογών, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας  για διεκδίκηση κάποιου χαρτοφυλακίου, όπως αυτό του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών, ο Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε τη θέση πως «δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί δημόσια».

Εξάλλου σε ερώτηση κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης των δυο χωρών, υπενθύμισε τις δυσκολίες για να υπερκεραστούν τα ζητήματα που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κατά την άποψη μου πρέπει να παραμείνει ως κύριο κυπριακό θέμα, να το στηρίξει η κυπριακή κυβέρνηση όπως το στηρίζει, γιατί μετά θα μπούμε σε άλλες περιπέτειες, ενώ θα φανεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου», ανέφερε και κάλεσε Έλληνες και Κύπριους να συνεχίσουν να αξιοποιούν την υπηρεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κραυγή απόγνωσης από νοικοκυριά: «Δεν τα βγάζουμε πέρα» λένε οι 4 στους 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ