Εξαιρετικές σχέσεις στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων

Ο Εμίρης του Κατάρ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πράγματι εξαιρετικές σχέσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων».

Κύπρος και Κατάρ έχουν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά υπάρχουν πολλές προοπτικές γα περαιτέρω ενίσχυσή τους, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο Προεδρικό την Τρίτη.

Καλωσορίζοντας τον Εμίρη του Κατάρ, ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο και ότι οι δύο χώρες «έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, αλλά υπάρχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, όπως και για τη συνεργασία μας στην περιοχή».

«Την ίδια στιγμή, μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, ως τον Πρέσβη σας στις Βρυξέλλες και προσβλέπω στις διαβουλεύσεις μας, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί με το Κατάρ στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού προσθέτοντας ότι «μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη δική σας επιτυχημένη ιστορία και θέλω να επαινέσω τον ρόλο σας όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κατάρ».

Ανέφερε επίσης ότι είναι ευτυχής που τον φιλοξενεί στην Κύπρο, έξι μήνες από τη δική του επίσκεψη στη Ντόχα.

Ο Εμίρης του Κατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί την Κύπρο και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πράγματι εξαιρετικές σχέσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων».

Αναφέρθηκε στο ιδιωτικό δείπνο το βράδυ της Δευτέρας όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα.

Ο Εμίρης του Κατάρ αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πόλεμο στη Γάζα, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Ράφα. Τόνισε επίσης την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της χώρας του για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, οι δύο ηγέτες παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης τους, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα που άπτονται της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης. Συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων  Μαριλένα Ραουνά, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική και η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών  Ανδρέας Κακουρής, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κατάρ Νικόλας Μανώλης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Δώρος Βενέζης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Των συνομιλιών θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Κύπρο. 

Ο Εμίρης του Κατάρ έφτασε γύρω στις 11.20 στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από αριθμό Υπουργών της Κυβέρνησης του, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ