Προθεσμία μέχρι τέλος Μαΐου από συντεχνίες για ανανέωση σύμβασης στην Οικοδομική

Ξεκίνησε η διαδικασία μεσολάβησης για τη σύμβαση στην Ξενοδοχειακή

Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν δώσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανανεωθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία, με πληροφορίες του ΚΥΠΕ να αναφέρουν ότι θα συγκληθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη βδομάδα για κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης και άρση του αδιεξόδου.

Ο ΓΓ της ΟΟΙΜΣΕΚ-ΣΕΚ Στέλιος Τσιαπουτής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η διαδικασία ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης των Οικοδόμων βρίσκεται στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ανέφερε ότι φάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο και γι’ αυτό παρενέβη ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε ενέργειες για να έρθουν κοντά τα δύο μέρη.

Ο κ. Τσιαπουτής ανέφερε ότι η πλευρά των εργαζομένων έχει δώσει διορία για την ανανέωση της Σύμβασης μέχρι τις 31 Μαΐου και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα εντός του μήνα θα προχωρήσει με Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση των εργαζομένων και για να αποφασίσουν τυχόν μέτρα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε διάφορες περιπτώσεις ο Υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι θα λυθεί το ζήτημα. «Ελπίζουμε να γίνουν πράξη», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κληθεί σε συνάντηση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι αναμένουν εντός του μήνα είτε θετική είτε αρνητική εξέλιξη για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται στον Υπουργό. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη "θα προχωρήσουμε σε μέτρα".

Ξεκίνησε η διαδικασία μεσολάβησης για τη σύμβαση στην Ξενοδοχειακή

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, με τον μεσολαβητή να αποφασίζει να προχωρήσει τη διαδικασία με ξεχωριστές συναντήσεις των δύο μερών το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν, καθώς η τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει.

Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Νεόφυτος Τιμινής είπε στο ΚΥΠΕ ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνάντηση εργοδοτών και συντεχνιών με τη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, κατά την οποία ο μεσολαβητής αποφάσισε να προχωρήσει με ξεχωριστές συναντήσεις με τα δύο μέρη.

Σύμφωνα με τον κ. Τιμινή, βασική διαφορά των δύο πλευρών είναι η διαφωνία για το κατά πόσο θα μετατραπούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις άρθρα της Σύμβασης.

Ερωτηθείς μέχρι πότε μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ανέφερε ότι τον Ιούνη πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές θα συγκαλέσουν συνέλευση των σωμάτων για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, σεβόμενοι, όπως είπε, τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τη διαδικασία μεσολάβησης.

Ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, Μιχάλης Φράγκος, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η θέση των εργοδοτών είναι ότι τα αιτήματα των συντεχνιών είναι «παράλογα», και γι’ αυτό ο μεσολαβητής αποφάσισε να προχωρήσει με ξεχωριστές συναντήσεις. Σημείωσε ότι τα αιτήματα περιλαμβάνουν την ένταξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη νομοθεσία, την αύξηση του Ταμείου Προνοίας, ετήσιες αυξήσεις μισθών 5%, επαναφορά αποζημίωσης γιορτών 1:2, αντί 1:1,5 που ισχύει σήμερα.

Ερωτηθείς για το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα για ανανέωση της Σύμβασης, ο κ. Φράγκος είπε ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς είμαστε ήδη εντός της σεζόν. «Δεν είναι σκοπός μας να διαταράξουμε την εργατική ειρήνη μέσα στη σεζόν», ανέφερε, γι’ αυτό, όπως είπε, ζήτησαν από τον μεσολαβητή να προχωρήσει τη διαδικασία το συντομότερο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αναστέλλεται η διαμαρτυρία των νοσηλευτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ